|

Nekoliko stvari koje bismo trebali da usvojimo iz japanske culture

Oni koji su imali prilike da provedu neko vreme u Zemlji izlazećeg sunca i upoznaju čari japanske kulture su se uverili da su priče koje govore o neverovatnoj ljubaznosti ovog naroda istinite.

Njihovo otvoreno iskazivanje poštovanja sagovorniku je nešto čemu svi težimo; ne ustručavaju se da u svakoj pogodnoj prilici pokažu zahvalnost ili se pak izvine kada nisu u pravu. Evidentno je da je međusobno poštovanje na zavidnom nivou, s obzorom da ćete primetiti da se u razgovoru često i klanjaju svom sagovorniku.

Gostoprimstvo je takođe jedna od stvari koja iznenadi mnoge turiste, a možda se najbolje ogleda u primeru kada pitate meštanina za pravac – u većini zemalja će vas ljudi uputiti tako što će vam šturo ispričati kojim putem da idete, dok će vas u Japanu neretko i sami odvesti do lokacije koju tražite, ili barem sprovesti jedan deo puta.

U Japanu je i higijena na zavidnom nivou. Deca su od malih nogu vaspitana da održavaju prostor oko sebe, te su tako u većini obrazovnih ustanova upravo učenici ti koji čiste školske prostorije. Na ulicama je nemoguće pronaći otpatke, ne samo zbog vaspitanja, već i zato što je sistem za reciklažu na zavidnom nivou.

Njihova tendencija ka konstantnom tehnološkom napretku u svrhu unapređenja kvaliteta života je takođe nešto čemu se divimo. Njihov „voz-metak“ je još 60-ih godina postao model drugim zemljama sveta kako treba da izgleda železnica. Takođe jedan od skorijih primera su HNB uređaji koji sadrže duvan ali ga ne sagorevaju kao klasične cigarete, već zagrevaju te tako ne emituje dim i neprijatne mirise. No ono o čemu mnogi pričaju mesecima nakon povratka iz Japana su njihovi toaleti – poklopac podizanje poklopca WC šolje i ispiranje se vrši automatski, a na zidu se nalazi i konzola sa mnogobrojnim mogućnostima koja bolje upoznate tek nakon što tamo provedete i po nekoliko meseci.

I pored tehnološkog razvitka koji je uticao na promenu životnog stila u kom veći deo dana provode sedeći pred kompjuterom, Japanci se trude da u svoju dnevnu rutinu ubace nekakvu fizičku aktivnost. Tako ćete u većini škola i poslovnih objekata videti zaposlene kako rano ujutru zajedno odvajaju nekoliko minuta od radnog vremena da odrade vežbe istezanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts