Poljubci ili poljupci

poljubci ili poljupciMora se priznati da jezička nedoumica kako se piše ispravno, odnosno kako se kaže pravilno poljubci ili poljupci zvuči jednostavno samo na prvi pogled. Pa, ipak i ua nju gramatika srpskog jezika, a u skladu sa njom i pravopis imaju realno objašnjenje.

U reči poljubac se odvija glasovna promena alternacija A u O, kao i glasovna promena poznata kao nepostojano A u određenim oblicima, ali i jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Navedene promene dovode do toga da zvučni suglasnik B dolazi u dodir sa bezvučnim suglasnikom C, pa usled toga dolazi do glasovne promene jednačenje suglasnika po zvučnosti, kada zvučni suglasnik B prelazi u svog zvučnog parnjaka, suglasnik P, odnosno dolazi do obezvučenja inače zvučnog suglasnika P.

U skladu sa svim navedenim glasovnim promenama, koje se odvijaju u pojedinim padežima, promena imenice poljubac izgleda ovako u jednini:Nominativ poljubac
Genitiv poljupca
Dativ poljupcu
Akuzativ poljubac
Vokativ poljupče
Instrumental poljupcem
Lokativ poljupcu

Promena imenice poljubac po padežima u množini izgleda ovako :

Nominativ poljupci
Genitiv poljubaca
Dativ poljupcima
Akuzativ poljupce
Vokativ poljupci
Instrumental poljupcima
Vokativ poljupcima

Kako se kaže ispravno poljubci ili poljupci?

Nakon navedenog objašnjenja, čini se da se odgovor na pitanje kako se kaže ispravno, odnosno kako se piše pravilno poljubci ili poljupci sam nameće. Jedino ispravno je napisati poljupci.

Navedeni primeri bi trebalo da vam potpuno razjasne jezičku nedoumicu kako se kaže ispravno, odnosno kako se piše pravilno poljubci ili poljupci :

  1. Poljubac je susret najlepši na svetu.
  2. Poljupcem možeš da kažeš sve što ti leži na srcu.
  3. Kako je lepo kada te voljena osoba zaspe poljupcima.
  4. Najlepše sredstvo pomirenja su poljupci, ako mene pitate.
  5. Poljupci dobrodošlice su lep gest.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts