|

Zamena baterije na mobilnom telefonu

Aktuelni pametni mobilni telefoni obično imaju rok trajanja od oko dve do tri godine. Mnogi ljudi u tom periodu nemaju problema sa baterijom, ili problem još nije dovoljno veliki da bi se reagovalo. Ipak, baterija je jedan od delova telefona koji se najčešće kvari. Kada se ona pokvari nema smisla popravljati je, već je logičnije rešenje da se kupi nova. Međutim, to nije slučaj sa telefonima koji imaju baterije koje se ne mogu tek tako izvući.

Najpre je potrebno da skrenemo pažnju na to da postoji dva tipa baterije. Prvi je klasični tip na koji smo svi navikli, takozvana uklonjiva baterija, koju možete bez poteškoća izvaditi iz vašeg mobilnog telefona.

Drugi tip je neuklonjiva baterija; gde je baterija tako nameštena da je obični korisnik ne može sam izvući, jer ne postoje otvori na telefonu koji bi mu to omogućili. Ovakav tip baterije postaje trend među proizvođačima.

Telefone sa neuklonjivom baterijom imaju skoro svi noviji modeli iPhone, HTC, Sony, pa čak i Samsung.

Koje su prednosti i mane neuklonjive baterije

Sve više proizvođača prelazi na ovakav tip baterije zbog raznih benefita koje one imaju. Neki od njih su:

– Baterija telefona će se ređe kvariti jer je manja mogućnost da na nju utiču spoljašnji uslovi. Recimo, ako se telefon potopi vodom, ona će mnogo teže dospeti do baterije i do matične ploče telefona. Do telefona neće moći da stigne ni prašina, te će on ostati čista za sve vreme korišćenja.

– Sledeća prednost jeste dizajn koji upravo to i omogućava. Naime, ovi telefoni u tako dizajnirani da nema otvora koji su obavezni kod uklonjivih baterija. Telefon će biti neotvaran od kad ga kupite dok ne uzmete sledeći model.

– Još jedan aspekt koji ne treba zaboraviti jeste estetika ovih telefona. Kako nema potrebe da se prave otvori na njima to proizvođačima dozvoljava da dizajniraju mobilne koji će više prijati očima korisnika.

Glavna mana ovog tipa baterije jeste ta što ne postoji mogućnost ributovanja u slučaju baga. Nekad je jedina pomoć kada telefon počne da baguje da naprosto izvučemo bateriju iz njega, sačekamo par sekundi i vratimo je unutra i sve radi kako treba.

Proizvođači tvrde da neki modeli imaju posebno dugme ili kombinaciju dugmića koji omogućavaju ributovanje telefona.

Kako znati kada se baterija pokvarila?

Baterija se nikada ne kvari preko noći, već je to proces koji može trajati godinama. Najčešće se kvare zbog dotrajalosti. Obično se telefon puni svakog dana, što znači da u jedne godine ima više od trista punjenja. Pomnožite to sa brojem godina koliko posedujete vaš telefon.

Obično se prvi kvarovi baterije ni ne primećuju, sve dok stvar ne postane hitna. Zato je neophodno da primetite prve znake koji ukazuju na to da je baterija neispravna.

Baterija počinje da se kvari ako joj treba više od dva, dva i po sata da se napuni. Isto tako, pokazatelj da joj treba zamena jeste da se troši mnogo brže nego inače. Možete da primetite da sa, recimo, 40% u pet minuta baterija spadne na 20%.

Baterija je kvarna i ukoliko telefon nikad neće da se napuni do 100% već ostaje na 99%.

Kako očuvati zdravlje baterije?

Neophodno je da pazite na zdravlje baterije da bi ona dugo trajala. iPhone telefoni imaju aplikacije koje omogućavaju proveru stanja baterije. Nažalost, to je nemoguće kod Androida.

Zato jedino što možete da učinite jeste da obratite pažnju na to da je pravilno punite. Iako je tako lakše, nemojte da ostavljate bateriju da se puni tokom noći, jer onda može doći do toga da se ona prepuni, što je prvi korak ka kvaru, ako se ponovi dovoljno puta.

U retkim slučajevima se desi da je neki drugi kvar u pitanju ako ste primetili neku od ovih naznaka. One mogu ukazivati i na to da se pokvario punjač, što je drugi najčešći slučaj. Može se desiti i da je neipravan konektor za napajanje ili da postoji kvar na matičnoj ploči.

Ako je problem ipak baterija potrebno da je što pre zamenite kako ona ne bi uništila čitav telefon. Ovo se posebno odnosi na oticanje baterije, pa čak i na njeno curenje, koje zahteva da telefon smesta odnesete u servis, jer će oni znati šta sa njim da rade.

Nemojte ni slučajno bacati telefon sa oteklom baterijom, jer kod ovakvih telefona postoji mogućnost da se zapale.

Zamena neuklonjive i uklonjive baterije?

Ako želite da zamenite bateriju na telefonu koju možete sami bez poteškoća izvući onda je postupak prilično prost. U sevisu za mobilne telefone kupite bateriju koji tačno odgovara vašem tipu telefona. Neophodno je da obratite pažnju na to, jer pogrešna baterija može poruzrokovati mnogo problema.

Isključite telefon, otvorite poklopac noktima, izvucite staru bateriju, stavite novu i sklopite telefon nazad. Ako je baterija ispravna sve će savršeno funkcionisati.

U slučaju da imate jedan od modela sa neuklonjivom baterijom nemojte je sami menjati. Time treba da se bavi osoba koja je za to obučena, ima odgovarajuće iskustvo i alat. Ako probate sami da odstranite bateriju možete naneti štetu ostalim delovima telefona koji mogu biti nepopravljivi. Zato je najbolje da tada odnesete telefon u servis mobilnih telefona, sačekate par dana i dobijete novu bateriju koja lepo funkcioniše.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts