Kako napraviti origami avion od papira

Kada čujete za avion od papira, verujem da je i vama prva asocijacija na to bezbrižnost koju je imalo detinjstvo, kada smo se gotovo svi takmičili ko će napraviti ne samo dobar, već i najbolji avion od papira koji dugo leti. Nekada se događalo da jednostavan avion leti 30 sekundi, pa i više, a onda ponosni vlasnik mahom nije želeo da oda tajnu kako napraviti takav avion od papira, jer je želeo i dalje da upravo njegov avion bude najbolji.

Zato je vrlo teško reći kako napraviti avion od papira koji dugo leti i da njegova izrada bude jednostavna. U principu, ne postoji pravilo.
Iako nismo znali da su i naši avioni od papira bili rađeni drevnom japanskom tehnikom savijanja papira poznatom kao origami, danas to znamo.

dobar avion

Kako napraviti dobar origami avion od papira

Odgovor na ovo pitanje svakako ne može biti jedinstven, jer postoji zaista mnogo načina da se napravi origami avion od papira koji dugo leti, a čija je izrada jednostavna.

Ono što je važno, a što se odnosi na sve “ uradi sam “ postupke za izradu aviona od papira jeste da vrh aviona ne sme da bude težak, to jest da papir na vrhu ne sme da se savija puno puta. A opet, vrh ne sme da bude ni previše lagan, jer u tom slučaju se nikako neće dogoditi da avion leti 30 sekundi.

Na sledećoj slici možete videti uputstvo kako napraviti jednostavan avion od papira korak po korak.

origami avion

Kao što možete videti, osnova je u obliku pravougaonika, a ovaj avion mogu praviti čak i mališani, jer je vrlo jednostavan za izradu.

Ukoliko, pak želite neki malo bolji “ uradi sam “ avion, onda se naoružajte strpljenjem. Mada nije jednostavan kao prethodni model, ovaj avion od papira spada u red onih koji dugo lete, bez obzira da li se odlučite da napravite prvi ili drugi avion sa slike.

avion od papira

Najvažnije je da pažljivo pratite uputstvo, korak po korak.

Ukoliko, pak želite da isprobate i neki drugi način, možete pokušati sa sledećim :

izrada aviona

Kao što i sami možete videti, ni ovaj avion od papira nije naročito jednostavan, ali samo strpljivo i ubrzo ćete sigurno imati najbolji avion od papira koji dugo leti.

Video uputstvo za pravljenje aviona od papira

Sva ova uputstva će vam biti mnogo jasnija kada pogledate video u kome je do tančina opisano kako napraviti najbolji origami avion od papira.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts