Zanimljivosti o vereničkom prstenu

Skoro svaka devojka sanja svog idealnog muškarca kako stoji ispred nje sa malom kutijom u kojoj će se nalaziti verenički prsten. Muškarci su obično uplašeni, možda malo i zbunjeni. Verenički prsten nije samo komad nakita. Potrebno je smisliti kakav ćete kupiti, kako ga predati devojci, šta će ona reći i da li će pristati …

Verenički prsten je nešto što je najmanje bitno. Ako pored sebe imate pravu osobu, izbor vereničkog prstena je sporedna stvar, zar ne ?

Gde se nosi, na levoj ili desnoj ruci?

Verenički prsten se nosi na levoj ruci, tačnije na domalom prstu. Kod Srba, burma se stavlja na desnu ruku, takođe na domali prst.

Po jednoj, priči antički narodi su verovali da iz domalog prsta kreće vena koja doseže do samog srca. Zvali su je vena ljubavi ili vena amoris. Kasnije se ova tvrdnja pokazala netačnom, ali verenički prsten se i vekovima kasnije nosi na istom prstu.

Da li se verenički prsten nosi na levoj ili desnoj ruci?
Da li se verenički prsten nosi na levoj ili desnoj ruci?

Ne nose svi narodi verenički prsten na istom mestu. Na primer, Srbi i pravoslavci su usvojili običaj da nose prsten na levoj ruci. Kod muslimana je, na primer drugačije. Oni nose prsten na devoj ruci, jer se desnom rukom jede i radi dok se leva pretežno koristi u higijenskim poslovima. Jevreji na venčanju stavljaju prsten na desnu ruku, ali je, nakon što se obavežu na večnu ljubav, prebacuju na levu stranu.

Internetom kruži jedna simpatična priča o tome zašto se verenički prsten i burma nose baš na domalom prstu. Naime, sastavite vrhove svojih prstiju ( palac na palac, kažiprst na kažiprst, i tako dalje ), a srednji prst neka bude presavijen, kao na slici. Palčeve predstavljaju vaši roditelji, kažiprst vašu braću i sestre, srednji prst ste vi, domali prst je vaš suprug ili supruga, a mali prst su deca. Pokušajte potom da razdvojite prste. Uspećete da razdvojite svaki, izuzev domalog. Priča se završava zaključkom da se čovek u jednom trenutku života odvoji i od dece, i od roditelja i od braće i sestara, a sa partnerom ostaje do kraja života.

Običaji i verovanja
Običaji i verovanja

Običaji i verovanja

Postoji nekoliko verzija o tome od kada se i zašto nosi verenički prsten.

Jedna verzija kaže da se verenički prsten praktikuje još od antičkih vremena.

Po drugoj priči, papa Inocent III je usvojio zakon koji je nalagao da između trenutka kada se ugovori brak i venčanja, mora proći izvesni period. Tačnije, da se budući mladenci prvo moraju veriti, pa tek nakon nekog vremena venčati. Kao simbol veridbe, odabran je upravo verenički prsten.

Belo zlato, žuto zlato, sa brilijantima ili dijamantima ... kakav vi priželjkujete?
Belo zlato, žuto zlato, sa brilijantima ili dijamantima … kakav vi priželjkujete?

Belo zlato, žuto zlato, sa dijamantom, brilijant … od kog materijala treba da bude verenički prsten ?

Sasvim je svejedno od kakvog materijala će biti verenički prsten. Prvo prstenje je bilo veoma jednostavno, s obzirom da je narod živeo skromno i siromašno. Najčešće se pravilo od gvožđa.

Vremenom je vereničko prstenje počelo da se pravi od belog i žutog zlata. Zlato, kao simbol čistote, idealan je materijal za ovakav vid nakita.

Danas, kada živimo u potrošačkom duštvu, sve češće se muškarci otvaraju za prstenje od brilijanata ili dijamanata. Ranijih godina samo su plemići mogli sebi da priušte ovakvo prstenje. Prva osoba za koju se zna da se otvorila za dijamantski prsten bio je austrijski nadvojvoda Maksimilijan, koji je još u petnaestom veku na ovaj način zaprosio svoju buduću suprugu Mariju. Luksemburška kompanija ,,De Beers“ koja se duže od jednog veka bavi prodajom nakita, napravila je tridesetih godina prošlog veka pravi ,,bum“ sa svojim prstenjem i na taj način uvela u modu dijamantsko vereničko prstenje.

Na kojoj ruci pravoslavci nose verenički prsten?
Na kojoj ruci pravoslavci nose verenički prsten?

S obzirom da su brilijanti i dijamanti skupi za prosečnog momka koji bi da se oženi, nemojte trošiti uzalud novac na drago kamenje. Bilo kakav verenički prsten će biti dobar ako je ljubav prava. Brilijanti i dijamanti odgovaraju pretežno poznatim ličnostima, koje vole da nečim privuku pažnju na crvenom tepihu.

Poslednjih godina razvio se i običaj tetoviranja prstena. Mladenci, umesto nakita, tetoviraju krug oko malog prsta, pošto je i tetovaža večna.

Šta sa prstenom posle raskida?

Raskid nikada nije prijatan, ali ako se razilazite u miru i prekidate veridbu, devojka bi mogla da vrati verenički prsten svom nesuđenom suprugu. Ovaj komad nakita nije nimalo jeftin, pa bi momak mogao da ga proda i vrati deo novca koji je uložio.

Kako zaprositi devojku?

Ako ste rešili da iznenadite i zaprosite devojku, za početak morate biti sigurni da li ona zaista želi da se uda za vas. Nekada biti u srećnoj i zaljubljenoj vezi ne znači da je vaša partnerka spremna na brak. Da ne bi ste i sebe i nju doveli u neprijatnu situaciju koja može ugroziti vaš odnos, valjalo bi da u nekim trenucima otvoreno popričate o budućnosti svoje veze, ali indirektno.

Dalje, ako ste sigurni da je vaša vaša devojka spremna za brak, morate da je poznajete dovoljno dobro da znate kakvu veridbu ona od prilike želi. Postoje devojke koje žele da budu isprošene na tradiciolani način. Znači, dođete sa svojom porodicom kod nje, okupite se na večeri i onda od njenog oca zatražite ruku svoje buduće žene.

Našli ste savršen verenički prsten. Još samo da smislite kako da zaprosite devojku.
Našli ste savršen verenički prsten. Još samo da smislite kako da zaprosite devojku.

Pojedine devojke vole da ih momak zaprosi, na nekom usamljenom i romantičnom mestu, gde neće biti nikog osim njih dvoje. U tom slučaju odaberite mirno meso, po mogućstvu na obali mora ili reke. To može biti mesto gde ste prvi put izašli, gde ste se upoznali ili poljubili. Najromantičnije vreme svakako je veče ili sumrak, ali to može biti i neki čas koji je bitan za vašu vezu.

Naravno uvek postoji opcija da je zaprosite i pred većim brojem ljudi. Dešavalo se da u pomoć priteknu i poznate ličnosti, pa su momci prosili svoje devojke na koncertima Vlade Georgijeva ili Sergeja Ćetkovića. U obzir dolazi i utakmica ako je devojka sportski tip ili navija za određeni tim. Ako niko od poznatih pevača i sportista nije raspoložen da vam izađe u susret, uvek možete organizovati žurku iznenađenja sa vašim prijateljima.

Pogledajte kako su se snašli neki maštoviti momci.

???????????????

kako zaprositi devojku 1

kako zaprositi devojku (1)

kako zaprositi devojku (2)

kako zaprositi devojku (3)

kako zaprositi devojku (4)

verenički prsten 1

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts