|

Dečije knjige, rast popularnosti i sve veća važnost njihovog osnovnog narativa

Dečije knjige su u poslednjih nekoliko godina doživele rekordnu popularnost u svetskoj literaturi.

To nije samo obična pretpostavka, već činjenica – svaka treća kupljena knjiga u 2017. godini bila je knjiga namenjena deci, a u strogom finansijskom pogledu u tom sektoru je „obrnuto“ čak blizu 382 miliona dolara.

Uzimajući u obzir taj podatak, ono što je još važnije napomenuti, sudeći po mnogim rang listama sa najprodavanijim dečijim knjigama, lako se dolazi do pojednostavljenog zaključka da je reč isključivo o delima najpopularnijih autora, ali to je samo mali deo bogatog i raznovrsnog pejsaža u okviru ovog sektora.

Zašto dečije knjige proživljavaju takvu renesansu?

Osnovni razlog bi mogao da bude to što one nude „protivotrov“ televizijskom monopolu i video snimcima koji bi do kraja tekuće godine trebalo da čine neverovatnih 80 odsto ukupnog saobraćaja na internetu.

Međutim, nema sumnje da je odgovor na gore priloženo pitanje daleko kompeksniji, a ono što ga čini takvim jeste ogromna moć dečije knjige da u ovim problematičnim vremenima pomogne mališanima da usvoje ispravne etičke kodekse u najvažnijem periodu svog života. Jer, uticaj knjiga na formiranje ličnosti i karakternih osobina deteta ima praktično nemerljiv uticaj i od ključnog je značaja za njegov pravilan razvoj.

Uostalom, već iz prve navedene informacije postaje očigledno da su i roditelji svesniji toga da je knjiga, bez obzira na to u kakvoj je formi prezentovana, jedan od najvažnijih činilaca prilikom prihvatanja moralnih normi na osnovu kojih bi njihova deca trebalo da postupaju tokom čitavog života.

Adekvatne knjige za decu

Objašnjavajući deci komplikovane kulturne probleme koji ih okružuju ponekad može predstavljati veliki izazov za roditelje, a pomoć u tome pružaju im upravo adekvatne knjige za decu. Srećom po njih, svet dečije literature prepun je odličnim knjigama koje donose uprošćene odgovore na mnoga pitanja nejasna čak i odraslima.

S druge strane, nikako ne bi trebalo zaboraviti na to da mnoge knjige za decu uključuju i politički narativ. To znači da se one kao takve neretko nalaze i na listi zabranjenih ili cenzurisanih knjiga, što je svakako dovoljna opomena roditeljima da dobro obrate pažnju na to šta se nalazi u knjizi koja se nalazi u rukama njihove dece.

Jedan od klasičnih primera tiče se pitanja imigracije, jednog od najvećih problema u današnjem svetu, baš kao i one knjige koje sadrže jednako važne teme poput statusa izbeglica, policijskog ophođenja prema građanima, seksualnog obrazovanja, ali i mnoge druge veoma osetljive stvari u koje bi pažljivo trebalo uputiti najmlađe.


Zato i ne bi trebalo da čudi što autore brojnih dečijih knjiga nove problematične oblasti često navode da se povezuju i ujedinjuju u cilju povećavanja uticaja na kreiranje što kvalitetnijeg sadržaja, onoga koji će nebrojeno mnogo kompleksnosti u životu jednog deteta obraditi na human, iznijansiran i inteligentan način.


Određene priče, adekvatno prevedene na jezik dečijeg uzrasta, imaju potencijal da mlađe čitaoce navedu na pozitivnu akciju. Uz to, one bi mogli da povećaju motivaciju za pronalaženjem novih informacija i stvaranjem čitateljskih navika kod deteta, što će mu na kraju umnogome olakšati snalaženje u školskim klupama i u najbitnijim životnim izazovima koji tek slede.

Izvor: Knjigenadlanu.com

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts