Nemački bokser

Svoj delimično grubi izgled Nemački bokser nasledio je od svojih predaka jer je nastao ukrštanjem bavarskih pasmina a zatim i precima Mastifa i Buldoga. Nekada je korišćen za lov, a kasnije negde i kao pastirski pas.

Ovaj bokser je nežan, privržen i pun ljubavi prema svom vlasniku i porodici koja ga gaji. Ipak, sbog svojih osobina često se koristi i pas čuvar, u policiji i vojsci za potragu i spašavanje ljudi.

Karakteristike

Nemački bokser ima snažno, mišićavo telo. Prednje noge su mu ravne a zadnje vrlo mišićave. Gradja tela je u obliku kvadrata, ima široku njušku i tamnu masku. Dlaka mu je kratka i sjajna. Ima ih u raznim bojama kao što su tigrasta, ridja, bela…

Karakter i osobine Nemačkog boksera

Ovaj bokser je zaigran i radoznao pas. Veoma je inteligentan i brzo uči, ali ume da bude tvrdoglav a nekada i podmukao. Bokseri su obično prijateljski nastrojeni, zaštitnički orjentisani a retko su rezervisani.

Dresura

Potreban mu je vlasnik koji će mu pružiti čvrsto vaspitanje i dresuru ali i ranu socijalizaciju. Zato će on celu porodicu nagraditi privrženošću i veselim karakterom. Voli da skače ali ga od toga treba odviknuti naročito ako u kući imate decu.

Nemacki bokser

Agresivnost

Imajte u vidu da ova rasa vodi poreklo od agresivnijih pasa, pa iskustva kažu da zbog nepravilnog uzgoja može pokazivati i određenu dozu agresivnosti. Kao i svakom psu, i njemu je potrebna rana socijalizacija kako bi izrastao u druželjubivog psa.

Narav – Nemački bokser

Tokom prvih nekoliko godina Nemački bokser je poznat po tome što je vrlo živahan i žestok, i zato vodite računa da ne bude pored male dece jer ih može nenamerno povrediti. Dobro slaže s decom, ali i sa drugim životinjama i psima. I prema vašim gostima će biti otvoren ali prema neznancima rezervisan i zato je dobar pas čuvar.

Veličina

Nemački bokser je pas srednje veličine. Visina mužjaka boksera je od 57-63 centimetara a težina je između 30 i 35 kilograma. Ženke su manje i lakše, visoke su od 53-59 centimetara, a teške od 25-30 kilograma.

Parenje – Nemački bokser

Nemacki bokser je karakterističan po kasnijem fizičkom i psihičkom sazrevanju. Spremnost za parenje ženki je vrlo individualno, i zato je važno pratiti njeno sazrevanje i konsultovati se sa veterinarom.

Nega i odgoj

Nemački bokser može da živi u stanu ili u kući , ali mu je potrebna redovna dizička aktivnost i igra. Biće srećan ako imate dvorište gde će redovno da boravi.

Ne prijaju mu niske temperature, već umerena klima. Omogućite mu svakodnevno vežbanje u kome će uživati. Ne voli da se kupa ali i to se može rešiti ako ga na vodu naučite da se privikne.

Održavanje negove glatke i sjajne dlake je lako i potrebno je samo redovno četkanje i povremeno kupanje. Inače to je čist pas koji će se i sam uredjivati lizanjem. Ne linja se mnogo, što će Vam vrlo značiti ako ga držite u stanu ili kući.

Bokser je danas rado gajen u svim zemljama. Obukom ovog inteligentnog psa se postižu dobri rezultati ali mora da bude vođen čvrstom rukom vlasnika

S godinama, primetićete da postaje ozbiljniji i razumniji. Druželjubivost boksera, njegovi visoki kvaliteti čuvara i bezgranična prisnost sa decom, čine ga izuzetno popularnim kućnim ljubimcem.

Zamera mu se medjutim da preterano luči pljuvačku. Jeste tačno da deformacija lica uzrokuje da neki primerci luče pljuvačku preko mere, ali to ipak nije uopštena karakteristika rase.

Kada je reč o vrhunskim primercima nemačkih boksera , nemački odgajivači ne vode više glavnu reč u Evropi. Najveće uspehe na takmičenjima nemačkih boksera danas postižu odgajivači iz zemalja kao što su Belgija, Holandija i Francuska.

S druge strane ,uzgajivači iz Nemačke uveli su uzgojni pregled sa komisijom stručnjaka iz Bokser kluba koji daje dozvole za uzgoj i vrši kontrolu.

Tako da, iako nemački odgajivači gube na aktuelnim izložbama, oni ozbiljno i predano rade na genetskom unapređenju ove rase.

Ishrana – Nemački bokser

Najbolje je da štene boksera hranite nekom od super premium hrana a dnevna količina hrane se odredjuje prema težini psa.

Na svakom pakovanju hrane postoji odgovarajuća tabela ishrane. Za štene, potrebno je hranu podeliti u 4 – 5 dnevnih obroka, a za odrasle boksere obroci su redji a količinski veći.

Bolesti

Bolesti koje mogu zadesiti nemačkog boksera su displazija kukova, problemi sa kičmom i kolenima, bolesti srca, gluvoća, kao i neke kožne i ostale alergije, zatim epilepsija i tumori.

Cena – Nemački bokser

Cena štenca nemačkog boksera na domaćem tržištu kreće se od 100 do 400 evra.

Pogledajte slike nemačkog boksera iz naše galerije.

nemacki bokser1

nemacki bokser2

nemacki bokser3

nemacki bokser4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts