Rimske zavese – pravi hit poslednjih nekoliko godina

Rimske zavese ili paketo zavese, postale su pravi hit poslednjih godina. Ako niste od onih koji se uklapaju u standarde i želite da vaš dom izgleda drugačije, odlučite se za ove zavese.

Lake su za održavanje, korišćenje i ugradnju. Neobičnog su izgleda, a opet puštaju dovoljno svetlosti u prostoriju. Postoje različiti dezeni, možete odabrati skroz jednobojne zavese ili zavese sa nekom interesantnom aplikacijom.

Napravljene su od različitih materijala. Najčešće su u nežnim bojama, koje ne odbijaju mnogo sunčeve zrake.

Ako želite da podignete ili spustite zavesu to možete učiniti jednostavnim mehanizmom, ondnosno lančićem, koji se nalazi sa strane. Kada ga povučete, zavesa se podiže, u panelima. Na dnu zavese je teg, čija je uloga da povuče zavesu na dole, kada želite da je spustite.

Cene su raznolike, pretežno zavise od veličine i izražene su po metru. Mehanizam za kačenje se posebno plaća. Rimske zavese su jednostavne su za postavljanje. Neke radnje će vam poslati čak i svog radnika, koji će vam ugraditi zavese i mehanizam.

Kada jednu prostoriju uredite sa rimskim zavesama, poželećete sigurno da vam čitav dom bude u ovom stilu. Veoma su inspirativne za uređenje doma.

Kako izgledaju rimske zavese?
Kako izgledaju rimske zavese?

Održavanje

Nemojte da vas zavara njihov izgled, nisu preterano komplikovane za održavanje. Kače se na čičak traku. Kada im dođe vreme za pranje, skinite ih sa čičak trake i operite. Nakon pranja, okačite ih ponovo.

One se ne mogu prati u mašini, zbog materijala, ali i letvica koje se nalaze u samoj zavesi i zahvaljujući kojim možemo da ih podižemo i spuštamo. Poželjno je s vremena na vreme skinuti im prašinu. To možete uraditi usisivačem, vlažnom krpom ili nekom nežnijom četkom.

rimske zavese održavanje

Kako napraviti rimske zavese?

Iako deluju na prvi pogled veoma jendostavno, rimske zavese nije baš lako napraviti. Potrebno je dosta vremena i veštine, premda ne treba mnogo novca. Ako ste jedan od onih ,,uradi sam“ majstora, verujemo da vam neće biti problem da napravite svoje rimske zavese.

Za početk potrebno je da odaberete materijal, željenog dezena. Valjalo bi da to bude neki krući materijal. Pri određivanju dimenzija, imajte u vidu da rimska zavesa, mora biti šira i duža od samog prozora, kao što je to i slučaj sa običnim zavesama.

Detaljan postupak izrade rimskih zavesa, možete pogledati na priloženom video snimku:

Ugradnja

Rimske zavese se kače na takozvani paketo mehanizam po kojem su i dobile ime ( rimske zavese se još zovu i paketo zavese ).

Umesto garnišle, na zid iznad prozora se montiraju nosači. Na gornjem delu zavese se već nalazi greda koja se montira na nosače. Zavesa je na gredu prikačena čičak trakom, tako da je skidanje i kačenje mnogo jednostavnije od same montaže.

Ako vam je ugradnja previše komplikovana, neke radnje vam nude pomoć, tako što će poslati svog radnika da vam namontira zavese. Montaža se, obično, dodatno plaća.

Na priloženom video zapisu, možete pogledati kako izgleda ugradnja rimskih zavesa:

Video je preuzet sa Jutjub kanala ,,Sunprotect video“.

Dezeni rimskih zavesa

I za kraj pogledajte nekoliko interesantnih dezena rimskih zavesa. Možda i sami dobijete neku interesantnu ideju za uređenje svog doma. Rimske zavese svakako ulepšavaju dom i čine ga neobično interesantnim.

rimske zavese 1

rimske zavese 2

rimske zavese 3

rimske zavese 4rimske zavese 5

rimske zavese 6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts