Jezero Joca – ulovite šarana ili štuku težine i do 25 kg

.

Pecanje na jezeru Joca kod Belog Blata

Od 2009. godine u sklopu Ribolovnog gazdinstva “ Ečka “ u Vojvodini, kod Belog Blata se nalazi jezero Joca.

Ovo neobično jezero je namenjeno sportskom ribolovu, a poznato je kao takozvano “ Catch & Release “ jezero, što podrazumeva da se ulovljena riba nakon fotografisanja mora vratiti u vodu.

Na jezeru se uz lov šarana, love i štuke i babuške, ali i mnoge druge vrste riba. Koliko je poznato, zabeležen je ulov soma kapitalca od 25 kilograma, ali i ulov štuke koja je težila do 20 kilograma, a o čemu svedoče brojne slike sportskih ribolovaca.

Jezero Joca kod Belog Blata se prostire na oko 500 hektara površine, a svakom ribolovcu koji dođe na jezero je obezbeđen čamac koji je dugačak 4 metra, a dubina jezera se kreće od jednog do pet metara.

U jezeru Joca kod Belog Blata ima svih vrsta ribe, a posebno se raščulo po štukama, babuškama, te lovu na šarane.

jezero joca

Posebna napomena se odnosi na obavezu kontakta sa gospodinom Jocom pre nego što odlučite da posetite jezero Joca kod Belog Blata. Takođe, vrlo često se dogodi da je dolazak neophodno najaviti i po 10 – a dana ranije, zbog izuzetne posećenosti sportskih ribolovaca iz cele Srbije.

Kontakt

Da biste došli do jezera Joca neophodno je pre toga najaviti svoju posetu vlasniku.

U kontakt sa vlasnikom, gospodinom Jocom možete stupiti putem mobilnog telefona 063 28 44 03.

Za jezero Joca kod Belog Blata se brinu Joca Gafur i Ivan Milošević.

Dozvole za pecanje

Nemojte zaboraviti da su neophodne dozvole kako biste mogli da pecate na ovom jezeru. Koliko je poznato, cena dozvole za za ribolov sa obale košta 1.000 dinara u toku radne nedelje. Ukoliko, pak želite dozvolu za ribolov sa platforme, za nju je potrebno izdvoojiti 1.500 dinara u toku radne nedelje, a isto toliko treba izdvojiti i za ribolov iz čamca, ali samo u toku radne nedelje. Vikendom je za tu istu dozvolu potrebno izdvojiti 2.000 dinara. Na jezeru Joca se izdaju i dozvole za noćni ribolov, a za njih je potrebno izdvojiti 1.000 dinara.
Na jezeru je dozvoljen lov šarana, ali i bele ribe sa obale. Cena dozvole za lov šarana i bele ribe sa obale je, takođe 1.000 dinara, s tim što je ribolovcima dozvoljeno da odnesu šarana kog ulove, ali samo ukoliko ima do 5 kilograma težine. Takođe, dozvoljeno im je i da odnesu sve babuške koje ulove.

Kada su dozvole u pitanju i njihove cene, imajte na umu da su nformacije o cenama koje smo naveli preuzete sa pojedinih ribolovačkih sajtova, uzevši u obzir da je zvanični sajt jezera Joca u fazi rekonstrukcije, nismo uspeli da proverimo navedene podatke. Zato ih svakako treba uzeti sa rezervom, te ih proveriti prilikom rezervacije i kontakta sa gospodinom Jocom.

Lokacija jezera

Ovo neobično jezero se nalazi na području Vojvodine. Do njega se dolazi Zrenjaninskim putem prema Prelezu, a potom prema ribnjaku “ Ečka „. U neposrednoj blizini ribnjaka “ Ečka “ se nalazi i nadaleko čuveni motel “ Sibila „, a odatle se stiže lako i brzo do Belog Blata.

Vrlo je važno da se pre nego što krenete put jezera Joca kod Belog Blata najavite vlasniku, jer će on obezbediti prevoz, uzevši u obzir da je lokacija na kojoj se nalazi prilično nepristupačna za automobile. Do jezera se putuje traktorom, u prikolici, pa se spremite na oko pola sata truckanja u njoj.

No, bilo koga u okolini Belog Blata da upitate gde se nalazi jezero Joca, sigurno će vas uputiti kako da do njega najlakše stignete.

Google mapa jezera Joca

Slike jezera Joca

Verujem da ćete nakon što pogledate slike sa jezera Joca kod Belog Blata vrlo brzo stupiti u kontakt sa gospodinom Jocom na navedeni broj telefona i krenuti i vi u lov na šarane, štuke i babuške na ovom jezeru. Uživajte u netaknutoj prirodi jezera Joca kod Belog Blata!

joca ribolov

Joca pecanje

joca belo blato

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts