Kako napraviti ukrasnu kutiju za poklone?

Kutiju za poklone nije teško napraviti, samo je potrebno malo mašte. Kada nešto darujete od srca, onda se ideje same rađaju, u želji da što više iznenadimo nama dragu osobu kojoj nosimo poklon.

Ukrasne kutije se mogu i kupiti, ali nisu jeftina stavka. Nekada koštaju kao i sam poklon, pa nije baš isplativo kupiti je. Sa druge strane, da bi ste napravili ukrasnu kutiju, potrebno vam je samo malo veštine i ukrasnog materijala, koji vas neće puno koštati.

Kako se pravi kutija za poklone?
Kako se pravi kutija za poklone?

Ručna izrada ukrasne kutije od papira i kartona.

Evo najjednostavnijeg načina za izradu ukrasne kutije. Pretpostavljamo da negde u svom cipelarniku imate praznu kutiju od cipela. Iskoristite je ovoga puta. Pored kutije, potreban vam je ukrasni papir i malo lepljive trake ili lepka.

Ukrasni papir može biti sasvim običan, kojim inače uvijate poklone, a može biti i samolepljivi kolaž papir, samolepljivi tapet ili nešto slično. Kutiju, kao i poklopac oblepite papirom. Ako papir nije samolepljiv, iskoristite selotejp ili lepak za papir, kako bi ste oblepili kutiju.

Radi lepše estetike, napravite i mašnu od ukrasne trake, koju ćete zalepiti na poklopac od kutije.

Neiskorišćenu kutiju od cipela oblepite ukrasnim papirom i dobićete adekvatnu kutiju za poklone.
Neiskorišćenu kutiju od cipela oblepite ukrasnim papirom i dobićete adekvatnu kutiju za poklone.

Ideje za izradu ukrasne kutije u obliku srca

Postoji više načina za ručnu izradu ukrasne kutije u obliku srca. Nije ništa teško, ako ste imali dobru ocenu iz opštetehničkog obrazovanja. Za materijal koji vam je potreban, neće vam trebati puno novca. Uglavnom se koriste stvari koje ima gotovo svaka kuća.

Dakle, potrebno vam je malo kartona, ukrasni papir kojim ćete oblepiti kutiju, lepak, selotejp traka, lenjir i obična olovka.

Od kartona napravite šablone u obliku srca. Šablone ćete na kraju oblepiti ukrasnim papirom, a na vrhu možete staviti neki ukras, poput mašnice ili cvetića. Kutija može biti bilo koje dimenzije, ali predlažemo da u nju ne ubacujete isuviše teške predmete, jer je lagana, pa se može rasturiti. Na priloženom video klipu, pogledajte kako izgleda izrada ukrasne kutije u obliku srca, od papira i kartona.

Ako se bavite kvilingom, takođe možete napraviti simpatičnu ukrasnu kutiju za poklone u obliku srca. Kviling je stara tehnika oblikovanja papira, od koje se mogu napraviti određeni predmeti i ukrasi. Za kviling je potreban poseban pribor. Tračice i igla za oblikovanje se mogu naći u bolje snabdevenim knjižarama. Ukoliko vam ideja deluje interesantno, a ne znate puno o kviling tehnici, više o ovoj simpatičnom veštini ukrašavanja možete pročitati ovde:

Kviling tehnika za početnike

Iako kviling deluje kao ručni rad kojim se uglavnom prave čestitke i ukrasi za kutije, uz malo veštine, ovom metodom možete napraviti divnu kutiju za poklone, samo što će vam ovoga puta trebati mnogo više vremena. Čitav postupak objašnjen je na priloženom video klipu:

Kviling može poslužiti i da se ukrasi vrh kutije, što je mnogo lakše za izradu.

Drvene kutije ukrasite pomoću dekupaž tehnike.

Ukrasne kutije od drveta su u manjoj meri popularne, jer ih je teže napraviti. Za ovakvu vrstu kutije potrebne su određene veštine, a mogu ih napraviti osobe koje se bave preradom drveta. Takođe za izradu drvene kutije, trebaju određene mašine.

Ako već imate običnu drvenu kutiju i želite da je iskoristite za poklon, ukrasite je pomoću dekupaža. Čak i ako se vaš poklon nalazi u drvenoj kutiji, ne morate ga uvijati u ukrasni papir, jer samo ga samo ukrasite pomoću ove interesante tehnike. Dekupaž je mnog lakši za rad od kvilinga, čak i ako se ne bavite ovim hobijem, a i pribor je lakše nabaviti.

Evo nekoliko primera, kako možete ukrasiti drvenu kutiju za poklon, pomoću dekupaža.

drvena kutija za poklone dekupaž 2

drvena kutija za poklone dekupaž 3

drvena kutija za poklone dekupaž 4

drvena kutija za poklone dekupaž 5

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts