|

Najvažnija pravila za izdavanje stanova

U Srbiji vlada velika potražnja za stanovima za izdavanje, a naročito u velikim gradovima poput Beograda i Niša. 

Beograd i Niš su kulturni i univerzitetski centri, te iz godine u godinu privlače veliki broj studenata iz unutrašnjosti. Takođe, nude i brojne prilike za zaposlenje, stoga i ne čudi činjenica da ih naseljava veliki broj ljudi. Danas se na tržištu za izdavanje stanova Beograd konstantno traži stan više. Ponuda, ma koliko velika bila, nedovoljna je, jer zakupaca ima više nego stanova. Ipak, prilikom izdavanja stanova neophodan je oprez.

Nekretnina za izdavanje je profitabilna investicija, ali samo kada imate zakupce. Ako je stan prazan, predstavlja trošak, jer računi stižu svakog meseca, a plaćate ih vi.

Ipak, prilikom izdavanja stana mnogo je tema o kojima na vreme treba razmisliti, kako se kasnije ne biste kajali. Jedno od prvih pitanja koje mnogi vlasnici stanova postavljaju je kako i gde plasirati oglas za izdavanje nekretnine, a da on bude vidljiv što većem broju ljudi.

U nastavku teksta donosimo odgovore na ovo i brojna druga pitanja vezana za iznajmljivanje stanova. Verujemo da će vam predstavljene informacije biti korisne i da ćete nakon toga stan iznajmiti pravim zakupcima.

Kako reklamirati stan za iznajmljivanje?

Marketing “od usta do usta” je možda delotvoran u malim mestima, ali kada želite da iznajmite stan u velikom gradu, potrebno vam je efikasnije rešenje. Jedan od najboljih načina da prezentujete stan koji želite da iznajmite jeste posredstvom portala za oglašavanje nekretnina.

Specijalizovani portal za oglašavanje nekretnina NadjiDom.com omogućiće vam da pronađete nekretnine u svim većim gradovima u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i mnogim drugim. Međutim, to nije sve. Obzirom da je portal NadjiDom.com regionalni, možete pretražiti i nekretnine u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj.

Na portalu za oglašavanje nekretnina možete oglasiti vaš stan za izdavanje brzo, jednostavno i efikasno. Bez obzira o kojem tipu gradnje i lokaciji je reč, veliki broj pregleda od strane korisnika vrlo brzo će vam dovesti zakupce kakve želite u vašem stanu.

Napravite ugovor o zakupu

Obzirom da za nekretninama za izdavanje vlada velika potražnja, kao stanodavac ćete imati priliku da intervjuišete priličan broj zainteresovanih zakupaca. Kada pronađete zakupce koji odgovaraju vašim zahtevima i dogovorite se glede cene i ostalih detalja, napravite ugovor o zakupu stana. 

Iako su prednosti ugovora brojne, čak i danas svedočimo velikom broju izdatih stanova “na reč”. Ukoliko napravite propust i ne sklopite ugovor sa zakupcima, ta greška bi mogla skupo da vas košta. Ugovor je imperativ koji treba da ispoštujete. 

Ugovorom ćete zaštititi i prava zakupca i sopstvene interese. Svedoci smo da se cene i ponuda za izdavanje stanova Niš često menjaju u poslednje vreme. Ugovor će u interesu zakupca regulisati pitanja kao što su visina kirije, vremenski period zakupa i otkazni rok za iseljenje. Za vas ugovor o zakupu predstavlja dokaz o poslovnom odnosu između vas i zakupca. U slučaju oštećenja imovine, neisplaćenih računa i sl. možete se pozvati na ugovor i potraživati svoja prava.

Prilikom sklapanja ugovora obavezno uzmite depozit

Depozit je neka vrsta garancije da ćete stan, nakon odlaska podstanara, zateći u istom stanju u kakvom ste ga i iznajmili. Visina iznosa depozita je obično jednaka iznosu stanarine za jedan mesec. Ukoliko vaši zakupci ne naprave nikakva oštećenja i redovno isplate sve račune, depozit se prilikom iseljavanja vraća. Ako se desi da zakupci naprave zaostatke sa dugovanjima ili na bilo koji način oštete vašu imovinu, depozit treba da refundira vaše troškove.

Svakog meseca preuzmite plaćene račune

Jedan od najvećih problema sa podstanarima su zaostaci u plaćanju računa. Ako poslušate naš prethodni savet i prilikom izdavanja stana uzmete depozit, verovatnoća za ovaj problem se smanjuje. Ipak, nekontrolisana nagomilana dugovanja mogu premašiti iznos jednomesečne kirije, a glasiće na vaše ime. 

Iako ste pravno “pokriveni” nije vam u interesu da vodite pravne sporove sa podstanarima. Pravilo kojeg se treba pridržavati je da svakog meseca na uvid tražite i preuzmete plaćene račune za prethodni mesec. Ako vaši zakupci račune plaćaju online putem elektronskog bankarstva, tražite da vam pokažu dokaz o uplati.

Povremeno obiđite stan

Ovo pravilo nikako ne znači da treba da dolazite nenajavljeni na vrata vaših podstanara u bilo koje doba dana (ili noći). Ipak, dobra je ideja da jednom mesečno “obiđete” podstanare, kako biste bili u toku sa stanjem u vašem stanu. Ovo je naročito bitno u prvim mesecima najma stana, dok zakupca ne poznajete.

Opremite stan funkcionalno

Kada opremate stan za izdavanje vodite računa o funkcionalnosti prostora. Opremite ga svim potrebnim nameštajem za udoban svakodnevni život, ali nemojte ga pretrpavati nepotrebnim sitnicama. Vaši zakupci će želeti da dodaju lični pečat svom životnom prostoru i treba da imaju mesta za sopstvene uspomene i detalje. Birajte neutralne boje i jednostavne forme koje su većini dopadljive. Jarke tonove i apstrakcije ostavite za vaš dom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts