Nega kože prirodnim praparatima od kamilice

Koža, kao najveći organ ljudskog tela, prirodni je štit organizma od štetnih spoljnih uticaja. Da bi vaša koža bila negovana i lepa, potrebna joj je svakodnevna nega i zaštita. Čišćenje i piling će dobro uticati naizgled i zdravlje kože.

Kreme i losioni sa vitaminima C i E koji je osvežavaju i vitaminima A i B koji stimulišu regeneraciju veoma su korisne. Kožu treba zaštititi od direktnog uticaja sunca i vetra, a da bi je oporavili, pokušajte što manje da koristite dekorativnu kozmetiku i unosite dosta tečnosti u toku dana, ako možete, popijte 2 litre vode, zato što na taj način oslobađate kožu od toksina. Nivo vlažnosti veoma je vaćan i zavisi od lipida koje koža sama proizvodi, a ako je taj nivo nizak, koža ne može da zadržava vodu i postaje suva. Hidratacija kože veoma je važna zbog njenog izgleda.

Suva koža se ljušti, izgleda starije i bore su izraženije. Kako da rešite problem suve kože?

Probajte da se vratite prirodi. Priroda nam nudi neophodnu pomoć u borbi protiv štetnih uticaja okoline na organizam. Esencijalna ulja nekih biljaka imaju čudesne efekte na zdravlje i izgled kože. Jedna od najblagotvornijih i najčešće korišćenih biljaka je kamilica.

Kamilicu su stari Egipćani poredili sa izlazećim suncem pa su je posvetili bogu sunca Ra. Smatrali su da njene blagotvorne moći potiču upravo od sunca. Primena kamilice je veoma raznovrsna. Često se koristi za negu kože zbog svojih antibakterijskih i umirujućih svojstava. Možemo je pronaći u kremama, losionima, preparatima za kosu, šamponima, parfemima.

Ispiranje kamilicom veoma je nežno i blagotvorno, pa od nje stavljamo obloge na oči, ispiramo usta.

Recept za tonik za lice od kamilice

Sastavni deo svakodnevne nege lica, trebalo bi da bude i tonik za lice. Njegova funkcija je da vlaži kožu, omekšava je, vraća koži prirodnuu kiselost i sprečava isušivanje. Tonik uklanja ostatke mleka za skidanje šminke i predstavlja vlažnu podlogu pre nanošenja krema i podloga za lice. Evo kako možete sami da napravite tonik za lice od kamilice.

tonik od kamilice

Sastojci:

  • 1 šolja jakog čaja od kamilice
  • 1 kašika meda

Način pripreme:

Skuvajte čaj od kamilice uobičajeno. U ohlađen čaj dodajte kašiku meda. Izmešajte i ostavite da stoji nekoliko sati. Pre upotrebe promućkajte, nanesite na lice i utrljajte prstima.

Ovaj tonik koristite jednom dnevno.

Čuvajte u staklenoj flašici u frižideru, najduže četiri dana.

Recept za hidratantni balzam za usne od kamilice

Neizostavni deo svake ženske torbice je balzam za usne. U prodavnicama imate zaista veliki izbor balzama, ali ako više volite da ga napravite sami, možete to uraditi sa lakoćom u nekoliko koraka. Pčelinji vosak, koji možete kupiti u svakoj apoteci ili u prodavnicama proizvoda od meda, daće vašem balzamu jedinstvenu teksturu i gustoću.

balzam od kamilice

Potrebni sastojci:

  • ½ kašike bademovog ulja
  • ½ kašike ulja od jojobe
  • 1 kašika lanolina
  • ½ kašike kakao butera
  • ½ kašike pčelinjeg voska
  • 1 kašika osušenih cvetova kamilice

Način pripreme:

Zagrejte i izmešajte bademovo ulje, ulje jojobe, kakao butera i ½ kašike lanolina. Dodajte tome kašiku osušenih cvetova kamilice i mešajte još 10 minuta.

Smesu filtrirajte kroz finu tkaninu  (može gaza) da biste odstranili ostatke cvetova. Ponovo zagrevajte smesu uz dodavanje još ½ kašike lanolina i ½ kašike pčelinjeg voska.

Ovako pripremljen balzam za usne prespite u manju teglicu koja vam je ostala od prethodne kreme, pa možete da ga koristite i kao balzam za ruke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts