Kolika je geografska površina Srbije

Jedna je od zemalja smeštenih na Balkanskom poluostrvu, a čak 79% ukupne površine Srbije pripada jugoistočnoj Evropi, dok je oko 20/% ukupne teritorije Srbije smešteno u području srednje Evrope. Graniči se sa: Republikom Hrvatskom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Albanijom, Rumunijom, Bugarskom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Mekedonijom.

Srbija se nalazi između 41°53′ i 46°11′ severne geografske širine i 19°49′ i 23°00′ istočne geografske dužine.

Najviši planinski vrh, Đeravica je na Prokletijama i nalazi se na nadmorskoj visini od 2 656 metara.

Najduža reka Srbije je Dunav, čijih čak 588 kilometara rečnog toga, od ukupnih 2 783 kilometara protiče upravo kroz Srbiju. Odmah zatim, po dužini sledi Zapadna Morava ( 308 kilometara ).

Geografska površina Dušanove Srbije

Srbija u doba cara Dušana je, vele bila jedna od najmoćnijih država. Srpski kralj Stefan Dušan se proglasio za cara 1345. godine. Glavni grad Dušanove Srbije je bio grad Prizren, a kasnije Skoplje, koje je danas glavni grad Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Dušanovo cartsvo je mahom naseljavao srpski i grčki živalj, a prema postojećim podacima ukupna geografska površina Dušanove Srbije je bila 250 000 km².

povrsina Srbije

Geografska površina Kneževine Srbije

Doba Kneževine Srbije je doba vladavine kneza Miloša Obrenovića, a kasnije njegovog sina Mihaila. Često se Kneževinom čak smatra period od Prvog srpskog ustanka.

Iako ne postoje precizni podaci, berem ne oni do kojih smo mi uspeli da dođemo, postoji uverenje da je geografska površina Kneževine Srbije bila blizu 40 000 km².

Geografska površina Kraljevine Srbije

Period srpske istorije od 1882. do 1918. godine je period poznat kao Kraljevina Srbija. To je doba kada su se za prevlast borile dve srpske dinastije: Obrenovići i Karađorđevići. Odlukom Narodne skupštine od 07. marta 1882. godine Srbija postaje Kraljevina Srbija, da bi se 01. decembra 1918. godine ujedinila i postala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tokom dva Balkanska rata Srbija proširuje svoje teritorije, pa osvaja između ostalog i: Vardarsku Makedoniju, Novopazarski Sandžak, te delove Kosova.

Geografska površina Kraljevine Srbije je doživela bitne promene, te je teritorija Kraljevine Srbije nakon završetka Balkanskih ratova bila proširena za čak oko 40 000 km².

Postoje podaci da je geografska površina Kneževine Srbije, te potonje Kraljevine Srbije bila blizu 40 000 km², a da je nakon osvajanja u Balkanskim ratovima ona iznosila oko 87 800 km².

Geografska površina Srbije

Teritorija Srbije je sastavljena od teritorijalnih jedinica lokalne samouprave ( opštine, gradovi i glavni grad Republike, Grad Beograd ) i teritorijalnih autonomija ( Autonomna Pokrajina Vojvodina i Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija ).

Zvanično, teritorija Srbije je sastavljena od: 150 opština, 23 grada i teritorije glavnog grada Republike. Grad Beograd je sedište svih državnih i upravnih organa Srbije.

Teritorija Srbije je sačinjena od ukupno 6 169 naselja, od čega je 207 gradskih.

Ukupna geografska površina Srbije je 88 361 km².

Geografska površina centralne Srbije?

Sam termin Centralna Srbija se odnosi na teritoriju Srbije bez teritorije glavnog grada i autonomnih pokrajina.

Teritorija Centralne Srbije je sačinjena od brojnih regiona, a između ostalih se izdvajaju: grad Kragujevac, koji se nalazi u njenom centralnom delu, zatim grad Niš koji se nalazi na jugu Srbije, ali i mnogi drugi gradovi: Kraljevo, Jagodina, Požarevac…

Ukupno 17 okruga čini teritoriju centralne Srbije.

Prema postojećim podacima, ukupna geografska površina Centralne Srbije je 55 968 km².

Geografska površina Srbije bez pokrajina

Kao što smo već pomenuli, u sastav Srbije ulaze i dve pokrajine. Na osnovu Rezolucije koju je 10. juna 1999. godine doneo Savet bezbednosti Ujedinenih nacija, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija se od tada nalazi pod protektoratom Ujedinjenih Nacija, ali se i dalje smatra sastavnim delom Srbije.

Ukupna geografska površina Autonomne Pokrajine Vojvodine je 21 506 km², što predstavlja oko 24% ukupne površine Srbije.

Ukupna geografska površina Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije je 10 887 km², što predstavlja 12,3% teritorije Srbije.

Ukupna geografska površina Srbije bez pokrajina je 55 968 km².

Geografska površina nacionalnih parkova Srbije

Teritorija Srbije je poznata po svojim osobenostima i prirodnim lepotama, pa ne čudi što u Srbiji postoji čak pet nacionalnih parkova.

Nacionalni park Đerdap se nalazi u severoistočnom delu Srbije, blizu granice sa obližnjom Rumunijom. Ukupna površina ovog nacionalnog parka je 640 km².

Nacionalni park Kopaonik se nalazi na istoimenoj planini u Centralnoj Srbiji i njegova ukupna geografska površina je 120 km².

Nacionalni park Fruška Gora se nalazi u Vojvodini i zauzima površinu od 250 km².

Nacionalni park Tara se nalazi u neposrednoj blizini grada Užica i Bajine Bašte i prostire se na površini od 220 km².

Šar planina je nacionalni park smešten na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i njegova geografska površina je 390 km².

Ukupna geografska površina nacionalnih parkova Srbije je 1 620 km².

Ukupna poljoprivredna površina Srbije

Smatra se da čak oko 70% ukupne površine Srbije čini poljoprivredno zemljište, a od toga je 30% zemljišta prekriveno šumama.

Čak 55 734 km² od ukupne teritorije Srbije je poljoprivredna površina zemlje. Dok je od toga, obradivo zemljište na površini od oko 48 670 km².

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts