Paypal – Bezbedna internet trgovina

Do nedavno su građani Srbije mogli samo da sanjaju o mogućnosti plaćanja putem globalnog lidera u ovoj oblasti, nadaleko čuvenog servisa PayPal.

Informacije o kompaniji

Kompanija “ PayPal “ je osnovana 1998. godine, sa sedištem u američkoj državi Kaliforniji, u mestu San Hoze. Već 2002. godine kompaniju “ PayPal “ kupuje “ eBay „, koji je lider u online aukcijskoj kupovini i prodaji.

Na samom početku svog postojanja PayPal predstavlja pandan bankarskom poslovanju čekovima, recimo. Danas je to potpuno drugačije.

Sama kompanija je ponosni nosilac mnogih nagrada, a u svetu postoji preko 153 miliona naloga, kako je navedeno na zvaničnom sajtu www.paypal.com te je PayPal vrlo brzo postao globalni lider u ovoj oblasti.

paypal srbija

Od nedavno PayPal funkcioniše i u Srbiji. Kompanija ima svoje poslovnice u mnogima državama SAD – a, ali i u : Irskoj, Nemačkoj, Indiji, dok za evropsko tržište u Luksemburgu postoji i PayPal banka.

Kako funkcioniše PayPal

Ono što se smatra velikom pogodnošću kada je PayPal u pitanju svakako je činjenica da je dovoljno samo jednom i to prilikom registracije, uneti sve podatke vezane za račun ili karticu sa koga će biti korišćena finansijska sredstva za transakcije i nikada više. Time je sigurnost podataka maksimalno zaštićena i zagarantovana.

Da bi transkacije bilo moguće izvršiti, neophodno je da na PayPal računu postoji dovoljno finansijskih sredstava. Novac na PayPal može biti prebačen na više načina, a prvenstveno direktno sa bankovnog računa klijenta ili sa njegove kreditne, odnosno debitne kartice, s tim što je prilikom registracije naloga neophodno uneti sve podatke o računu, odnosno kartici koja će se koristiti za finansiranje PayPal računa.

Onaj koji, pak prima novac preko ovog servisa do njega može doći na dva načina. Prvi je da direktno od PayPal – a zatraži ček , koji će potom unovčiti u banci ili, pak da zatraži da se finansijska sredstva direktno prenesu na njegov bankovni račun.

Naravno, PayPal servis nije besplatan. U zavisnosti od više faktora, kao što su visina isplate, zemlja u kojoj se vrši isplata, odnosno zemlji iz koje se uplata vrši, vrsti korisničkih računa koji učestvuju u određenoj transakciji i sličnih, PayPal naplaćuje određeni fiksni trošak, ali i proviziju u vidu određenog procenta na izvršene transakcije.

Vrste korisničkih PayPal računa

Da biste razumeli kako zaista funkcioniše PayPal najbolje je da ga uporedite sa funkcionisanjem banaka. Pa, kako i u bankama postoje različite vrste računa korisnika ili privrednih lica, tako i PayPal servis razlikuje : lični, poslovni i takozvani premier račun.

Lični račun se, kao i u bankama koristi za ličnu upotrebu korisnika. Iako u određenim situacijama, korisnik i preko ličnog računa može primati novac, on prvenstveno služi za slanje novca, odnosno plaćanje.

Poslovni račun je namenjen bussines korisnicima, a koristi se i za primanje i za slanje novca, stim da se putem poslovnog računa mogu primati i slati veći novčani iznosi, uz određenu naknadu.

Premier račun je nalik poslovnom, uz određene razlike koje se tiču prava i obaveza korisnika.

Provizije

Prema osnovnom pravilu slanje novca putem PayPal – a je potpuno besplatno za pošiljaoca. Dok za primaoca je visina provizije između 1 i 3% uz dodatak fiksne naknade za ovakve transakcije. U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazi primalac, zavisiće i da li se dodaje takozvana taksa na internacionalnu transakciju.

U sučaju da korisnik poseduje Premier račun i da mu se novac direktno uplati sa Premier računa drugog korisnika, tada primalac ne plaća nikakvu proviziju.

Zaštita korisnika

Kako bi zaštitio sve svoje korisnike, i kupce i prodavce PayPal ima i specijalnu opciju zaštite od prevare. Ukoliko se dogodi da roba koja je naručena i plaćena ne stigne do kupca, Služba zaštite kupca u okviru PayPal – a će nadoknaditi pun iznos, ali i troškove poštarine i pakovanja. Ovaj vid zaštite kupca pokriva svaku trgovinu koja se obavi ili na “ eBay “ ili na bilo kom drugom sajtu za online kupovinu, a putem PayPal računa.

paypal placanje

Naravno, ovaj program zaštite ne pokriva sve stavke. Ono što nije uključeno u ovaj program zaštite kupca, između ostalog su : nekretnine, motorna vozila, industrijske mašine za proizvodnju, pripejd kartice, ali i stvari koje na bilo koji način krše pravila eBay – a. Takođe, nije uključen ni transfer novca drugim korisnicima. Ukoliko se i dogodi ovakav vid oštećenja, kupac je dužan da u propisanom roku za reklamaciju na adekvatan način obavesti PayPal.

Kada su u pitanju prodavci, napominjemo da PayPal ima program zaštite i za njih, koji se na prvom mestu odnosi na porudžbinu sa hakovanog računara. No, da bi PayPal uzeo u obzir reklamaciju prodavca neophodno je dostaviti im materijalni ili digitalni dokaz da je određena roba zaista i poslata od strane prodavca, ali i dokaz o isporuci iste te robe kupcu. Ono što ne podleže zaštiti prodavaca su : usluge, sve vrste digitalnih dobara, kao i predmeti koji se isporučuju lično, kao i predmeti koji krše pravila eBay – a.

Kako uložiti reklamaciju

Nakon što korisnik utvrdi da  je neophodno da uloži reklamaciju, valja imati na umu da povraćaj novca možete izvršiti do 60 dana nakon što ste platitili određenu stavku. Ako je kupac u pitanju, on treba da najpre pošalje e – mail prodavcu, kako bi ga obavestio o svemu. Naime, kupac treba da pita prodavca da li je moguće da reše na taj način problem. Ukoliko pristane, trebalo bi da ode na stranicu sajta na kojoj su navedeni detalji o transakciji i da klikne opciju povraćaj. Ukoliko, međutim ne pristane na to onda kupac treba da obavesti direktno PayPal i to putem Korisničke podrške u okviru sajta. Važno je da kupac zna da ovo može da uradi u roku od 45 dana od trenutka plaćanja.

Povraćaj novca

Ukoliko korisnik plati svojom debitnom ili kreditnom karticom, povraćaj novca se vrši upravo na tu karticu. Povraćaj novca može da traje i do 30 dana.

Takođe, ukoliko je plaćanje izvršeno sa bankovnog računa na PayPal, uplata se vraća upravo na taj račun.

Povraćaj novca se vrši u istoj valuti u kojoj je uplata izvršena, i po istoj stopi konverzije, kao i u trenutku prvobitnog plaćanja.

Postoji mogućnost i parcijalnog refundiranja novca. U tom slučaju korisnik ima mogućnost da u roku od 10 dana od ponude da prihvati ili odbije ponudu za delimičnu nadoknadu.

PayPal u Srbiji

Nažalost ovo je predmet velikih sporenja između Narodne Banke Srbije i PayPal servisa. U Srbiji je od nedavno omogućeno korišćenje PayPal servisa, ali samo za plaćanja, dok ukoliko, recimo imate novac na PayPal računu, a živite u Srbiji, on će na tom računu i ostati, to jest još uvek nije dozvoljena isplata za građane naše zemlje. Prema najavama, moguće je da i ovo bude uvedeno do kraja godine. Ali, za sada se građani Srbije mogu koristiti PayPal računom samo za plaćanja preko interneta ili za slanje novca u druge zemlje.

paypal bezbednost

Ono što građani naše zemlje treba da imaju na umu jeste da prema važećim zakonima sva roba koja stigne iz inostranstva, a glasi na fizičko lice i poslata je od strane nekog drugog fizičkog lica iz druge zemlje, te nema vrednost veću od 70 evra ne podleže dodatnom carinjenju. Ako vam ta ista pošiljka stogne od nekog pravnog lica iz druge zemlje, ona takođe ne podleže carinjenju, ali samo u slučaju ukoliko vredi manje od 50 evra.

Ali, zato postoji jedinstvena carinska stopa od 10%, koja se obračunava na svu robu koja vam stiže od drugih fizičkih lica iz inostranstva, a putem poštanske službe. Uz tu carinsku stopu se obračunava pripadajuća stopa PDV-a od 8 ili 20%, ali na ocarinjenu vrednost robe. A u samu vrednost pošiljke, pre carinjenja ulaze i troškovi poštarine.

Tako da, kada kupite neki proizvod u inostranstvu i platite ga putem PayPal ne zaboravite da na tu vrednost dodate i poštarinu, odnosno troškove transporta, zatim troškove carinjenja i poreza.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts