Pastelne boje sjajno se uklapaju uz bilo koji prostor

Pastelne boje uvek mogu biti rešenje kada birate idealne boje za svoj dom. Bez obzira da li se radi o boji za zidove, za sobu, fasadu … Pastelne boje će se sjajno uklopiti uz detaljte, a pri tom su i prijatne na oko, bez obzira o kojoj nijansi se radi.

Čak i ako više boja iskombinujete u jednoj prostoriji nećete pogrešiti. Pastelne boje su toliko nežne i prijatne, mogu samo da ožive prostoriju i da joj daju posebnu draž.

U slikarstvu ove boje su se dobijale tako što bi se boja u prahu pomešala sa izmrvljenom kredom. Divne nijanse su se veoma brzo proširile na upotrebu i u nekim drugim oblastima a danas se najradije koriste u modi i uređenju enterijera, ali i eksterijera. Na raspolaganju su vam plave, ljubičaste, roze, narandžanste, zelene, braon, žute …

Pastelne boje su odlične za spavaću ili dečiju sobu
Pastelne boje su odlične za spavaću ili dečiju sobu

Enterijer i idealne pastelne boje za zidove dečije i spavaće sobe, kuhinje, za dnevni boravak …

Kao idealna pastelna boja za kuhinju može poslužiti zelena, žuta ili plava, koje se mogu kombinovati u određenj meri. Ljubičasta i roza kuhinja su dobre samo za Barbike, u vidu igračaka. Za razliku od nekih tamnijih boja koje se moraju kombinovati sa belom da ne bi zatvorile prostoriju, to ne morate raditi sa pastelnim bojama. Jedna pastelna boja može slobodno izdominirati u prostoriji. Što je najbolje iskombinovaćete ih savršeno uz zavese koje se najčešće i prave u pastelnim bojama.

Dnevne sobe je bolje uređivati u nešto tamnijim bojama ili bar sa tamnim detaljima. Ako insistirate na svetlijoj varijanti onda birajte drap ili neku svetlo braon. U obzir mogu doći i druge boje, ali kao i kod kuhinje izbegavajte roze.

Dnevnoj sobi će pastelne boje dati dosta svetlosti
Dnevna soba uređena pastelnim bojama

Za spavaće sobe simpatične su maslinasto zelena u pastelnoj varijanti, mada ni plava nije loša. E ovde je pastelno roze idealna, ako uređujete dečiju sobu za devojčice. Ukoliko vaša princeza vozi roze boju, koliko god roze detalja da ubacite nećete pogrešiti, a najlepše je urediti sobu za devojčice u kombinaciji pastelno roze – belo. Za spavaću sobu simpatična je i ljubičasta ( ako se suprug složi ).

Sve su popularnija i kupatila u pastelnim bojama. Svetlozelena, ljubičasta, svetloplava … Ovde, pak, ne kombinujte boje, već odaberite svoju idealnu pastelnu boju za kupatilo i iskombinujte je sa belom.

Pastelne boje za krečenje

Kada govorimo o krečenju zidova pastelne boje su pravo rešenje. Jednostavne su za zidove, poput bele, a opet življe i lepše za prostoriju. Sobe okrečene u pastelne boje imaju više svetlosti i savršene su za kuhinju, dečiju sobu ili kupatilo.

Sve je popularnije da se na pastelno okrečene zidove lepe i neki interesantni stikeri. Stikeri za zidove su ujedno i lepi i korisni jer mogu da pokriju neke eventualne mrlje ili ogreborine po zidu.

Iako pastelne boje neće zatvoriti prostoriju i učiniti je previše mračnom, ipak je poželjno da vam plafon ostane beo. Naša preporuka je da vam ćoškovi takođe ostanu beli, jer će zidovi mnogo lepše izgledati.

Ako prvi put krečite i ne znate puno o tome, najosnovnije vam je da znate da zidovi pre krečenja moraju biti čisti i odmašćeni. Eventualne rupe i pukotine se moraju izgletovati.

Pastelne boje su uvek dobar izbor za krečenje zidova.
Pastelne boje su uvek dobar izbor za krečenje zidova.

Pastelne boje kao odlično rešenje za vašu fasadu

Bela boja fasade odavno je postala dosadna. Ne morate razmišljati kakve detalje da stavite na naličje vašeg doma, niti odvajati neki veliki novac da vam kuća ne bi izgledala jednolično. Dovoljno je samo da odaberete adekvatnu pastelnu boju.

Svedoci smo raznog kiča kada su u pitanju fasade na kućama, zato dobro razmislite kako će izgledati vaš dom. Birajte neke neutralne pastelne boje. Najlepše su recimo boja breskve, neka baš svetla nijansa ljubičaste, braon, žuta ( ali ne drečavo žuta ).

Ako na prozorima i vratima imate ALU ili PVC stolariju u beloj boji to će samo ulepšati dodatno vašu fasadu. Ako imate stare prozore, onda ih ofarbajte u belo. Ti jednostavni, a provereni detalji su najbolji. Za fasadu izbegavajte drečave boje poput žute, roze, zelene.

Evo još jedan savet. Mnogim ljudima ostane farbe od fasade pa prekreče sve što imaju po dvorištu: ogradu, keramičke figurice, ostale objekte koje imaju po dvorištu. Nemojte to raditi, nije baš ružno ali nije ni estetski. Sve će biti nekako jednobojno, monotono … I za spoljni izgled kuće i dvorište treba da se slažu što se tiče boja.

Kada birate boju za fasadu, vodite računa da vam kuća ne bude kičasta.
Kada birate boju za fasadu, vodite računa da vam kuća ne bude kičasta.

Foto: mali oglasi srbija

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts