Hajlajter za šminkanje

Hajlajter nije korektor za lice

Verovatno nije puno žena čulo za hajlajter, iako je u pitanju šminka. Svi znamo za neke poznatije pojmove, poput ruža, maskare, senke, pudera, rumenila …

Doduše hajlajter koriste pretežno profesionalni šminkeri i, ruku na srce nije baš ni jednostavan za korišćenje. Morate ga pažljivo naneti, a jedan omanji pogrešan potez može napraviti nesavršenost na vašem licu. Zahvaljujući jutjub tutorijalima i šminkerima koji nesebično dele svoje znanje, danas možemo lako savladati i nanošenje hajlajtera, tako da će uskoro i ovaj proizvod biti sastavni deo ženskog nesesera.

Postoji u više oblika i gotovo svi proizvođači šminke imaju svoje hajlajtere.

Mnogi mešaju hajlajter sa korektorom, međutim postoji bitna razlika. Dok korektor služi da prekrije nesavršenosti na licu, poput bubuljica, podočnjaka, bora i slično, hajlajter se koristi kako bi licu dao delimično sjaj.

Možda će vas podsetiti na rumenilo ili bronzer. Ipak, ima bitne razlike oko nanošenja. Rumenilo treba naneti na jagodičnu kost, kako bi nam malo ,,zaoštrio“ lice. Jagodična kost je najizraženija tačka na našem licu i rumenilo će dati malo svežine, ako ste prethodno naneli puder. Ne ide ni da lice bude u potpunosti matirano. Bronzer se obično stavlja leti. Poželjno je naneti ga na mesta na kojima smo pocrneli, a to su opet neke izdignute tačke na našem licu poput nosa, brade, jagodične kosti. Što se tiče hajlajtera, kao što smo pomenuli on licu daje određeni sjaj, tako da se najčešće nanosi na obraze, ponekad iznad i ispod usana…

Pre i posle nanošenja hajlajtera
Pre i posle nanošenja hajlajtera

Veoma je bitno ne preterivati sa hajlajterom. On na neki način osvetljava lice, i lepo je iskoristiti ga da naglasite određene tačkice, ali previše hajlajtera deluje neukusno. Bar je tako u ovom periodu. Ko zna, moda se vremenom menja i nešto što je danas neukusno sutra može biti pravi hit. Takođe, pogrešno stavljen hajlajter može da istanke neku nesavršenost na vašem licu, umesto da je sakrije.

Slično hajlajteru su iluminatori, koji takđe osvetljavaju lice, ali za razliku od hajlajtera mogu da prikriju ponekad neke nesavršenosti koje želite da sakrijete. Takođe, mogu se nanositi ispod obrva i na taj način ističu šminku na oku.

U svakom slučaju hajlajter će učiniti da izgledate svežije, a idealan je za dame koje deluju umorno i potrebna im je šminka koja će pomoći da izgledaju lepše i raspoloženije.

Koji hajlajter kupiti: u kamenu ili u kremi ?

Postoji par vrsta hajlajtera. Mogu biti u kamenu, u kremi, tečni

Sasvim je svejedno koji uzimate. Ako želite da baš zasijate na određenim delovima lica, možda je ipak bolje uzeti tečni ili kremasti hajlajter. Oni su na neki način i lakši za nanošenje ako ste početnik u šminkanju, bar što se tiče hajlajtera.

U svakom slučaju izbor zavisi od pojedinca, na kraju krajeva, ako ste u mogućnosti isprobajte više vrsta.

Kako naneti hajlajter?
Kako naneti hajlajter?

Kako naneti hajlajter ?

Ako ste kupili hajlajter u kremi, poželjno je da se nanese prstima, premda može i četkicom. Prstima je ipak lakše, jer za četkicu treba malo veštine.

Uzmite samo malo hajlajtera vrhom svog kažiprsta i lagano tapkajte po vrhovima svojih obraza. Nešto manju količinu možete naneti iznad i ispod usana, ali i ispod obrva. Ako ga stavljate četkicom, posle naošenja utapkajte malo prstima.

Nikako ga ne nanosite na sredinu obraza, jer ćete postići loš efekat.

Na sličan način se koristi i tečni hajlajter. On se prodaje u pakovanjima koja podsećaju na lak za nokte. Pri nanošenju, mogli bi ste da ga nanesete na ruku, pa da vrhom prsta uzimate malo hajlajtera i nanosite ga na lice.

Hajlajter u kamenu je poželjno naneti četkicom.

Ako su vam ova objašnjenja previše komplikovana, pogledajte na priloženom video snimku kako izgleda nanošenje hajlajtera:

Poznate marke: Aura, Essence, NYX, DM, Loreal, Avon, Artdeco, Alverde …

Sasvim je svejedno i koju marku hajlajtera ćete kupiti. Naravno kvalitet je različit, premda za početak uzmite nešto jeftinije, bar dok ne uvidite koji vam najviše odgovara, kako se zapravo nanosi i slično.

Razlike su i u ceni. Neke poznatije marke će vas naravno koštati malo više.

Poznate marke hajlajtera: aura, essence, nyx, dm, loreal, avon, artdeco, alverde ....
Poznate marke hajlajtera: aura, essence, nyx, dm, loreal, avon, artdeco, alverde ….
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts