Recept za čokoladne praline sa višnjama

Verovali ili ne, moguće je napraviti i domaće čokoladne praline, koje se po ukusu neće razlikovati od kupovnih. Mada, možda će biti i ukusnije.

Domaće čokoladne praline se prave iz kalupa, koji su napravljeni specijalno za tu namenu. Međutim, ukoliko i nemate kalupe uvek možete posegnuti za onim što imate, a to je na primer posuda za led. Na taj način će vaše domaće čokoladne praline izgledati gotovo isto kao i one iz kalupa.

Jedino što morate imati na umu jeste da je za pripremu domaćih pralina neophodno utrošiti dosta vremena, ali ne toliko zbog samog postupka pripreme, već zato što je neophodno sačekati da se sloj po sloj čokolade stegne u frižideru.

Cokoladne praline

Ukoliko vas zanima kako napraviti ovu poslasticu, pripremite sledeće sastojke:

  • 250 gr mlečne čokolade ( ili bele čokolade )
  • 250 gr šećera
  • 300 gr margarina
  • oko 150 gr oraha u jezgru
  • 5 kafenih kašičica ruma
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • 5 supenih kašika obične vode
  • oko 50 komada višanja ( svežih, zamrznuti ili iz kompota, a može i iz višnjevače )
  • papirne korpice ( po želji )

Recept za domaće čokoladne praline iz kalupa

  1. Najpre na tihoj vatri rastopite šećer, u koji ste dodali vodu i rum.
  2. Kada se šećer rastopi dodajte margarin, pa blago mešajte dok se ne rastopi.
  3. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte cimet i sve dobro izmešajte.
  4. U pripremljen kapu za čokoladne praline ili posudu za led sipajte po malo čokoladne smese, pa staviti po jednu, eventualno dve višnje u svaku pralinu i po koji komadić oraha. Količina punjenja ( višanja i oraha ) zavisiće od veličine kalupa. Potom stavite preko još jedan sloj čokoladne smese, kako biste praktično zatvorili pralinu.
  5. Ovako pripremljene domaće čokoladne praline stavite u frižider da se dobro stegnu, a zatim izvadite iz kalupa i po želji ih poređajte u papirne korpice. Nakon toga ih možete ukrašavati na različite načine.

Postoji još jedan recept za pripremu pralina, koji je mnogo jednostavniji od ovoga, ali njihov ukus se ne može baš uporediti. Međutim, taj recept je odličan ukoliko nemate baš mnogo vremena, a želite da pripremite baš domaće čokoladne praline.

Postupak je sledeći : jednostavno rastopite mlečnu čokoladu ili belu čokoladu na pari, a zatim premažete tri puta kalup ili posudu za led. Odnosno prvo jedan sloj, pa stavite u frižider da se stegne. Zatim drugi sloj, pa opet stavite u frižider da se stegne.

Isto to učinite i sa trećim slojem. Nakon što se čokolada u potpunosti stegne stavite po jednu il idve višnje i orahe, a zatim prelijete još jednim slojem rastopljene čokolade i ostavite da se stegnu u frižideru. Potom ih izvadite iz kalupa i uživate u njihovom ukusu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts