Kviling tehnika za početnike

Kviling je tehnika oblikovanja papira odnosno papirnih tračica. Pomoću njih se dobijaju interesantni oblici, od kojih možete praviti nakit, novogodišnje ukrase, ukrase za zidove, kuhinju, predmete i slično …

Uvijanjem i formiranjem tračica, vi zapravo dobijate željeni oblik. Za to vam je potreban poseban materijal i alat, premda je moguće i improvizivati.

Iako deluje kao novitet, kviling je star nekoliko vekova. Još u vreme renesanse, italijanski i francuski monasi, koristili su kviling kako bi ukrašavali knjige. Umetnost je opstala i do osamnaestog veka, kada je bila popularna među evropskim plemstvom, odnosno damama koje su imale afinitete prema ručnom radu. Vremenom, kviling se proširio i na kolonijalnu Ameriku. I dan danas postoji veliki broj ljudi koji se bave ovom veštinom. Pretežno iz hobija, ali postoje i istaknuti kviling umetnici. Verovatno najveća od njih je Julija Brodskaja, ruska umetnica.

Koji pribor i alat se koristi za kviling?
Koji pribor i alat se koristi za kviling?

Postupak, pribor, alati. Kako napraviti osnovne kviling oblike?

S obzirom da ovaj vid umetnosti nije previše razvijen u Srbiji, pribor i alati se teško nalaze. Ipak, može se improvizovati.

Na primer, ako ne uspete da pronađete tračice za kviling, možete ih sami napraviti od tankog papira u boji. Za kviling se koristi posebna, igla, kroz koju možete da provučete traku. U nedostatku ovog alata možete koristiti i običnu iglu za pletenje ili još bolje za paranje konca. S obzirom da popularnost kvilinga raste i kod nas, neke knjižare su se angažovale oko nabavke specijalnih tračica koje se koriste za ovu tehniku. Ako ne uspete da pronađete potreban materijal u svom gradu, potražite na internetu, gde u Srbiji možete kupiti stvari koje su vam potrebne za kviling, pa poručite brzom poštom.

Za početak naučite kako se prave neki osnovni oblici: spirale, srca, krugovi i slično. Traka se uvija oko igle kako bi dobila osnovni oblik, tj oblik spirale. Svi ostali oblici se pretežno nadovezuju na spiralu. Da bi ste imali bolju predstavu o čemu se radi pogledajte priloženi video snimak.

Često se u kviling tehnici koriste krivuljari ili lenjiri sa krugovima, kako bi se formirale spirale željene veličine. Lepak je takođe bitna stavka, jer se manji oblici koje ste napravili sastavljaju kako bi se dobili neki veći predmeti.

Ideje za nakit od papira

Ako vam deluje nemoguće ideja da se napravi nakit od papira, varate se. Kviling tehnika je i to omogućila. Doduše ne možete praviti bilo kakav nakit.

Na primer kviling tehnikom se mogu praviti privesci za ogrlice i minđuše. Da bi nakit bio postojan, možete ga napraviti i sa određenim dodacima, a nakon što formirate željeni komad, nakit premažite lakom.

Ukoliko nemate inspiraciju, pogledajte priloženi video. Na ovaj način možete napraviti minđuše i ogrlicu.

Šta se još može napraviti kviling tehnikom: cvetovi, korpice, čestitke …

Možda je najlakše napraviti čestitku ovom tehnikom. Potrebno vam je nešto materijala i malo mašte za ukrašavanje i posvetu.

Za čestitke se najčešće rade cvetovi i srca. Cvetove ćete najlakše napraviti, s obzirom da se jedan cvetić može formirati od nekoliko krugova, a krug je najosnovniji oblik u kviling tehnici i prvi koji ćete naučiti da pravite. To znači da čestitke mogu praviti i početnici, samo vam je potrebno malo mašte.

Korpice su malo teže i za njihovu izradu je potrebno više vremena i veštine. One se mogu praviti od raznih oblika. Za korpice je potrebno i mnogo više kreativnosti, s obzirom da su kompleksnije. Evo kako možete napraviti kviling korpicu od srca:

Pogledajte još neke ideje i zaljubite se u kviling.

kviling za početnike

kviling cvetovi

kviling čestitke

kviling idejekviling korpice

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts