Maska od maslinovog ulja za suvu i oštećenu kosu

Masku za suvu i oštećenu kosu možete napraviti sami kod kuće i to od maslinovog ulja. Zašto baš od maslinovog ulja?

Odavno je ustanovljeno da je maslinovo ulje odlično za kožu i kosu. Prvenstveno jer je prirodni izvor skvalena. Skvalen predstavlja glavni sastojak kozmetičkih proizvoda koji su zaduženi da obezbedio umerenije lučenje masnoće na našem telu. U prevodu maslinovo ulje pomaže da se reguliše masnoća na našoj kosi.

Ukoliko imate osetljivu kožu lica, a svakodnevno se šminkate, umesto kozmetičkih preparata možete koristiti maslinovo ulje kako bi skinuli šminku. Samo nakapajte par kapi na parče vate i uklonite šminku sa vašeg lica.

Da bi ste napravili masku za kosu od maslinovog ulja, nije vam potrebno puno vremena ni novca. Maska je gotova za par minuta, a za maslinovo ulje će vas koštati oko trista ili više dinara, sve zavisi od količine. Što je najbolje, ne rizikujete da dodatno oštetite kosu hemikalijama, prirodne maske vam mogu samo pomoći, za razliku od šampona i sličnih proizvoda koji neretko i negativno utiču na našu kosu.

Postoji nekoliko recepata za masku za kosu sa maslinovim uljem. U svakom od recepata masinovo ulje se kombinuje sa sastojcima, koje uglavnom svaka kuća ima: jaja, med, cimet … Na vama je da odaberete onu koja vam odgovara.

Kako napraviti masku za kosu od maslinovog ulja?
Kako napraviti masku za kosu od maslinovog ulja?

Maska za kosu sa maslinovim uljem i jajima.

Masku za kosu sa jajima i maslinovim uljem predlažemo za sve one koji imaju oštećenu kosu. Pomoćiće vam ukoliko imate problema sa procvetalim krajevima i lomljenjem kose. Od sastojaka potrebno vam je:

 • dve kašike maslinovog ulja
 • jedno jaje, odnosno jedno žumance

Postupak pripreme: Maslinovo ulje malo zagrejete, ali ne da bude vrelo. Žumance umutite i potom dodajte maslinovo ulje, pa promešajte.

Masku nanesite na kosu i držite je dva sata. Preporučuje se da je, recimo, obmotate providnom, samolepljivom folijom, a potom uvijte u peškir. Ne samo da vam kosa neće smetati, da dva sata, koliko je potrebno da držite masku, obavljate druge poslove po kući, već će toplota koju ste tako stvorili, pojačati dejstvo maske na kosu.

Nakon dva časa, operite kosu, normalno, sa šamponom i regeneratorom ili pakovanjem, u zavosnosti šta koristite.

Recept za masku od jaja i maslinovog ulja
Recept za masku od jaja i maslinovog ulja

Maska za kosu od maslinovog ulja i meda. Ricinusovo ulje kao zamena

Evo još jedne interesantne maske za kosu. Ovde, recimo možete koristiti i ricinusovo ulje kao zamenu. Ricinusovo ulje, pored mnogih delotvornih dejstava, pomaže i za brži rast kose. Ovo ulje takođe pomaže u regulisanju masnoće kada je koža u pitanju.

Za nju su vam potrebni sledeći sastojci:

 • Dva žumanca
 • Dve kašike maslinovog ili ricinusovog ulja
 • Dve kašike ruma
 • Pola kašike meda

Sve sastojke dobro izmešajte dok se u potpunosti ne sjedine. Potom ih utrljajte u kosu. Ukoliko vam je kosa previše duga i nemate dovoljno maske, više pažnje posvetite korenu kose.

Kao i kod prethodnog recepta, kosu pokupite, obmotajte je providnom folijom koju koristite u domaćinstvu a zatim je uvijte u peškir, kako bi maska bolje delovala na toploti.

Masku držite oko dva, tri sata ( ako želite može i duže, mada nema potrebe ) i nakon toga je normalno operite, kao što već činite.

Kako napraviti masku od meda i maslinovog ulja
Kako napraviti masku od meda i maslinovog ulja

Maska za kosu sa maslinovim uljem i limunom

Evo jedne idealne maske za proleće. Ona će vam obnoviti kosu koja se verovatno oštetila u zimskim uslovima. Za sastojke pripremite sledeće:

 • Jedno jaje
 • Kašiku maslonovog ulja
 • Pola kašike limunovog soka
 • Čaj od koprive, po potrebi ( u zavisnosti koliko vam maske treba, odnosno koliko vam je duga kosa ).

Sve sastojke izmešajte. Poželjno je da čaj bude topao. Kao i kod prethodnih recepata, nanesite na kosu masku, obmotajte folijom i peškirom. Nakon dva sata isperite, odnosno operite normalno kosu i to je to.

Maska od limuna i maslinovog ulja
Maska od limuna i maslinovog ulja

Maska za kosu od maslinovog ulja i cimeta

Evo još jedne slične maske, koja takođe hrani i obnavlja kosu. Ovu masku preporučujemo svima koji imaju problema sa opadanjem kose, jer će cimet pomoći u saniranju ovog problema. Što se tiče sastojaka, ovoga puta pripremite:

 • 3 supene kašike maslinovog ulja
 • 2 supene kašike meda
 • 1 kafenu kašičicu cimeta

Procedura spravljanja maske je standardna: pomešajte sastojke, nanesite na kosu, obmotajte folijom i peškirom, pa nakon čestrdeset pet minuta isperite. Dovoljno je da je nanosite jednom nedeljno.

Kako se pravi maska za kosu od cimeta i maslinovog ulja?
Kako se pravi maska za kosu od cimeta i maslinovog ulja?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts