Cimet za bujniju i svetliju kosu

Ako Vas muči opadanje kose, ćelavost ili neki drugi problem sa kvalitetom kose, možete da probate da joj pomognete na sasvim prirodan način, koristeći začin koji nam je na dohvat ruke – cimet!

Za razliku od kupovnih preparata za jačanje kose, ovaj sastojak je potpuno prirodan, a kosu ćete poštedeti nepotrebnih veštačkih boja i konzervanasa koji su česti u mnogim kozmetičkim preparatima.

Takodje, ako želite malo svetliju nijansu kose, cimet će to učiniti bez štetnih efekata klasičnog farbanja. Cimet neće isušiti kosu kao što to čine farbe, ili preparati za izbeljivanje kose, jednostavan je za primenu a efekti su očaravajući. Bojenje kose cimetom će je pritom učiniti sjajnijom i bujnijom.

cimet za kosu1

Svetlija kosa uz pomoć cimeta

Kako uraditi farbanje kose cimetom?

Najpre pomešajte cimet u prahu sa regeneratorom za kosu u razmeru 1:1. Odmerite količinu koja će Vam biti potrebna da kosu premažete potpuno od korena do vrhova. Veća količina će biti potrebna ako imate gustu kosu.

Kada ste pripremili mešavinu cimeta i balsama, pokvasite kosu i dobro je ocedite, a onda je pažljivo, kako je ne biste umrsili, umotajte u peškir da upije višak vlage.

Nakon toga mešavinu ravnomerno nanesite na celu kosu. Ako se ispostavi da je neophodno, napravite dodatne količine, jer ako ne stavite dovoljno ove prirodne farbe, posvetljivanje neće uspeti. Kako biste simet i balsam što bolje razmestili po kosi, raščešljavajte je tokom procesa pa će tako cimet za kosu biti nanet ravnomerno i u istoj količini.

Na kraju, skupite kosu u punđu, stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu i onda je potrebno da prenoćite s ovim prirodnim preparatom na kosi.

Narednog jutra operite i osušite kosu na uobičajeni način. Ako kojim slučajem želite da kosu još posvetlite, ponovite ovaj proces koliko god puta mislite da je potrebno, bez straha da će Vam oštetiti kosu.

cimet za kosu2

Lekovitost cimeta

Cimet se koristi već vekovima u tradicionalnoj kineskoj medicini za borbu protiv bolesti poput gripa i probavnih smetnji. Ovaj mirisni začin sadrži kalcijum, gvoždje i mangan, a u kori ima  lekovita eterična ulja.

Cimet u kombinaciji sa sastojcima kao što su maslinovo ulje, med i smeđi šećer može mnogo da doprinese lepoti kože i kose. Napomena – pošto je moguća pojava alergijskih reakcija tokom korišćenja cimeta, budite pažljivi pri njegovoj upotrebi.

Cimet stimuliše rast kose

Cimet povećava prokrvljenost kože i stimuliše rast kose, što ga čini odličnim izborom za osobe koje muku muče sa opadanjem kose. Recept: Dve kafene kašičice cimeta i jedno jaje stavite u pola šoljice blago zagrejanog maslinovog ulja i promešajte da dobijete homogenu smesu. Dobijeni prirodni preparat utrljajte u koren kose i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a nakon toga operite kosu.

Med i cimet za kosu

Med i cimet su odlično prirodno pakovanje  za kosu. Kosu će ovi sastojci nahraniti korisnim sastojcima, a dobiće i prelep miris i mekoću. Pomešajte šoljicu meda sa kašičicom cimeta i dobro umutite. Nanesite na kosu ravnomerno od korena do vrha. Pakovanje može da  deluje na kosi i nekoliko sati. Nakon dejstva, isperite kosu. Tretman možete primenjivati jednom nedeljno.

Ako redovno koristite ovo pakovanje, cimet će još malo posvetleti kosu. Ovoj kombinaciji možete s vremena na vreme  dodati  maslinovo ulje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts