Kako da odaberete najbolje putno osiguranje?

Kako se bliži vreme za polazak na put, oni malo odgovorniji postepeno kreću sa pakovanjem i kupovinom svih potrebnih stvari. Sa druge strane, uvek ima i onih koji čekaju poslednjih nekoliko dana pred polazak, jer prosto ne mogu da se nateraju.

Pored rezervacije smeštaja, organizacije transporta, pripreme odeće, plana obilazaka i svega onoga što kvalitetna organizacija sa sobom nosi, ne zaboravite i na putno osiguranje za sebe i sve ostale saputnike.

U nastavku saznajte malo više o tome šta je putno osiguranje i kako odabrati najbolje u skladu sa potrebama.

Jednostavno i praktično do polise online

Bilo da ste u žurbi pred pripremu za putovanje i prosto ništa ne stižete ili samo želite da na kupovinu osiguranja ne potrošite više od 10-15 minuta vremena, u oba slučaja je će vam pomoći mogćunost online kupovine u samo nekoliko koraka.

Ukoliko vam je potrebno putno osiguranje cena je zajedno sa drugim faktorima jedan od faktora na osnovu kojih se odlučujete. Međutim, kada vam sada kažemo kako je ponude osiguravajućih kuća moguće uporediti online i nakon toga završiti kupovinu u bukvalno nekoliko klikova, bićete nam više nego zahvalni.

Nema potrebe da odlazite do više osiguravajućih kuća i raspitujete se za ponude, već vam je sve prikazano na jednom mestu. Za koje god na kraju putno osiguranje da se odlučite, ono će biti najbolje za vas i u skladu sa vašim potrebama, a posebno zato što ga kupujete online iz svoje udobne fotelje.

Evo i nekoliko karakteristika dobrog putnog osiguranja

Pripremili smo i nekoliko osnovnih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira i kupovine, radi vaše informisanosti i bolje upućenosti.

Putno osiguranje sa većim pokrićem medicinskih troškova

Važna stavka prilikom biranja svakako jeste i suma osiguranja kao i pokrića putnog osiguranja i njihov limit. Limit se odnosi na maksimalan iznos medicinskih troškova koje osiguranje pokriva.

Dobro putno osiguranje može da ima osiguranu sumu od čak 120.000 eura po osobi. Činjenica je da kada želite osiguranje sa većom sumom, morate izdvojiti i nešto više novca za samu polisu.

Kada je ovo posebno korisno?

U slučajevima da je destinacija vašeg putovanja neka od zemalja sa visokim troškovima zdravstvene nege, kao što su recimo SAD, Kanada, Australija ili Japan. Kada u ovim zemljama medicinski troškovi pređu ograničenje iz polise ugovora, nakon toga ćete sami morati da pokrijete sve što pređe ovaj limit.

Posebno putno osiguranje

Malo niže ćete u tekstu videti šta sve standardno putno osiguranje pokriva, a svakako nisu uključeni medicinski troškovi usled povreda na skijanju, alpinizmu, ronjenju ili drugim sličnim ekstremnim aktivnostima.

Ukoliko unapred znate da će na putovanju ove aktivnosti biti sastavni deo dana, obavezno razmislite o kupovini posebnog putnog osiguranja, sa doplatom za ovakve rizike, jer baš on pokriva sve navedene slučajeve.

Samo tako ćete biti bezbedni u svojim avanturama u inostranstvu i sebe olakšati tereta visokih troškova za situacije koje svakako niko ne priželjkuje. Pomenućemo da ekstremni sportovi, odnosno profesionalno bavljenje njima, u svakom slučaju nije pokriveno nijednim putnim osiguranjem. 

Pogledajte šta pokriva dobro putno osiguranje

Standardni paket kvalitetnog putnog osiguranja mora uključivati pokriće za sledeće troškove neodložne medicinske pomoći, pa i sami obratite pažnju kada kupujete polisu:

  • ambulantno lečenje;
  • nabavku lekova;
  • hitni prevoz do najbliže bolnice;
  • bolničko lečenje i dijagnostika;
  • neodložne operacije.

Uz sve ovo, odlično putno osiguranje svojom polisom pokriva, odnosno važi u većini zemalja na svetu, pruža pomoć u vidu kontakt centra 24h dnevno, pokriva troškove za izgubljena dokumenta, novčanik i prtljag, nudi pravnu asistenciju, posebno korisnu za adminstrativna pitanja.

Upoznajte se sa stvarima koje putno osiguranje obično ne pokriva

Kako bi mogli da procenite koje osiguranje za put je kvalitetno, a koje nije, morate znati i šta obično standardni paket osiguranja ne pokriva:

  • nesereće usled avanturističkih aktivnosti;
  • nezgode nastale pod dejstvom opijata;
  • lečenje zuba kada nisu hitni slučajevi;
  • estetske operacije;
  • psihoanalitičke preglede.

Iz ovih nekoliko primera možete da zaključite i sami koji tip troškova nije pokriven. U principu, sve ono što nije hitno, nema medicinske indikacije, ili je uzrokovano vašim nemarom.

Odaberite porodično putno osiguranje

Porodična putovanja su nešto najlepše što svojim mališanima, supružniku i sebi možete da priuštite. Na vreme rezervišite smeštaj, odaberite adekvatan transport i budite praktični na putovanju. 

Sve ovo vam donosi mogućnost da putovanje “prođe” povoljnije i da zajedno možete češće obilaziti destinacije po želji, kao i da ovo bude vaš lifestyle.

Za dodatnu uštedu, uvek birajte porodičnu polisu putnog osiguranja, s obzirom da je jeftinija nego u slučaju da uzimate polisu pojedinačno za svakog člana porodice, a i praktičnije je da imate samo jednu polisu. 

Trajanje putnog osiguranja

Putno osiguranje je moguće uzeti na najviše 365 dana za jedno ili više putovanja. 

Važno je da datum početka osiguranja bude datum kada napuštate zemlju, dok je za poslednji dan važenja polise potrebno odabrati poslednji da putovanja, odnosno dan kada se vraćate u Srbiju.

Ukoliko se odlučite da produžite putovanje, ne zaboravite da produžite i osiguranje, što možete uraditi online iz inostranstva.

Nadamo se da ste sada bolje upoznati sa putnim osiguranjem, kao i da ste uvideli šta ono podrazumeva, te da ćete napraviti najbolji odabir prema svojim potrebama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts