|

Uticaj korona virusa na izdavanje apartmana u Srbiji

Korona virus je globalni problem čije posledice zahvataju svaku poru naših života. Zatvaranje i suzbijanje kretanja tokom marta i aprila izmenili su sliku funkcionisanja svih društvenih grana. Nekih manje, nekih više, ali nijedna sigurno nije ostala potpuno imuna i bez posledica. Jedna od nesumnjivo najugroženijih privrednih delatnosti jeste turizam i sve ono što ova oblast povlači sa sobom. Situacija globalnog nivoa koja je uzrokovala zatvorenost granica najviše je uticala na stagnaciju turizma. Pored toga, u jednom trenutku je kretanje ograničeno i u okviru zemlje, te smo bili svedeni na putovanje do trgovinskih objekata radi obezbeđivanja osnovnih životnih namirnica. Ovakva situacija nepovoljno je uticala na sve aspekte turizma i ugostiteljstva, te je došlo do povraćaja novca, dovijanja turističkih agencija kako da izglade sve promene i zadovolje prava turista, pronalaženja načina da se opstane i uprkos svemu što je pandemija donela.

No, popuštanje mera tokom maja pokazalo nam je kako brzo možemo da se oporavimo od teških trenutaka i nastavimo da živimo u punom zamahu. Najbolji primer navedene konstatacije ponovo je polje turizma i putovanja. Istog trenutka kada smo dobili dozvolu, spakovali smo kofere i krenuli do omiljene srpske destinacije da pronađemo oporavak od nakupljenih patnji. Turističke agencije su proradile, počele da primenjuju sve potrebne mere i nude putnicima vrlo povoljne aranžmane, zbog kojih smo u jednom trenutku bili zahvalni koroni. Nagla promena situacije u junu dovela je do sasecanja turističkih krila i pronalaženja novih načina za spasavanje slobodnih dana tokom leta. I tu smo došli do krucijalnog trenutka – uzimanja mape Srbije i pronalaska najboljih prirodnih lepota naše zemlje. Iako je na početku epidemije turizam u zemlji stagnirao, tokom jula i avgusta je došlo do neverovatne, do sada nezabeležene, potražnje i popunjavanja kapaciteta gotovo svih turističkih destinacija u Srbiji. Na Zlatiboru, Tari, Zlataru, Vrnjačkoj Banji, Uvcu tražen je apartman više. Vile, hoteli, moteli, stanovi su ugostili i ugošćavaju nove turiste, koji su možda po prvi put u poslednjih nekoliko godina mahom srpski državljani. Končano smo uspeli da otkrijemo koliko lepota nas je čekalo u našoj domovini. Ipak, nisu sve destinacije prošle tako bajno kao što su gore nabrojane. Planine, pre svega, pružile su nam mogućnost da se sklonimo od gužve i potražimo neopodan mir na zelenim padinama. U gradovima je situacija nešto nepovoljnija.

Izdavanje apartmana u Beogradu i Novom Sadu i epidemija korona virusa

Naša dva najveća grada definitivno su pretrpela najveće posledice pandemije. Ostavši bez stranih turista, Beograd i Novi Sad su izgubili veliki deo svoje turističke potražnje. Kategorija stan na dan Novi Sad najviše je izgubila otkazivanjem Egzita, koji je u ovaj grad svake prethodne godine dovodio stotine muzičkih zaljubljenika. Beograd je takođe otkazao sve svoje zabavne programe i time ostavio svoje apartmane pustim. Osim toga, prirodno najveći broj zaraženih i najnestabilnija situacija u ovim gradovima uticala je na to da svi domaći turisti koji imaju prilike i mogućnosti pobegnu u prirodu i izoluju se od gradskog meteža.

Ipak, kako se situacija smirivala, tako je došlo do povećanja tražnje stanova za prenoćište ili duži boravak u gradskim sredinama. Beograd je krajem maja počeo da prima sve veći broj ljudi, priprema apartmane za nove turiste i oživljava čitavu svoju široku ponudu. Tačno je da još uvek nema stranih turista, ali domaći putnici i ljudi iz regiona najveći deo svojih obaveza završavaju u glavnom gradu, te su njegovi smeštajni kapaciteti tokom ovog leta itekako popunjeni. Što se Novog Sada tiče, možda ove godine nema Egzita, ali u ponudi ima mnogo raznovrsnog sadržaja. Uz to, grad poseduje predivne i kvalitetne apartmane, koji će turističke boravke učiniti izuzetno pozitivnim iskustvom. Takođe, epidemiološke mere se u Beogradu i Novom Sadu primenjuju više nego bilo gde u Srbiji, a njihova široka prostranstva i komforne smeštjane jedinice će vam omogućiti da uživate ili obavite svoje obaveze bez stresa i bespotrebno izazvanog straha.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts