Investiranje u novu stolariju – Dugoročna ušteda novca!

Stambeni prostor je mesto u kojem provodimo najveći deo svog života i kontinuirano ulaganje u njega je nešto što se podrazumeva ukoliko želimo da se osećamo udobno i prijatno u svom domu. Investiranje u novu stolariju zahteva određeni budžet i nije baš jeftina stavka, tako da se retko nalazi na vrhu liste prioriteta. Ipak, ako razmislimo koliko se zapravo može uštedeti ugradnjom kvalitetne stolarije, lako je shvatiti da zapravo ulažemo u budućnost. Osim što će stambeni prostor dobiti na estetici i izgledati lepše, energetska efikasnost vašeg doma će se značajno poboljšati. U ovu činjenicu ćete moći da se uverite već na prvim računima za struju i grejanje, jer niske temperature i vetar više neće uticati na životni prostor.

Pravi izbor stolarije

Zamena dotrajale i nefunkcionalne stolarije je praćena mnogim dilemama, od toga koji tip stolarije je pogodan za vaš dom do odabira proizvođača i majstora koji će uraditi posao. Pre svega, vaš budžet je ono što diktira tip prozora i vrata koje ćete izabrati, kao i vrsta gradnje i pozicija vašeg objekta. Tržište nudi mnogo opcija, ali imajte u vidu da je veći broj komora prozorskih profila do nedavno bio sinonim za kvalitet. Danas, proizvode se i nekvalitetne opcije koje imaju više komora, pa budite oprezni pri odabiru. Ukoliko vam budžet to dozvoljava, dajte prednost aluminijumskoj stolariji. Dokazano je kvalitetnija i dugoročnija od drvenih ili PVC opcija i majstori je rado preporučuju.

Kada je vreme za zamenu?

Dobra termoizolacija je važna odlika svakog stambenog prostora jer osim što zadržava toplotu unutar prostorija, sprečava kondenzaciju i pojavu buđi koja može ozbiljno da ošteti zidove. Sanacija je skupa i dugotrajna, te je investiranje u novu stolariju svakako bolja opcija. Ukoliko želite da renovirate dom i bitan vam je i estetski momenat, moderna ulazna vrata za stan ne samo da će dati potpuno novi izgled vašem prostoru, nego će i smanjiti količinu buke i uneti dodatnu sigurnost. Aluminijum je dobra opcija jer osim što nudi kvalitet i izdržljivost, postoji širok dijapazon modernih arhitektonskih rešenja, specijalno dizajniranih za uklapanje u svaki stil. Vaše je samo da izaberete i uživate u idealnom dihtovanju i osveženom izgledu doma.

Smanjeni troškovi održavanja

Dotrajali prozori i vrata zahtevaju česte popravke, naročito ukoliko se radi o drvenoj stolariji. Git vremenom otpada sa stakala, potrebno ih je farbati u čestim vremenskim intervalima i generalno su teški za održavanje. Angažovanje majstora ili trošenje sopstvenog vremena iziskuje određena novčana sredstva. Postavljanje nove stolarije minimizuje troškove održavanja i neće više biti potrebno da majstori često dolaze u vaš dom. Osim toga, pranje i održavanje starih prozora i vrata može biti vrlo zahtevno i naporno, jer uprkos uloženom trudu, jednostavno ne mogu da izgledaju lepo kao nova. Moderna stolarija je dizajnirana tako da vrlo lako i brzo možete da uklonite prašinu i vratite joj sjaj.

Pogled u budućnost

Osim direktne dugoročne finansijske koristi, nova stolarija predstavlja pametno ulaganje u budućnost na nekoliko nivoa. Živimo u vremenu gde se vodi neprekidna borba za energiju, dešavaju velike klimatske promene i aktivisti na svim stranama sveta apeluju na čitavu populaciju da smanje potrošnju energije i sačuvaju planetu. Okretanje održivom razvoju, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjena emisija CO2 uveliko može da pomogne u očuvanju životne sredine. Jedan od načina da i mi doprinesemo, jeste ulaganje u sopstvene objekte, u njihovu stolariju i izolaciju. Izdaci nisu mali, ali su i troškovi i gubici energije ogromni, pa uzmite i tu činjenicu u obzir prilikom donošenja odluke o novoj stolariji.

Povećanje energetske efikasnosti

Kada je stolarija zastarela i dotrajala, u letnjem periodu dolazi do pregrevanja prostorija, a zimi se gubi velika količina toplotne energije. Bez dobre termoizolacije, računi za struju i grejanje mogu biti sve viši, a prostorije i dalje prohladne, uz primetno strujanje hladnog vazduha. Kako biste poboljšali energetsku efikasnost svog doma i smanjili troškove domaćinstva, razmislite o promeni kompletne stolarije. Izbor na tržištu je veliki, a ukoliko niste sigurni u svoj odabir, uvek možete da se posavetujete sa stručnjacima.

Zamena stolarije je velika stavka u svakom domaćinstvu, ali ako razmislimo trezveno, stavimo sve na papir i posmatramo dugoročno, lako je doći do zaključka da se radi o pametnoj investiciji i ulaganju u budućnost koje će se višestruko isplatiti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts