Kako dodatno zaraditi novac ručnom izradom unikatnog nakita

Zaradite od kuće izradom unikatnog nakita

Ako imate malo osećaja za “sopstveni biznis” a uz to ste kreativni , i spremni ste na izvesna novčana ulaganja, postanite kreator i izradjivač nakita u kućnom ambijentu.

Možda jednog dana postanete vlasnik radionice ili prodavnice unikatnog nakita, naravno, ako ste dovoljno vredni, talentovani  i ako imate malo sreće. U svakom slučaju, ako želite da napredujete u bilo kakvom poslu, morate da volite to što radite.

zarada izradom unikatnog nakita

Prostor

Za početak, proverite kako stojite s prostorom u kući ili u stanu. Biće Vam dovoljno i 4 kvadratna metra, ali da se medju ukućanima zna da je to sada Vaša “nova kućna radionica!”, kako se ne bi desilo da se zagube perle, žice, lim…

Sirovina

Prva stvar je, naravno, da pokupujete neophodne stvarčice.  Za to možete da potrošite i 500 evra, ali realno, dovoljno je i tridesetak evra za početak. Nema potrebe da se zatrpavate gomilom materijala u početku.

Opipajte puls Vaših mušterija, saznajte šta im se najviše svidja, pratite šta Vam najviše traže a šta najčešće prodajete… Možda ćete raditi po porudžbini, tako da ćete ,kada prodje neko vreme, tačno znati šta od “sirovine” da kupite i koliko.

Gotovo sve radnje koje prodaju perlice, alke, omčice i ukrasno kamenje robu nabavljaju iz Kine, tako da su cene pristupačne. Vi ipak izaberite najpovoljnijeg dobavljača.

Ne morate ni u radnju, na internetu nadjite oglase u kojima se nudi potrebna roba po još povoljnijim cenama, jer nije reč o klasičnoj prodavnici već o prodaji u “kućnoj varijanti”.

Satenske trake dodatne stvarčice možete pronaći  u kineskim tržnim centrima.

dodatna zarada izrada nakita

Pretres starog nakita

Sledeća akcija je pretresanje starog nakita.  Izdvojite sve što je pokidano, ne sviđa vam se ili nikada niste nosili. Ovo će Vam pomoći za kreiranje novih komada nakita. Takodje, isto uradite i sa starim nakitom Vaše majke, drugarica, komšinica…. Sigurno će izaći u susret a Vi ćete dobiti originalne sirovine i perlice koje nigde ne mogu da se kupe…

Alat

Nikako kao početnici nemojte davati velike pare za profesionalni alat!

Osnovno je da imate klešta sa tankim vrhom, koja možete nači i za nekoliko stotina dinara. Ostalo možete pronaći u tatinoj radionici ( šilo, mali čekić, jake makaze…)

zarada od izrade nakita

Akcija

Kad ste sve nabavili, ostaje da krenete u kreiranje i rad! Da bi ste dobili inspiraciju, pogledajte na internetu fotke nakita koji Vam se dopada, a ima i dosta video-klipova na kojima je prikazan kompletan proces izrade na primer mindjuša, ogrlica…

Kada se isprobate na komadima koje ćete kao početna dela pokloniti drugarici ili mami,  krenite u ozbiljan rad i planiranje prodaje.

Za početak Vam preporučujemo otvaranje fejsbuk stranice gde s lakoćom možete postavljati fotografije Vaših malih remek-dela i tako pridobiti kupce.

Maja Stojanović

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts