Najbolji akcioni filmovi svih vremena

Neki filmovi stvarani su sa posebnim umetničkim namerama, drugi da nasmeju publiku, a ima i onih filmova gde je glavni cilj dati lošim momcima ono što zaslužuju. Akcioni filmovi prate najrazličitije junake, od žestokih dama sa mačem, do najjačih samuraja koji znaju kako da isporuče udarac sa stavom.

Među našim vrhunskim izborom akcionih filmova naći ćete nagrađivane filmove od svetskih priznatih reditelja poput Džejms Kamerona i Kventina Tarentina. Bilo da volite akcione filmove koji obiliju scenama pucnjave ili neke malo drugačije i zahtevnije filmove, sigurni smo da ćete na našoj listi pronaći makar jedan odličan film koji morate pogledati.

Pogledajte našu listu najboljih akcionih filmova svih vremena:

Umri muški ( Die hard )

“Umri muški” je akcioni triler koji se na listi IMDB-a nalazi na 119 mestu najboljih filmova ikada snimljenih. Časopis “Entertejment” ga je proglasio za najbolji akcioni film svih vremena. Ovaj kultni film je proslavio Brus Vilisa, koji glumi glavnu ulogu u svim delovima ovog filma.

Nema ko od nas nije čuo za čuvenog Džona Meklejna, simpatičnog policajca koji stojički odoleva svim udarcima, padovima, pa čak i metcima. On se bori sa teroristima pokušavajući da spase građane. U prva dva dela, pored građana, od terosta mora da spasi i svoju ženu. U prvom delu ona je zarobljena u zgradi zajedno sa Meklejnom, dok se u drugom delu ona nalazi zatočena u avionu sa mnogobrojnim putnicima. Da li će i kako Meklejn spasiti svoju ženu i ostale građane, ako niste do sada imali priliku da pogledate, naša je preporuka da nikako ne propustite da odgledate ovaj fenomenalni film.

Terminator 2 (Terminator 2: Judgment Day)

Koristeći se svojom maštom, reditelj Dzejms Kameron smislio je scenario za film „Terminator“, film koji je postao kultni akciono naučno fantastični film. Sedam godina nakon produkcije prvog dela, Kameron nam predstavlja drugi deo filma pod nazovm „Terminator 2: Sudnji dan“, koji je oborio sve rekorde gledanosti prvog dela i postao prvi film, gde je nastavak gledaniji od prvog dela. Kameron je napravio brži, uzbudljiviji film sa epskim specijalnim efektima pa čak je i Terminatorov lik razvio, u odnosu na prvi deo gde Terminator jedva progovara po neku reč. Drugi deo Terminatora je osvojio brojne nagrade i četiri „Oskara“. Čuvena rečenica iz filma „I’ll be back“, odnosno „Vratiću se ponovo“ proglašena je za najbolju filmsku frazu ikada.

Radnja filma prati Terminatora (Arnold Švajceneger)  koji je ovoga puta dobar, a vraća se iz budućnosti da spasi Saru i njenog sina od opake mašine, koja je takođe došla iz budućnosti sa ciljem da ih ubije.

https://www.youtube.com/watch?v=eajuMYNYtuY

Predrator (Predator)

Ovaj fantastični akcioni film režirao je Džon Maktiran 1987. godine, po scenariju braće Tomas. Film je dobio sjajne kritike, a četiri godine kasnije i drugi deo.

U ovom filmu najpoznatiji holivudski snagator, a sada i guverner Arnold Svajceneger glumi elitnog vojnika koji predvodi skupinu vojnika poslanih u misiju spašavanja taoca. Međutim tamo zatiču nešto što nisu očekivali, nepoznato biće vanzemaljskog porekla koje ih jednog po jednog brutalno muči i ubija. Predrator je sigurno jedan od najboljih stvorenja koja su sukobljena sa čovekom u nekom filmu. Ako volite dobru akciju sa elementima horora naša je preporuka da pogledate baš ovaj film.

Nemoguća misija (Mission: Impossible)

“Nemoguća misija” predstavlja jedan od najboljih i svakako najgledanijih akcionih trilera devedesetih godina. Film je sniman prema istoimenoj seriji. Film u režiji Brajana De Palme, zbog svoje popularnosti i velike zarade dobio je čak četiri nastavka. Najnoviji peti deo Nemoguće misije, će premijerno biti prikazan 31.jula ove godine.

Ovaj akcioni triler prati mladog Itana Hanta, američkog špijuna, koji se vraća kao jedini preživeli sa misije u Pragu. Nadleženi u  agenciji smatraju da je Itan kriv što je misija propala i krive ga za smrt svojih kolega. Na Itanu je sada da dokaže da nije kriv, kao i da pronađe pravog krivca. Naša preporuka za sve ljubitelje akcije je da obavezno pogledaju ovaj akcioni film.

https://www.youtube.com/watch?v=QBavzf2_ook

Ubiti Bila 1 i 2 ( Kill Bill vol. 1 i 2)

“Ubiti Bila” je film koji je režirao i za koji je scenario napisao Kventin Tarentino. Isprva je to trebao da bude jedan film, ali ga je režiser podelio u dva dela zbog dužine tranjanja . Upravo to plasiranje u nastavcima odmoglo je Kventinu da dobije prestižnu nagradu “Oskar” za ovaj film. Film je sniman u duhu japanske i kineske filmske tradicije.

Na samom početku filma upoznajemo glavnu junakinju Crnu Mambu ( Uma Turman ), koja se budi iz kome i kreće na krvavi osvetnički podoh na bivšeg šefa Bila, koji je odgovoran za pokolj koji je se desio na njenoj svadbi, odnosno on je ubio  njeno nerođeno dete i muža. Ako volite dobru akciju prepunu nasilja i krvi, gde za promenu loše momke prebije ženska osoba, obavezno pogledajte ovaj film.

Matriks ( The Matrix )

“Matriks”prvi film u čuvenoj trilogiji režisera i scenarista braće Vaučauski. Dobio je četiri “Oskara”i zaradio 460 miliona dolara širom sveta. Zanimljivo je to da je ovaj film dugo odlagan jer glumci koji su prvobitno planirani da igraju glavnu ulogu (Džoni Dep, Val Kilmer, Bred Pit, Nikolas Kejdž, Leonadro Dikaprijo, Tom Kruz i drugi), su odbijali misleći da će ovo biti jedno osrednje ostvarenje.

Ovaj akciono – naučnofantastični film prati mladog softverskog stručnjaka Nea ( Kijano Rivs ), koga uvlače u kompijuterski virtuelni svet zvani Matriks, govoreći mu da je on izabran i da jedini može da spasi ljudsku vrstu od virtuelnog sveta kompijutera.

Pod opsadom ( Under siege )

“Pod opsadom” je akcioni triler iz 1992. godine, koji je bio nominovan za “Oskara”. Glavna uloga je pripala Stivenu Sigalu. A čim on glumi glavnu ulogu, jasno vam je da je ovaj film prepun akcije, nasilja i borilačkih veština, jer upravo to je ono po čemu je Sigal poznat.

U ovom film on glumi Kejsa, bivšeg pripradnika specijalnih snaga američke ratne mornarice, koji je zbog nasilnog ponašanja ostao bez čina i sada radi kao kuvar na brodu Misuri. Tokom jedne proslave na brodu, teroristi preuzimaju kontrolu i tada Kejsi mora dati sve od sebe, kako bi oslobodio brod i ljude na njemu.

https://www.youtube.com/watch?v=piihlLx3LvM

U zmajevom gnezdu ( Enter The Dragon )

„U zmajevom gnezdu“ je kineski akciono krimi film koji je proizveden u Holivudu 1873. godine, a režirao ga je Robert Klaus. Glavnu ulogu tumači Brus Li i ovo je ujedno bio i njegov poslednji film. Nedugo nakon snimanja Brus Li je umro.

Brus Li u ovom filmu tumači majstora fizičkih i duhovnih disciplina, koga britanski agent nagovara da se infiltrira u narko klan. On to i čini prijavom na takmičenje u borilačkim veštinama, i dok se priprema za takmičenje saznaje da je jedan od sponzora odgovoran za smrt njegove sestre, što mu daje dodatnu motivaciju da ih sve raskrinka i da osveti smrt svoje sestre.

Poslednji samuraj ( The Last Samurai )

„Poslednji samuraj“ je akciono avanturistički  film iz 2003. godine koji je savršeno snimljen i ume svakog gledaoca da uvuče u radnju. Ovaj film koji je imao ogroman komercijalan uspeh u SAD-u i Japanu, i nominovan za oskara u četiri kategorije,  sniman je u duhu japanske tradicije.

Radnja filma smeštena je u Japan u 19. vek. Glavna uloga pripala je Tom Kruzu koji u ovom akcionom filmu glumi Kapetana Nejtana, koji dolazi u Japan da bi se borio protiv samuraja. Međutim on biva zarobljen od strane samuraja Kasumota, koga tumači fenomenalni japanski glumac Ken Vatanable. Oduševljen samurajima, njihovim životom i vrednostima, Nejtan odlučuje da se pridruži i da se bori zajedno sa njima.

Rambo: Prva krv (First blood)

Verujem da nema ko od nas nije čuo za sada već legendarnog filmskog protagonistu Ramba. Prvi film u kome fantastični Silvester Stalone glumi Ramba izasao je 1982. godine. Upravo ovaj film je Staloneu doneo popularnost planetarnih razmera i proglašenje za jednog od najboljih akcionih glumaca osamdesetih godina, odmah uz Švajcenegera.

Prva krv je zastrašujući film koji pokazuje šta rat može da uradi sa svojim junacima. Rambo dolazeći u jedan mali gradić biva uhapšen. Ne mogavši da izdrži korumpiranost u zatvoru, Rambo ubija jednog čoveka, i beži u brda, masovno naoružan sa svim vrstama oružija koji su mu potrebni u daljoj bitci protiv korpupcije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts