Spazam mišića vrata i ramena

Sve češće dugotrajno sedenje za kompijuterom, volanom, prekovremeni rad u istom položaju i mnogi dr. razlozi prouzrokuju nastajanje grčeva i bolova u predelu vrata i ramena. Otkrivamo šta znači spazam mišića, kako nastaje i kako se leči.

Spazam mišića

Spazam u bukvalnom prevodu znači grč, neprijatan bol. Medicina spazam mišića tumači kao nevoljnu aktivnost nekog mišića ili grupe mišića koja se može pojaviti kod svakoga, a manifestuje se u obliku bola i neprijatnog grča mišića.

Kao motorička disfunkcija, spazam karakterše sporije kretanje mišića i česte kontrakcije istih. Kao posledica grča je oštećenje središnjeg dela nervnog sistema koji je zadužen za voljne motorne funkcije. Određeni mišićni tonus kao osnovna napetost mišića uvek je prisutan ali sa različitim intezitetom. Što bi značilo da obavljanjem svakodnevnih raznovrsnih aktivnosti mišićni tonus se menja, u zavisnosti da li radimo i šta radimo ili se odmaramo i kako se odmaramo.

Spazam misica

Takođe i razna emotivna stanja kao što su bes, ljutnja, nervoza izazivaju porast tonusa, a tuga, empatija, žalost smanjuju mišićni tonus.

Stanje povećanog tonusa mišića kao posledica poremećaja centralnog nervnog sistema jeste hipertonija. Oštećenjem odreženog piramidnog puta dolazi do povećanog mišićnog tonusa koji se naziva spazam.

Spazam mišića vrata i ramena

Jednostavno rečeno kada se mišići vrata i ramena zgrče i postanu kruti, te zglobovi ne mogu normalno i nesmetano da se pomeraju nastaje spazam u ovom predelu tela.

Obično povrede i bolovi u mišićima traju 24 sata od vremena nastanka povrede, tačnije jake ekscentrične kontrakcije tog mišića. Ukoliko se nepodnošljivo osećanje bola mišića nastavi duže od 24 sata, neophodno je obratiti se stručnom licu koje će adekvatnom terapijom izlečiti nastali spazam.

Spazam se leči ili “razbija” opuštanjem ili smanjenjem napetosti mišića u predelu vrata i ramena, masažom ili određenim vežbama, koje se ne smeju samoinicijativno raditi već isključivo prema savetu lekara ili fizioterapeuta. Kao vrsta privremene pomoći dok se ne obratite lekaru, može poslužiti topla kupka i blaga masaža.

Simptomi

Ova vrsta bola ima svoje varijacije, od blažeg koji sprečava uobičajenu pokretljivost vrata i ramena do vrlo neprijatnog bola na najmanji pokret pa dovodi do totalne nepokretljivosti, takozvane ukočenosti.

Fizikalna terapija

Postoji nekoliko vrsta uspešnih terapija za lečenje spazama mišića vrata i ramena, a jedna od njih jeste fizikalna terapija. Možda i najpreporučljivija terapija, koja je u ovom slučaju najefikasnija za otklanjanje bola ili u najgorem slučaju otoka. Fizikalna terapija se, takođe, dobija prema proceni lekara ili u saglasnost sa istim.

Lečenje

Iako napominjemo da ništa ne radite na svoju ruku i bez prethodnog savetovanja sa stručnim licem, kod manjih bolova i blaže napetosti mišića možete isprobati sledeće metode lečenja:

  1. Blaga masaža;

  2. Napravite toplu oblogu kako bi zagrejali bolno mesto, tj. zgrčene mišiće. Na smenu stavljate toplu oblogu pa hladnu i to ponavljajte 20 minuta. S tim da topla obloga stoji malo duže do 3 minuta a hladna 1 minut;
  3. Magnezijum opušta spazam krvnih sudova, posebno onaj iz badema. Stari svet je govorio da je dnevno 5 badema dovoljno čovekovom organizmu. Jedna šaka badema sadrži oko 100 mg magnezijuma i oko 250 mg kalijuma. Taj magnezijum iz badema ima spazmolitičko dejstvo, opušta spazam krvnih sudova i tako ubrzava i olakšava cirkulaciju krvi u celom organizmu. Dok kalijum, utiče na mišiće, tj. mišićna vlakna i mišićne kontrakcije, pa se kao ukupna posledica od unosa badema dobijaju snažniji i oporavljeni mišići.

Uzroci

Medicina svaki minut napreduje kako istraživanjima, tako i tehnikom pomoću koje se sve brže i preciznije daje dijagnoza dobrog ili lošeg rada našeg organizma. Tako je utvrđeno da su i razlozi nastanka spazama mišića vrlo raznoliki od premora, dugog rada u istom položaju, pa do istezanja mišića kojeg možemo al i ne moramo biti svesni. Pošto spazam nastaje kada se nivo elektrolita u organizmu poremeti iliti kada mišićne ćelije postanu preosetljive na pokret, bilo dehidratacijom, gubitkom energije, isrpljenošću i dr. uzrocima, pa se zato mišići grče u prepoznatljiv bolan položaj.

Detaljnije objašnjenje moglo bi se opisati kroz najčešći uzrok nastanka spazama, a to je nagomilavanje mlečne kiseline u mišićnim ćelijama. Mlečna kiselina se stvara kad ima nedovoljne količine kiseonika, pa mišići upravo i stvaraju mlečnu kiselinu ukoliko prestane dotok kiseonika. Koliko je kiseonik bitan za mišićnu aktivnost govori podatak da on putem mreže kapilara dolazi do mišićnih vlakana i tako ih snabdeva.

Neka od ozbiljnih oboljenja takođe se mogu kriti iza spazama. Na primer, povrede mozga, moždani udar, karcinom, distonija (poremećen nivo neurotransmitera, dopamina, serotonina u centralnom nervnom sistemu) ili druga autoimuna oboljenja mogu uzrokovati grč mišića. Do pojačanog spazama može dovesti upravo disbalans, nedostatak ili povećan nivo, neurotransmitera.

Bol u vratu i ramenima može se javiti kao posledica stare rane u tom predelu ili naglog trzaja prilikom sportskih aktivnosti ili drugih ishitrenih situacija.

Osteoartritis često može biti uzrok dugotrajnog bola u predelu ramena i vrata. Osteoartritis se manifestuje kada koštani izraštaji vratnih pršljenova pritiskaju nerve koji su u blizini, pa samim tim pritiskaju mišiće i tetive kojima su okruženi.

Svakodnevni ili periodični stres kako je danas neizbežan često dovodi do napetosti čitavog organizma, posebno mišića vrata i ramena kao fiziološke manifestacije stresa. Tako za ovu vrstu spazama treba preispitati sam uzrok i psihološko stanje čoveka.

Uzroci spazama mišića vrata i ramena za koje treba potražiti stručnu lekarsku pomoć mogu biti i još neki ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su: izmaknuti disk, iskrivljenost kičme, borelioza (lajmska bolest- osip koji prenose krpelji), tendinitis (zapaljenje mišićnih tetiva), burzitis (zapaljenje jedne ili više burze – male vreće sinovijalne tečnosti koja se nalazi u zglobovima).

Preventivne mere

Ako zamislite da vaše telo drže samo mišići, onda je od izuzetne važnosti da oni uvek budu vitalni i u dobroj funkciji, ne zapostavljeni. Uostalnom to je i recept za zdrav mladoliki izgled celog organizma. Zato postoje redovne vežbe, bavljenje sportom, kontinuirana fizička aktivnost. Ali ono što je najbitnije kako se ne bi desio spazam mišića, uvek se dobro zagrejte i istegnite pre bilo kakve rekreacije, nošenje tereta, vodite računa kako stojite, ustajete, sedite. Naglo naprezanje hladnih mišića uvek, i kod najboljih sportista, donosi ukočenost i upalu. Nije ni čudo što početak zagrejavanja kod svakog sporta počinje upravo takozvanim razgibavanjem, tačnije blagim kružnim pokretima vrata i ramena, pa tek onda i ostalih delova tela.

Zbog lošeg držanja kičme, vrata i ramena, pogotovu dok vozite, sedite u kancelariji ili stojite na radnom mestu, nastaju mnogi bolovi u tom predelu. Veoma je bitno da kičma i vrat budu u istoj ravni, ispravljeni i da imaju dobar i udoban oslonac čitavom dužinom na stolici ili na sedištu od automobila. Ako sedišta i stolice ne mogu dobro da se podese u položaj koji odgovara vašoj visini stavite jastuk i na sedište i iza leđa ako je potrebno.

Teške torbe na jedno rame svakako ugrožavaju i lepo držanje i vašu kičmu. Posmatrajte ljude koji nose torbu na jedno rame uvek je jedno rame više izdignuto od drugog, a vremenom to prelazi u naviku. Zato je preporučljivije da se nosi ranac jer jednako raspoređuje težinu na oba ramena.

Da bi se na vreme sprečio spazam ne sme se sedeti na promaji i u prostorijama sa jakom klimom. Nošenje marame i rolke zagreva i opušta mišiće vrata i može biti dobra preventiva od upale.

I za kraj loš položaj tela tokom spavanja može za posledicu imati jutarnje bolove i u vratu i u ramenima. Promena jastuka i kreveta nekad mogu biti od izuzetne pomoći. Anatomski jastuci i tvrđi dušeci prema mnogim istraživanjima dali su pozitivne rezultate kad je reč o bezbolnim položajima vrata i ramena tokom spavanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts