Baštenski godišnji kalendar: Vodič za 12 meseci uspešne bašte

Baštovanstvo je više od hobija. To je način da se povežete s prirodom i stvorite opuštajuće i mirno okruženje za sebe i one koje volite. Ali, da se razumemo, to takođe može da bude opterećujuće, posebno ako vam je potrebna pomoć da shvatite odakle treba da počnete. Tu dolazi baštenski godišnji kalendar.

Ovaj kalendar može da vam pomogne da maksimalno iskoristite svoje baštovansko iskustvo i da vam pruži jasan plan koji ćete lako moći da ispratite. Pored toga, osiguraće da su vaše biljke zdrave i napredne.

Počevši godinu s planom i potrebnim alatima, bićete na putu do uspešne baštenske sezone, a vašu baštu ćete pretvorite u prekrasnu i bogatu oazu. Dakle, zgrabite svoje baštenske rukavice i krenimo!

Januar

Januar je miran mesec za baštovane, što ga čini savršenim vremenom da planirate svoje vrtlarske zadatke i ciljeve za ovu godinu. Ovo je takođe odličan trenutak za kupovinu semena i prikupljanje potrebnih alata ili opreme poput Shopper alati za baštu. Prevrtanje komposta tokom ovog perioda takođe može da pomogne da se ravnomerno rasporedi.

Osim toga, ovo vreme možete da iskoristite za čišćenje bašte, kao što je uklanjanje lišća ili ostataka sa leja i staza. Na ovaj način ćete smanjiti rizik od štetočina i bolesti i učiniti da vaš vrt izgleda uredno.

Februar

Februar može biti nezgodan za baštovanstvo, jer vremenski uslovi veoma variraju – od blagih skoro prolećnih temperatura do mraza i snega. Međutim, jedan prikladan zadatak za februar, bez obzira na vremenske prilike, je priprema vaših baštenskih leja.

Ovo je savršeno vrijeme za duboko kopanje i prevrtanje zemlje kako bi se sleglo pre sadnje. Ujedno, to je odličan način za provetravanje tla i uklanjanje svih grudvica ili krhotina. Pripremajući svoje leje u februaru, daćete svojim biljkama najbolji mogući početak kada dođe vreme da ih posadite.

Mart

Mart je uzbudljiv mesec u bašti jer biljke rastu jače i brže sa povećanjem sunčeve svetlosti i temperatura. Ako vremenske prilike dozvoljavaju, možete početi da sejete seme za useve kao što su rotkvice, šargarepa, cvekla, luk, zelena salata i letnji kupus.

Pazite na prognozu i zaštitite sve sadnice na otvorenom tkaninom za zaštitu od mraza. Ovo je takođe dobar trenutak da zaštitite svoje sadnice od štetočina poput puževa.

April

April je još jedan uzbudljiv prolećni mesec u bašti. Sa toplijim vremenom možete početi sa sadnjom letnjih sadnica i krompira. Linija kao što Fiskars by Shopper alati vam mogu pomoći da ovaj zadatak učinite lakšim, obezbeđivanjem neophodne opreme za efikasno kopanje i sadnju. Osim toga, april je odlično vreme za gnojenje travnjaka, cveća i povrtćaka.

Takođe možete da malčirate leje organskom tvari, poput kore ili slame, da biste zadržali vlagu i suzbili korov.

Maj

Maj je mesec kada veći deo bašte oživi i savršeno je vreme za sadnju povrća poput paradajza, paprike, krastavca i bundeve. Međutim, kako se vreme zagreva, neophodno je da biljke počnete redovno da zalivate kako bi bile hidrirane.

Osim toga, maj je odlično vreme da započnete sa tačkanjem, posebno ako imate visoko ili teško povrće poput paradajza i krastavca. To će ih držite uspravno i sprečite da padnu i trunu na tlu.

Jun

Jun je mesec kada je veći deo bašte u punom jeku. Ovo je vreme da počnete sa berbom svojih ranih useva, kao što su grašak, zelena salata i rotkvice. Važno je da pratite štetočine i bolesti i brzo preduzmete mere kako biste sprečili njihovo širenje.

Redovni pregled vaših biljaka i korišćenje odgovarajućih mera kontrole kao što su organski pesticidi ili ručno uklanjanje štetočina je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja vaše oaze mira. Jun je takođe odlično vreme da podstaknete svoje biljke da daju više cveća. To ćete postići redovnim odstranjivanjem uvelih cvetova.

Jul

Jul je odličan mesec za pčele; kao što verovatno već znate, neophodni su za lep i produktivan rast u bašti. Sadnja šarenog i mirisnog cveća će ih privući.

  • Ako vaša gomila komposta izgleda suva, zalijte je.
  • Voću, povrću i biljkama koje cvetaju redovno dajte tečnu hranu.
  • Nastavite sa uklanjanjem uvelih cvetovima i redovno plevite.
  • Svakodnevno zalivajte svoje viseće korpe i žardinjere.

Avgust

Kako se leto bliži kraju, duge avgustovske večeri trebalo bi uglavnom provesti opuštajući se u svojoj bašti, ubirajući plodove svog napornog rada. Treba obaviti samo nekoliko jednostavnih zadataka održavanja kako bi stvari bile u redu do sledećeg meseca.

  • Nastavite sa odstranjivanjem istoršenih cvetova, plevljenjem i proveravanjem štetočina.
  • Odrežite mrtve stabljike i grane i poduprite sve nesigurne biljke.
  • Redovno zalivajte voće, povrće, posude i korpe ako je vreme bilo suvo.
  • Koristite viljušku da olabavite lukovice luka u zemlji kako biste ih pripremili za berbu.

Septembar

Septembar je vreme za berbu kasnih useva. Nakon berbe, pripremite svoje leje za zimu tako što ćete ukloniti ostatke i naneti sloj komposta.

Sada možete posaditi svoje prolećne lukovice, na primer, narcise, lale i krokuse. Najbolje je da ih posaditi pre mraza. A ako planirate novi travnjak, sada je odlično vreme za setvu semena.

Oktobar

U oktobru mogu početi slabi mrazevi. Odvrnite creva kako se voda u njima ne bi smrzla ako dođe do iznenadnog mraza. Podignite nežne lukovice šargarepe i sklonite ih pre mraza. Za paštrnak se, međutim, kaže da ima bolji ukus ako je izložen mrazu. Odrežite višegodišnje biljke.

Možete nastaviti sa sadnjom lukovica za proleće. Pokupite opalo lišće sa vaše trave i bacite ga u kompostnu gomilu. To će vam pomoći da sprečite rast mahovine na vašem travnjaku.

Novembar

Dani su kraće, a vaš posao u bašti se stišava za zimu. Nastavite sa grabljanjem opalog lišća kako biste omogućili drenažu, sprečili pojavu mahovine na vašem travnjaku i održali vašu baštu urednom. Pospremite i očistite posude za seme, sadilice, plastenike i baštenske alate. Gde je potrebno koristite dezinfekciono sredstvo pogodno za biljke pre nego što ih odložite za zimu.

Pokosite travnjak poslednji put ove godine i očistite travu sa kosilice pre nego što je odložite u skladište. Imajte na umu da je ovo najbolji mesec u godini za sadnju drveća ili živica. Rast je u mirovanju, što je pogodnije za sadnju, a padavine će pomoći korenju da se slegne.

Decembar

Decembar je miran mesec u bašti i odlično je vreme da planirate svoje baštenske zadatke i ciljeve za narednu godinu. Iskoristite ovo vreme da pregledate svoj kalendar i izvršite sva potrebna prilagođavanja.

Posedovanje baštenskog kalendara može vam pomoći da pratite šta treba da radite u vašoj bašti svakog meseca i da osigurate da su vaše biljke zdrave i napredne. Uz pravi alat, znanje i trud, možete da uživati u prekrasnoj i izdašnoj bašti tokom cele godine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts