Kantarionovo ulje za negu kose i kože

Kantarionovo ulje poznato je kao ulje gospine trave a dobija se od cveta lekovitog kantariona.

Kantarion je vrlo cenjena biljka koju krase mnoga lekovita svojstva. Njeno osnovno delovanje je antigljivično, antibakterijsko i antivirusno. To je malena biljka sa žutim cvetovima koja raste na rubovima šuma, na čistinama, u šikarama, livadama… Kantarion cveta celog leta, od maja pa do jula. Najbolje je da se bere  gornji do biljke dok je u cvatu.

Način primene i lekovitost

Kantarionovo ulje ima blagotvorno dejstvo na raznim oštećenjima na koži, pa je omiljen sastojak mnogih kozmetičkih preparata za lice, i kao ulje za masažu jer podstiče cirkulaciju. Takodje, smiruje upale mišića i živaca kao i bolesti vena.

kantarion ulje

Umanjuje strije, omekšava kožu, deluje protiv strija, zaceljuje rane i lakše opekotine, smiruje upale, čini bore manje vidljivim, upotrebljava se uspešno protiv fleka na licu, sužava pore i ublažava vidljivost ožiljaka…

Suzbija herpes na koži i leči problematičnu kožu, a posebno je delotvoran za masno lice na kome se javljaju akne i bubuljice.

Kantarionovo ulje je dobro za lečenje hemoroida, proširenih vena, čireva, reume, upale mišića, a pomaže još kod upale jajnika i vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija). Odlično za sprečavanje dekubitisa kod bolesnika koji su prinudjeni da stalno leže.

Oprez

I pored lekovitog dejstva, morate biti oprezni pri upotrebi kantarionovog ulja na suncu. Nakon mazanja kože ovim uljem, ne smete se izlagati suncu oko 12 sati.  U suprotnom, koža može da izgori, i da se na njoj stvore fleke koje će se teško otkloniti, gotovo nemoguće.

Kantarionovo ulje za kosu

Učinak kantarionovog ulja za kvalitet i lepotu kose je iznenadjujući. Ovo ulje je odlično za negu i tretman masne kose. Potrebno je samo da  pre pranja kose umasirate ulje u vlasište. Ovamasaža korena kose trebalo bi da traje oko 15 minuta. Takodje, pošto jača cirkulaciju, kantarionovo ulje će ubrzati rast kose i biti dobar prirodni lek za opadanje kose.

Za bolje i jače delovanje,  umotajte kosu namazanu ovim uljem u topli peškir, jer će se tako bolje apsorbovati.

Ulje kantariona protiv peruti

Kantarion pruža neophodnu vlagu ćelijama kože i tako sprečava njeno perutanje. U svakom slučaju, nakon redovnih tretmana kose kantarionovim uljem, ona će biti sjajna, lepa, bez peruti, mirisna i meka.

Kantarion kao lek za ženske bolesti

Napravite prirodan lek od ulja kantariona. Umočite tampon u ulje, stavite ga u rodnicu i neka stoji nekoliko sati. U slučaju da i dalje osećate bol, postupak možete da ponovite. Ako ne želite da sami pravite ovaj preparat, u apotekama možete nabaviti  i vaginalete s kantarionovim uljem.

Ako ste imali operaciju ili bilo kakav hirurški tretman raka dojke, ulje od kantariona biće odlično kao kao pomoć u zarastanju rana od operacije.

Razlog zbog koga se u ovim situacijama ulje od kantariona često koristi je u tome što ono sadrži  flavonoide (hiperin, kvercetin i rutin) koji imaju  antikancerogeno delovanje.

Kako se pravi ulje od kantariona

Kantarionovo ulje možete napraviti sami, mada ga možete nabaviti u apotekama ili radnjama zdrave hrane. U jednu staklenu posudu stavite koliko možete cvetova kantariona (oko 100 grama). Prelijte jednim litrom kvalitetnog maslinovog ili suncokretovog ulja. Nakon toga, potrebno je da flaša odstoji nasuncu mesec dana. Procedite i ulje je spremno za upotrebu. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi ali ne u frižideru. Ulje treba da je crvenkasto ljubičaste boje.

ulje od kantariona

Kontraindikacije

Kantarionovo ulje se ne sme stavljati direktno na sveže rane.

Doziranje

Za  bolove u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, 30 minuta pre obroka, sa malo vode, popiti 30 kapi kantarion ulja ili ga pojesti nakapanog na kocku šećera.

Ako je reč o spoljašnjoj upotrebi, namažite obolelo mesto namazati uljem od kantariona nekoliko puta dnevno. Za teže slučajeve upale kože, možete stavljati obloge.

Kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina dozvoljeno je  mazanje uljem kantariona nekoliko puta na dan.

Upotreba u trudnoći

Trudnice mogu da koriste kantarionovo ulje kao sredstvo  protiv strija i za perinealnu masažu. Medjutim, trudnice ne smeju da piju čaj od kantariona.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts