|

Božićni praznici: provedite najlepše trenutke sa svojom decom

Božić i božićni praznici su divan period godine, savršen za stvaranje najlepših porodičnih uspomena. Život u savremenom društvu postao neverovatno brz, ispunjen brojnim obavezama i stresom. Međutim, kada dođe početak Nove godine, a pripreme prazničnih trpeza se privedu kraju, pravo je vreme da uživamo u blagodetima zasluženog odmora.

Dozvolite sebi da se opustite i uživate u krugu svoje porodice u beskrajnoj igri sa decom. Pripremili smo nekoliko sjajnih ideja koje će vam pomoći da na najbolji način iskoristite slobodne dane za Božić. Pročitajte i zabavite se! Praznici nam stižu!

Napravite snežne pahuljice od papira

Niko nije toliko oduševljen prazničnim ukrašavanjem kao deca. Maksimalno ih uključite u dekorisanje doma. Neka vam pomognu da napravite nove ukrase. Sve će ići mnogo lakše i lepše uz prazničnu muziku i smeh. Naš predlog su pahuljice od papira. Možete ih pozvati i da izrade sopstvene božićne ukrase poput papirnih lančića koji će visiti na vašem kaminu ili niz ogradu.

Predstavite svoje talente

Podstaknite kreativnost svog deteta i možda otkrijete buduću muzičku zvezdu. Porodični talenat šou neka bude nešto što će upotpuniti vaše pretpraznične večeri. Ova zabavna aktivnost je sjajna za sve uzraste, a garantovano donosi radost, smeh i dobro raspoloženje. Od karaoka pa do plesa i žongliranja, sve ide! Pazite samo na izbor pesama. Obavezno neka budu vesele pesme.

Možete uključiti i scenografiju, kostime, originalni scenario i živu muziku – ili ništa od toga. Ako vaša deca nisu rođeni izvođači, podstaknite one sa tremom da režiraju, postave scenu ili odaberu kostime.

Kuhinjske čarolije sa decom

Od mališana do tinejdžera, uglavnom sva deca vole da se motaju po kuhinji a najviše da mese razna testa. No, ništa bez poslastice na kraju. Jedna od poslastica koju ćete lako napraviti sa decom su plazma kuglice. Deca će ih prosto obožavati.

Da biste svoju decu uključili u kuhinjske poslove, prilagodite ih njihovom uzrastu. Dodajte odgovarajuće aktivnosti kako biste angažovali one najmlađe (poput zamrzavanja kolačića), dok vi radite složenije poslove, pečete, rendate čokoladu i slično. Za stariju decu slobodno pripremite izazovnije zadatke kako bi se što više samostalno uključili u pripremu.

Porodično umotavanje poklona

Ručno napravljeni pokloni su nešto posebno za decu. Vole da ih prave, a roditelji, bake i deke i ostala rodbina i prijatelji obožavaju da ih dobiju. Podstaknite svoju decu da izrade neke poklončiće (u skladu sa njihovim uzrastom i veštinama) i neka gledaju kako njihova kreativnost cveta. Uz poklone ne zaboravite da dodate i neke lepe božićne čestitke.

Uživajte u prazničnim događajima u vašoj okolini

Nema boljeg načina da provedete praznike od posete svih svečanosti koje nudi vaše mesto. Spakujte decu i provozajte se kroz osvetljeni grad, pogledajte božićnu predstavu u vašem lokalnom pozorištu ili idite u šetnju po centru grada. Tokom praznika postoji bezbroj posebnih događaja, a mnogi od njih se pojave samo jednom godišnje, pa ne dozvolite da božićni praznici prođu bez njih.

Porodična božićna kupovina

Kupovine nikad dosta. Učinite kupovinu zanimljivom tako što ćete uključiti i svoje malšane. Ne insistirajte na obilasku više prodavnica nego što žele. Takođe, pokušajte da svoje izbore ne stavite u prvi plan. Pustite ih da odlučuju kada su u pitanju njihovi pokloni.

Ukoliko nemate vremena i mučno vam je da se probijate kroz gužvu u potrazi za igračkama i drugim novogodišnjim drangulijama, uvek možete kupovati iz vaše fotelje. Naš predlog je magična svetleća tabla za crtanje. U obzir dolaze sve igračke koje na bilo koji način podstiču kreativnost i preciznost kod dece.

Zajedno gledajte filmove

Sprečiti decu da gledaju previše tv programa tokom božićnih praznika uvek je izazov, ali nisu svi programi loši, pogotovo ako ih gledate zajedno. Izaberite neke opuštajuće božićne klasike, pustite i decu da odaberu ono što vole i – uživajte. Ušuškajte se ispod toplog ćebeta uz čaj ili toplu čokoladu i prepustite se čaroliji porodčnog druženja.

Isprobajte neki zimski sport

Klizanje na ledu, skijanje i sankanje su odlični sportovi u kojima možete uživati tokom zime i to je najbolji način da svoju decu izvučete napolje tokom praznika. Mnogi gradovi imaju klizališta na zatvorenom i na otvorenom oko božićne sezone, zato se toplo obucite, spakujte čaj u termos i krenite!

Organizujte svoj dom

Čišćenje dečije sobe pre Božića može vam pomoći kada budete spremali stvari za doniranje. Pre praznika procenite šta će vaša deca možda biti voljna da doniraju u dobrotvorne svrhe. Tako ćete biti spremni da date nekoliko predloga šta biste mogli da poklonite a šta bi trebalo da ostane kada budete sređivali dečju sobu. Ovaj zadatak je važan jer je to način da deca preuzmu odgovornost za sopstvene igračke i osete radost davanja.

Učinite dobro delo

Naravno, volontiranje je sjajna stvar u svako doba godine, ali tokom praznika deca imaju još više mogućnosti da poklone i svoje vreme. Potražite komšije ili neke ljude za koje znate da im je potrebna pomoć ili samo da sa nekim popričaju. Obavite umesto njih kupovinu, porazgovarajte, prošetajte im ljubimca. Njima će to mnogo značiti, a vi i vaše dete ćete osetiti radost što ste nekoga usrećili.

Završite školske obaveze

Niko nije rekao da će sve u toku praznika biti zabavno. Na veliko zaprepaštenje vašeg deteta, mnogi nastavnici tokom praznika dodeljuju domaće zadatke ili projekte. Iskoristite dodatno vreme sa svojom decom kako biste im pomogli oko bilo kog projekta koji moraju da završe ili jednostavno pomogli oko domaćih zadataka.

Čitajte knjige

Čak i ako redovno čitate zajedno, malo promenite stvari tokom raspusta. Izaberite nešto drugačije od svog uobičajenog materijala za čitanje, tako da to bude kao praznična tradicija, poput knjige božićnih pesama ili klasičnog romana koji se čita u nastavcima. Čitajte im zagonetke za decu, poslovice i slične narodne umotvorine. Ako zajedničko čitanje već nije deo vaše rutine, sezona praznika je odlična prilika za početak.

Napravite porodični izlet

Izlet kod bake i deke možda je već na rasporedu za božićne praznike, ali zašto u svoje planove ne biste uvrstili i odmor kao dodatnu zabavu. Pre nego što pomislite da morate da isplanirate detaljno putovanje u Diznilend, ovde smo da vam kažemo da se i kratki izleti u potpunosti računaju. Provedite dan u istraživanju susednog grada ili otputujte na vikend negde gde ćete uživati u prirodi sa svojim najmilijima.

Igrajte se sa novim igračkama

Opštepoznata stvar je da deca vole kada njihovi roditelji legnu na zemlju i igraju se s njima. Provedite neko vreme istražujući nove igračke zajedno sa vašim detetom. Dopustite svom tinejdžeru da vas poduči omiljenoj video igri ili da naučite svog mališana da igra monopol ili neku drugu društvenu igru.

Ukoliko su vam se ove ideje dopale, slobodno ih podelite sa onima za koje smatrate da bi im ovi saveti koristili.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts