Zlatni retriver

Zlatni retriver je pas koji je 1990-ih doživeo pravu ekspanziju pa se danas ubraja u najomiljenije pasmine na svetu. Prema statistici uzgajivača, spadaju u najbrojniju rasu anglosaksonskog i nemačkog govornog područja.Takodje, vrlo je rasprostranjen u zemljama Beneluksa i Skandinavije. U poslednje vreme je medju najpopularnijom rasom u Jugoistočnim državama Evrope.

Kao i kod labrador retrivera, podela pasmine se odvaja na dva tipa: „show type“, koji je najčešće teže građe i punije dlake, i na tip koji je lakši sa atletskom gradjom „field trial“. Osim karakteristične zlatne boje, mogu biti i bele boje.

Veće razlike u fizičkom izgledu pasa pokazuju se i između američkog i evropskog tipa, iako su standardi skoro doslovno podudarni. Zlatni retriver prvobitno je uzgojen za potrebe u lovu. Koristio se za donošenje ubijenih ptica.

Karakteristike i veličina zlatnih retrivera

Zlatni retriver je pas srednjih veličine i njegove dimenzije su prosečne. Njegova visina ide do 61 cm, a težina do 34 kilograma. Psi ove divne rase odmah se zavole jer imaju odlično ponašanje, moćnu inteligenciju i određenu dozu posebnog šarma.

Telo mu je harmonično građeno, mišići snažni a kosti dobro razvijene. Odlikuje se snažnim pokretima. Rebra i prsni koš su duboki a stomak vidno uvučen. Leđa su mu ravna i u pojasu bokova kratka.

Zlatni retriver

Gajenje i održavanje zlatnih retrivera

Zlatni retriveri se uglavnom lako održavaju. Imaju duplu dlaku, meku i glatku srednje dužine. Na osnovu dužine dlake postoje kratkodlaki i dugodlaki zlatni retriveri. Do uzrasta od 6 do 7 meseci, retriveri imaju „šteneću“ dlaku koja je podložna stalnom menjanju i potpuno se formira tek sa godinu dana.

Retriverima je potrebno da budu u prisustvu ljudi i da im se obezbedi redovna fizička i mentalna aktivnost. Ako im to nedostaje, zlatni retriveri mogu postati pomalo razdražljivi i destruktivni. Poželjno je da im se peru zubi jednom dnevno.

Pružite vašem retriveru ljubav i toplinu doma i uživajte u jednoj od najplemenitijih rasa pasa.

Retrovani su talentovani za lov, praćenje, pronalaženje, a vole i da plivaju.

Držanje zlatnog retrivera u stanu nije problem ako ga redovno izvodite. Naravno, najbolje će se osećati na otvorenom, u dvorištu.

Nega dlake zlatnih retrivera

S proleća kod retrivera počinje linjanje kada se dlaka intenzivno menja, pa je potrebno redovno četkanje, jednom dnevno. Gornji sloj dlake opada tokom cele godine ali ne prevelikim intenzitetom, pa ne bi trebalo dai mate problem sa skupljanjem dlaka po kući.

Preporuka je da kupite četke i za donji i za gornji sloj dlake čime ćete moći da adekvatno očetkate svog ljubimca.

Van perioda linjanja, podrazumeva se standardno održavanje i četkanje dva puta nedeljno. Koristite čvrstu četku za skidanje krupnije dlake a onda finiju koja daje sjaj dlaci.

Kupanje zlatnog retrivera

Kupanje treba obavljati jednom u 3 do 4 meseci jer koža može da se iritira ako je preterano izložena vodi i šamponima. Kada operete psa i prosušite ga, videćete kako je njegova dlaka talasasta i blago kovrdžava. Ako hoćete da mu izravnate dlaku, koristite fen za sušenje i četkajte ravnim pokretima istovremeno sušeći krzno. Ovo se inače praktikuje za specijalne prilike poput izložba.

Dresura zlatnih retrivera

Zlatni retriveri su u principu poslušni psi i vrlo se lako dresiraju. Strpljivi su i narav im je mirna. Zato su omiljeni u porodicama sa decom, sa kojom obožavaju da se igraju. Privrženi su i pouzdani i vole da uče.

Žele da uvek zadovolje potrebe svojih vlasnika i neverovatno je sa kojom lakoćom savladavaju dresuru i stvaraju neraskidivu i posebnu vezu sa svojim gospodarom. Budite čvrsti i nepokolebljivi, i trudite se da budete retriveru samouvereni gospodar jer ćete tako u stoprocentnom slučaju izbeći da vaš pas iskaže neke poremećaje u ponašanju .

Agresivnost je kod retrivera prava retkost

Pošto su prijateljski nastrojeni skoro prema svima, računajući i druge pse, to znači da su ovo psi sa slabo izraženim čuvarskim sposobnostima. Retko su agresivni, ali zato odlično znaju da signaliziraju prisustvo nepozante osobe u blizini.

Parenje zlatnih retrivera

Većina zdravih ženki dva puta godišnje dobija teranje kada ulazi u proces ovulacije. Razmaci između menstrualnih ciklusa su oko šest meseci.

Jajna ćelija je spremana za oplodnju između desetog i četrnaestog dana menstrualnog ciklusa, pa ako želite leglo to su plodni dani kada ženki možete dovesti mužjaka.

Bolesti i poremećaji zlatnog retrivera

Zlatni retriver je generalno zdrav pas, ipak, najčešća oboljenja su uvrtanje želuca , displazija kukova, epilepsija kao poremećaj koji se javlja između 2. i 5. godine života, zatim, hipotireoidizam, i atopija.

Životni vek zlatnog retrivera je od 10 do 13 godina.

Ishrana zlatnog retrivera

Izbalansirana i racionalna ishrana je važna jer će delovati preventivno ili doprineti izlečenju nekih bolesti. Bilo da kupujete gotovu hranu ili je sami pripremate, podelite hranu na dva obroka koji se daju u tačno određeno vreme.

Hrana mora da bude raznovrsna, i da pokriva sve potrebe psa.

Cena

Cena štenadi zlatnog retrivera na našem tržištu se kreće od 80 do 500 evra.

Pogledajte slike zlatnih retrivera iz naše foto galerije.

Zlatni retriver 6

Zlatni retriver 5

zlatni retriver1

zlatni retriver2

zlatni retriver4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts