Iluminator za šminkanje

Šta je iluminator?

Iluminator je vrsta šminke, koja nema svoje mesto u baš svakom neseseru. Nije puno žena čulo za iluminator, a nije lako ni naneti ga. Sa druge strane profesionalni šminkeri, ga redovno koriste, naročito oni koji šminkaju velike zvezde.

Ova vrsta šminke je zapravo neka vrsta sjaja u beloj boji, koja se nanosi na male površine. Obično iznad ili ispod rumenila, na jagodice, na bradu, ispod obrva itd. Sve zavisi od ostale šminke i oblika lica. Slično iluminatoru je i hajlajter.

Osvetljivač lica ili iluminator može doneti svežinu vašem licu, a da pri tom ostale šminke stavite u manjim količinama. Ujedno, ispravlja korekcije na vašerm licu, pojedine delove može da suzi ili produži vizuelno. Pogrešno stavljen iluminator učiniće potpuno suprotan efekat, i može da istakne nesavršenosti, zato ga pažljivo nanesite.

Za šta se koristi iluminator u kozmetici.
Za šta se koristi iluminator u kozmetici.

Kako se nanosi?

Najbolje je nanositi ga tapkanjem, a ne razmazivanjem. Kao što smo već naveli, iluminator nije jednostavan za nanošenje, i bitno je staviti ga ravnomerno. To se najbolje postiže tapkanjem. Uzimajte veoma male količine iluminatora, pa po potrebi dodajte još. Bitno je ne preterivati.

Iluminator je najbolje stavljati na mesta koja pogađa svetlost. Nanesite ga duž nosa, oko jagodične kosti, pomalo i na jagodice, a najbolji efekat ima ako se stavi ispod obrva. Po tačkica iluminatora ispod i iznad usana ističe ruž.

Evo ukratko, kako izgleda nanošenje iluminatora:

Kako prikriti podočnjake iluminatorom?

Pre nego što objasnimo kako možete sakriti umorne podočnjake iluminatorom, da pojasnimo i razliku između hajlajtera i iluminatora. Dok hajlajter licu samo daje sjaj i svežinu, iluminator može prikriti nesavršenosti, kao što su bubuljice, fleke na licu i slično. Naročito je odličan za prikrivanje podočnjaka, premda ga je teško naneti, tako da prikrije nesavršenosti.

U principu, nanosi se slično kao i korektor, a naročito je dobar ako ispod očiju imate plave kolutove. Sjaj iluminatora će ublažiti tamnu boju ispod vaših očiju. Još je bolji za osobe koje imaju, takozvane kesice ispod očiju.

Poznate marke: aura, farmasi, essence, revlon, oriflame, nyx...
Poznate marke: aura, farmasi, essence, revlon, oriflame, nyx…

Sa druge strane, ako niste baš spretni u šminkanju, za podočnjake vam radije predlažemo korektor koji je jednostavniji za upotrebu i lakše ga je naneti. Za iluminator je ipak potrebna određena veština.

Poznate marke: aura, farmasi, essence, revlon, oriflame, nyx …

Iako iluminator ne spada među popularnu šminku, gotovo svi poznati proizvođači šminke ga proizvode. Među najpopularnijim su: aura, farmasi, essence, revlon, oriflame, nyx … YSL je takođe je dan od kvalitetnih iluminatora.

Ne postoji puno nijansi iluminatora, ali zato mogu biti kremasti, u stiku, u prahu …

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts