|

Vreme je za prirodni porođaj: Ima li razloga za strah?

Devet meseci brige, pažnje i nege, vodi ka najuzbudljivijem delu trudnoće – porođaju. Svakim danom približava se trenutak kada ćete uzeti bebu u svoje ruke i upoznati malo blago koje ste mesecima čuvali u svom stomaku. Majke uglavnom opisuju “upoznavanje” sa bebom kao ljubav na prvi pogled. U istoj sekundi zaboravi se sva bol, strah i trema. Majka sada priželjkuje da što pre dobije potvrdu da je beba potpuno zdrava, kako bi zajedno što pre napustili porodilište i započeli dugo iščekivani porodični život.

Međutim, pre nego što beba ugleda svetlost dana, trudnica će proći kroz porođaj. Od porođaja većina budućih majki strepi. Priče koje čuju od drugih porodilja često unose nemir i stres. Istina je da bol prilikom porođaja može da varira – i to od žene do žene, ali i od porođaja do porođaja. S tim u vezi, žene porođajni bol mogu opisati kao jako probadanje, bol sličan menstrualnim grčevima ili ogroman pritisak.

Iako trudnice ne dele uvek isto porođajno iskustvo, važno je na vreme prikupiti što više informacija, kako vas nijedan segment porođaja ne bi dočekao nespremne.

Faze prirodnog porođaja

Za početak, upoznajmo se sa fazama porođaja. Razlikujemo četiri osnovne faze, a svaka faza ima svoje karakteristike. Prepoznavanjem simptoma svake faze, trudnica može utvrditi kojom se brzinom odvija porođaj i koja faza predstoji.

Prva faza porođaja

Prva faza se još naziva i fazom diletacije. Tokom prve faze mogu se primetiti prsnuće vodenjaka, pravilne kontrakcije i krvarenje. U njoj polako dolazi do kompletne diletacije – oko 10cm. Kontrakcije traju između 30 i 40 sekundi, a pauze između kontrakcija su sve kraće – sve dok se ne ponavljaju u intervalu od 2 do 3 minuta.

Bol na početku prve faze uglavnom nije previše jak i uglavnom je fokusiran na donji deo leđa. Kasnije bol postaje sve intenzivniji, a često je propraćen drhtavicom i mučninom. Na kraju prve faze, grlić materice se maksimalno širi i beba kreće niz porođajni put. Trajanje prve faze prirodnog porođaja može da varira, u zavisnosti od različitih faktora: da li je trudnica prvorotka, jačina i dužina kontrakcija i sl.

Druga faza prirodnog porođaja

Tokom druge faze porođaja, bol postaje jak i javlja se nagon za napinjanje. Kontrakcije su vrlo česte i dugotrajne, a pauze između kontrakcija postaju sve kraće. Vrlo je važno da trudnica u ovom periodu sluša uputstva lekara i babice, kako bi znala kada da se napinje, a kada je vreme za odmor. Lekari savetuju da svu raspoloživu energiju usmerite na guranje, kako bi beba što pre ugledala svetlost dana.

Ovaj period, ukoliko nema dodatnih komplikacija, uglavnom traje samo nekoliko minuta. Međutim, zbog jakog bola koji doživljava, trudnica ima osećaj da druga faza porođaja nema kraja. Tokom ove faze, lekar odlučuje i o potrebi za epiziotomijom (presecanje međice).

Treća faza – beba je već rođena

Treća faza porođaja odvija se kada je beba već napolju. Naime, vreme je da trudnica izbaci i posteljicu. Kontrakcije su sada manje bolne i traju kraće. Vrlo je važno da posteljica izađe cela, jer bi u suprotnom moglo doći do komplikacija ili infekcije.

Lekar će pregledati i vaginu i grlić materice, kao i rezove koji su napravljeni tokom porođaja. Ako je došlo do epiziotomije, pristupa se šivenju. Iskustvo može biti neprijatno.

Četvrta faza

Četvrta faza je najduža, ali zapravo nije aktivna faza porođaja, nego period kada je porodilja i dalje pod budnim okom stručnjaka. Ukoliko nastupi infekcija ili druge komplikacije, bitno je da se simptomi na vreme primete i da se blagovremeno uvede terapija. U suprotnom, zdravstveno stanje porodilje može postati složeno.

Strah od porođaja

Prvi stah sa kojim se suočava većina prvorotki jeste bojazan da neće na vreme prepoznati početak porođaja. Sigurni znaci da je porođaj zaista počeo jesu: prsnuće vodenjaka, ujednačene kontrakcije i izbacivanje krvavo-sluzavog čepa.

Većina trudnica ima pravilan pristup, pa prikuplja što više informacija i različitih iskustava o porođaju. Međutim, to može biti i mač s dve oštrice. Trudnica očekuje da kroz četiri faze porođaja prođe “kao po udžbeniku”, a kada do odsutpanja dođe, često nastaje panika.

Istina je da se iskustvo razlikuje od žene do žene i od porođaja do porođaja. Ono što je najvažnije, jeste da sve vreme pratite instrukcije lekara i da svu svoju energiju usmerite upravo na potiskivanje ploda (kada za to dođe vreme) i na sopstvenu relaksaciju.

Sasvim je jasno da je teško ostati smiren dok telo trpi veliku fizičku bol, ali psihičko stanje trudnice može u velikoj meri uticati na celo porođajno iskustvo. Zbog toga bi trudnice, umesto što slušaju tuđe priče o neprijatnim iskustvima, pred porođaj trebalo da primenjuju tehnike koje ih opuštaju.

Prisustvo bliske osobe u porođajnoj sali može uliti mir budućoj majci. S druge strane, pojedine trudnice bi prisustvo bilo koga sem stručnog tima u sali, doživele kao dodatni stres. Zato je važno da porođaj, koliko god je to moguće, prilagodite sopstvenim željama i potrebama.

Za manje briga – uradite prenatalni test

Koliko god mi to želeli, sve segmente porođaja nije moguće držati pod kontrolom. Međutim, možete učiniti sve što je u vašoj moći da u sam porođaj uđete što rasterećeniji. Ako znate da je dete koje donosite na svet zdravo, to će sigurno biti jedna briga manje.

Moj prenatalni test je neinvazivan, pouzdan i precizan prenatalni test, koji je dostupan već od 10. nedelje trudnoće. Na osnovu analize malog uzorka venske krvi majke, test otkriva prisustvo najčešćih hromozomskih aberacija kod ploda (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom) i pol deteta. Rezultati testiranja stižu u roku od samo nekoliko dana do vašeg lekara. Na osnovu dobijenih rezultata, lekar će vas uputiti u naredne korake. Ako rezultat testa pokazuje da “aneuploidije nisu detektovane”, konačno možete odahnuti i bezbrižno dočekati rođenje svog deteta.

Mada porođaj deluje zastrašujuće, telo trudnice se mesecima unapred priprema upravo za ovaj čin. Na samom porođaju, a i tokom cele trudnoće, pratite savete lekara. Majke tvrde da su potpuno zaboravile na sav bol, već u momentu kada su prvi put ugledale mališana koga su donele na ovaj svet.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts