Ana Sofrenović, biografija jedne od najlepših domaćih glumica

Datum rođenja, roditelji, porodica…

Ana Sofrenović jedna je od najlepših glumica koje je upamtila domaća kinematografija. Atraktivna plavuša, potiče iz mešovitog braka. Anina majka Šila je Britanka, a otac Dragoslav Srbin po nacionalnosti. Njih dvoje su se upoznali u Birmingemu, gde su i studirali, a nakon studija su se i venčali. Dragoslav je po zanimanju inžinjer metalurgije, a Šila prevodilac francuskog jezika, koji je i doktorirala. Iz ovog braka, rodila se Ana Sofrenović, 18. septembra 1972. u Beogradu. Detinjstvo je provela, u Beogradu, u Bloku 28, ali i kod bake Ajvi u jednom britanskom selu. Odrasla je kako pod uticajem engleske, tako i pod uticajem srpske kulture.

Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. U njenoj klasi bilo je dosta studenata čiji su roditelji bili proslavljeni glumci: Katarina Žutić ( roditelji su glumci Svetlana Bojković i Miloš Žutić ), Isidora Minić ( njena majka je glumica Neda Spasojević ), Ivan Zarić ( otac mu je legendarni Dragan Zarić, zvezda serije ,,Ljubav na seoski način“ ), itd. Zato je Anina generacija sa ,,Fakulteta dramskih umetnosti“ prozvana ,,klasa mamine i tatine dece“. Još jedan od njenih klasića je i iguman manastira Draginac, Rastko Lupulović, koji danas nosi monaško ime Ilarion.

Zanimljivo je da su i baka Ajvi i majka Šila želele da postanu glumice, ali im se snovi nisu ostvarili. Kod Ane je pak bilo drugačije i ona je uplovila u svet glume. Međutim gluma nije jedino njeno zanimanje. Ana je vremenom postala i pevačica. Sve je počelo još devedesetih, kada je nastupala sa bendom ,,Bogomoljke“. Danas se aktivno bavi džez i filmskom muzikom.

ana-sofrenovic-biografija

Foto: blic

Dragan Mićanović, ćerke, razvod i depresija. Da li je opet u vezi sa nekim?

Ana Sofrenović bila je udata za svog kolegu Dragana Mićanovića. Imaju dve ćerke, Ivu i Lenu, a Ana je sa ćerkicama radila na nekim pozorišnim predstavama. Kako sama kaže još uvek ne zna da li će se njene naslednice baviti glumom jednog dana.

Velike turbulencije u njenom životu izazvao je razvod sa glumcem Draganom Mićanovićem, kojeg znamo kao, na primer, Filozofa iz filma ,,Lajanje na zvezde“ ili kao Martina iz serije ,,Žene sa Dedinja“. Par se rastao 2011. godine, bez burnih reakcija i trzavica. Novinari žute štampe su potom redovno pisali o njihovom rastanku, što je Ani veoma teško palo. Paparaci su čak pratili i njene ćerke. Celokupna situacija dovela je kod Ane do pogoršanja depresije protiv koje se borila već nekoliko godina.Osim razvoda Ana nikada nije privlačila pažnju skandalima, niti spada u javne ličnosti tog tipa. Ona i Dragan ostali su i dalje u odličnim odnosima, čak su i poslovno sarađivali. Starateljstvo nad ćerkama su podelili, a Dragan se brinuo o devojčicama tokom Anine borbe sa depresijom.Ana danas živi u svom kraju iz detinjstva, odnosno u Bloku 28, jer je po njenom mišljenju ovo idealan kraj gde mogu da odrastaju i njene ćerke.

Nije poznato da li ima trenutno novog dečka, ali neki tračevi doveli su je u vezu sa Piterom Šišolijem, američkim koreografom sa kojim je Ana poslovno sarađivala. Ipak, kao što smo naveli ovo je samo trač.

ana-sofrenovic-dragan-micanovic-depresija

Foto: nadlanu.com

Filmovi i uloge

Ovo su samo neke od većih uloga u bogatoj glumačkoj karijeri Ane Sofrenović:

  • Ubistvo s predumišljajem ( kao Jelena )
  • Naša Engleskinja ( kao Flora Sends iz mlađih dana )
  • Balkanska pravila ( kao Medena )
  • Tango je tužna misao koja se pleše ( kao Oksana )
  • Bure baruta ( kao devojka iz voza )
  • Nebeska udica ( kao Tijana )
  • Volim te najviše na svetu ( kao Svetlana )
  • Mali svet ( kao Ana )
  • Agi i Ema ( kao majka )
  • Doktor Rej i đavoli ( kao Beti )

Veze sa inostranstvim i glumački talenat omogućili su joj da dobije i nekoliko sporednih uloga u stranim filmovima. Neki od njih su: Legionar, Gavran, Braća Blum, Matilde …

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts