Zašto je važna vakcinacija dece u osnovnoj školi?

Pravilna higijenska nega pomoći će detetu da se razvije i ojača. Zdrav organizam sposoban je da se bori protiv oboljenja, koja su česta među decom usled bliskog dodira u školi. Poznato je da je prijemčivost za zarazne bolesti naročito izražena u predškolsko doba; male boginje, veliki kašalj, šarlah, difterija ― najčešće se javljaju kod dece predškolskog doba. I u školsko doba postoji prijemčivost za ova oboljenja; tada je omogućeno lakše prenošenje ovih bolesti sa deteta na dete, jer deca žive u uskoj zajednici, u školi.

Zbog toga sprovode se kod školske dece zaštitna vakcinisanjem. Ta vakcinacija, razume se, izvrše se već kod male dece sa uspehom. Kod školske dece vrši se samo ponovno vakcinisanje. Vakcinaciom deca stiču imunitet stvaranjem odbrambenih materija u svom telu, tako da su u stanju da se zaštite ukoliko budu izložena infekciji.

Vakcinacija štiti decu od najopsanijih bolesti

Danas možemo sa uspehom da zaštitimo decu od pojedinih zaraznih bolesti, i to baš od najopasnijih, kao što su tuberkuloza, velike boginje, difterija, tetanus, tifus, male boginje, veliki kašalj, šarlah, dečja paraliza.

vakcinacija dece u osnovnoj skoli
vakcinacija dece u osnovnoj školi

Vakcinacija protiv tuberkuloze

Od tuberkuloze vakcinišu se deca odmah po rođenju. Naročitim probama docnije se ispita da li ova zaštita još traje, i ako je potrebno, vrši se ponovna vakcinacija Školska deca vakcinišu se posle određenih pregleda i proba.

Vakcinacija protiv velikih boginja

Od velikih boginja vakcinišu se deca u prvoj godini života; to vakcinisanje se ponavlja u prvom i u četvrtom razredu osnovne škole. Sistematskom vakcinaciom u toku mnogih godina postignuto je da ovo strašno oboljenje potpuno nestane u našoj zemlji.

Vakcinacija protiv difterije

I protiv difterije mnogo je bolje vakcinisati decu dok su mala, jer je difterija podmukla i opasna bolest. Školska deca obavezno se vakcinisu protiv difterije pre polaska u školu. To vakcinisanje takođe se vrši prilikom upisa dece u osnovnu školu, i, po potrebi, se ponavlja. Zaštita ovim vakcinisanjem traje nekoliko godina.

Vakcinacija dece protiv tetanusa

Danas je mogućno da se vakcinisemo i protiv tetanusa i da se zaštitimo pre nego što smo se povredili. Zaštita injekcijom seruma, koja se daje posle povrede, traje najviše 14 dana, a zaštita vakcine traje nekoliko godina pa i doživotno. Zato se preporučuje da se kod školske dece sprovodi ovo vakcinisanje, jer ona u igri lako padnu i povrede se. U poslednje vreme provodi se istovremeno vakcinisanje protiv difterije i protiv tetanusa ― mešanom vakcinom, a sada se proizvodi vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja zajedno.

Vakcinacija protiv tifusa

Protiv trbušnog tifusa školska deca vakcinišu  se prema potrebi, pre odlaska na letovanje ili na radne akcije. Ovim postupkom sprečava se eventualna pojava tog oboljenja. I u drugim slučajevima gde postoji mogućnost da se zaraze, školska deca se mogu vakcinisati protiv tifusa.

Vakcinacija protiv malih boginja i velikog kašlja

Vakcinacija protiv malih boginja i velikog kašlja veoma je važno kod odojčadi i male dece, jer ukoliko je dete mlađe, utoliko su ove bolesti opasnije po život. U pojedinim slučajevima potrebno je zaštititi i starije dete, na primer, dete koje je bilo inficirano tuberkulozom ili je upravo preležalo neku drugu zaraznu bolest. Zaštita protiv malih boginja traje svega tri do četiri nedelje. Vakcina protiv velikog kašlja ima dugotrajnije dejstvo; vakcinišu se školska deca koja još nisu preležala veliki kašalj, bilo posebnom vakcinom protiv velikog kašlja ili mešanom vakcinom protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa.

I protiv šarlaha možemo decu vakcinisati.

Vakcinacija protiv dečije paralize

Takodje je obavezno i vakcinisanje protiv dečje paralize, kako predškolske tako i školske dece.

Zašto se deca vakcinišu?

Neosporna je korisnost ovakvih medicinskih mera radi zaštite od zaraznih bolesti. Ove mere se primenjuju da bi se dečje zdravlje očuvalo. Međutim, mogu da postoje i izvesni uzroci zbog kojih se pelcovanje ne može izvršiti, ili zbog kojih se mora odložiti. Stoga je potrebno da se školsko, kao i svako drugo dete lekarski pregleda pre vakcinacije i da se utvrdi njegovo zdravstveno stanje, odnosno da li se dete može vakcinisati ili ne.

Postoje posebne zdravstvene ustanove ― školske poliklinike ili školske ambulante ― koje prate razvoj svakog učenika. U njima se obavljaju potrebna vakcinacija radi zaštite od zaraznih bolesti, a posebno se vrši pregled i lečenje obolelih učenika. Tim stručnim staranjem postiže se zdravstvena zaštita kako pojedinih učenika tako i celog đačkog kolektiva, i doprinosi podizanju zdrave i napredne omladine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts