Poluostrvo Jukatan: deo Meksika koji morate doživeti

Poluostrvo Jukatan, poznato po svojim prelepim plažama i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, najpopularnija je turistička regija u Meksiku. Ovde možete uživati u plivanju, jedrenju ili ronjenju u prozirnim vodama Meksičkog zaliva i Karipskog mora, istraživati znamenitosti priobalnih gradova kao što su Kankun ili Playa del Carmen, a ako zađete malo u unutrašnjost poluostrva, naići ćete na drevni majanski grad Čičen Icu. 

Jukatan je dom jedinstvene tradicije, koja se vekovima razvijala pod uticajem majanske civilizacije i kolonijalne Španije, a koju možete doživeti i kroz lokalne gurmanske specijalitete. 

Sve u svemu, bilo da ste ljubitelj istorije, arheologije, kulture, prirodnih lepota, ukusne hrane ili samo volite da uživate na rajskim plažama, Jukatan je jedna od dalekih destinacija koju obavezno morate uvrstiti na svoju turističku mapu. Ukoliko razmišljate da godišnji odmor provedete na jedan potpuno drugačiji način i da otputujete na drugi kraj sveta, odaberite Meksiko za vaše naredno putovanje, i uživajte u čarima Jukatana. 

Evo naših predloga šta sve možete posetiti, probati i doživeti na ovom predivnom meksičkom poluostrvu.

#1 Kankun – najveći turistički grad na poluostrvu Jukatan

Sa plažama prekrivenim sitnim belim peskom, all inclusive odmaralištima i odličnim noćnim provodom, Kankun je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Meksiku. Grad je smešten na živopisnoj karipskoj obali, a osim rajskih plaža, može se pohvaliti bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.

Sam grad možemo podeliti u nekoliko zona. Prva od njih je hotelska zona, koja se nalazi tik uz obalu i turistički je epicentar. Deluje potpuno izolovano od starog dela grada i u njoj se nalaze brojni luksuzni hoteli koji turistima nude najraznovrsnije usluge, od privatnih plaža, klubova i barova na njima, preko vrhunskih restorana, pa do raznih drugih sadržaja za uživanje u pravom smislu te reči. Bez izuzetka, svaki turista koji boravi ovde, pa i onaj najzahtevniji, sa letovanja će se vratiti još zadovoljniji. 

Druga zonu možemo nazvati “party” zona. U njoj se nalaze neki od najpoznatijih meksičkih noćnih klubova kao što su CoCo Bongo koji noću svetli poput klubova u Las Vegasu ili “The City”, najveći klub Latinske Amerike. Party zona je živa 24/7, muzika je bučna i prepuno je mladih. U ovom delu grada se takođe nalaze i brojne prodavnice suvenira, tržni centri i luksuzni barovi i restorani.

Treća zona je centralni deo grada. To je šire područje i oni turisti koji traže autentično iskustvo, trebalo bi da posete ovu zonu. Tamo možete videti prelepe stare građevine, posetiti tradicionalne restorane gde odseda pretežno lokalno stanovništvo, pijace sa lokalnim proizvodima i još mnogo toga što će vam pomoći da doživite pravi duh Meksika.

Bliža okolina Kankuna je poslednja zona koja obuhvata brojne plaže van samog grada i van odmarališta, brojne golf terene, zabavne parkove, a tu spada i Isla Mujeres (Ostrvo žena), dužine svega četiri kilometra. Do ostrva možete doći brodićem ili katamaranima, a na njegovoj obali iznajmiti skuter ili golf vozilo i uživati u obilasku. Plaže na ostrvu žena su kao iz bajke. 

Čak i da vam se dogodi kišni dan, što je prava retkost tokom letnje sezone, ne znači da vam je vreme propalo. Kankun nudi pregršt zanimljivih sadržaja, poput Muzeja Maja ili Muzeja voštanih figura, akvarijuma i naravno, brojnih šoping cenatra, uključujući one luksuzne kao što su Luxury Avenue ili Plaza Caracol.   

#2 Playa del Karmen – rajske plaže Karipskog mora

Playa del Karmen se nalazi na sat vremena vožnje južno od Kankuna, na čuvenoj Rivijeri Maja. Ovo turističko mesto je poznato po belim peščanim plažama i čistom i prozirnom moru, ali i po bujnoj tropskoj vegetaciji. Palme koje se nalaze u gradu i na samoj obali pružaju posetiocima debelu hladovinu i omogućavaju im da se opuste i uživaju u zadivljujućem pogledu na Karipsko more. Kao i Kankun, Playa del Karmen je jedna od najpopularnijih lokacija za turiste iz celog sveta koji dođu u Meksiko.

Gradić i njegove plaže idealne su za one koji vole vodene sportove, plivanje, ronjenje, a jako je popularno i skijanje na vodi. Isto tako, možete uživati i u igranju sa decom u čistom i toplom moru. Dovoljno je da ponesete željeni rekvizit za sport na vodi i zabava može da počne. More je kristalno čisto, što omogućava roniocima da uživaju u posmatranju podvodnog sveta Kariba i da istražuju koralne grebene.

Što se tiče istorijskih znamenitosti, sama Playa del Karmen ih nema, jer je to prvenstveno letovalište sa brojnim hotelima. Međutim, ako želite da zavirite u prošlost ovog podneblja i saznate nešto o njegovoj istoriji, relativno blizu su dva važna lokaliteta. Tula, jedini grad Maja na obali mora, i Coba, takođe zaostavština ove drevne civilizacije, odredište koje se nalazi u unutrašnjost poluostrva, ali nedaleko od obale. 

#3 Čičen Ica – najpoznatiji arheološki lokalitet Meksika

Jukatan je poluostrvo koje nudi mnogo više od sunca, rajskih plaža i čistog i toplog mora. Svuda po poluostrvu raštrkani su ostaci majanske civilizacije. Na oko 200 kilometara zapadno od Kankuna, nalazi se Čičen Ica, nekada glavni centar majanske civilizacije koji je svoj procvat imao između 600. i 1200. godine. Danas je ovaj lokalitet poznat po odlično očuvanim impresivnim građevinama, uključujući i Kukulkan, masivnu stepenastu piramidu. Na samom vrhu ove građevine nalazi se hram posvećen istoimenom božanstvu. Interesantno je da do njega vode 365 stepenika, koji verovatno simbolizuju broj dana u godini. Drugi naziv za ovu građevinu je El Kastiljo.

Čičen Ica je 1988. godine proglašena UNESCO-vom svetskom baštinom i jedno je od najposećenijih arheoloških nalazišta ne samo u Meksiku, već i u čitavoj Latinskoj Americi. Statistika kaže da godišnje više od 3 miliona turista iz celog sveta poseti ovaj lokalitet, diveći se građevinskim poduhvatima civilizacije Maja. O tome koliko je ovo mesto važno, najbolje govori činjenica da je Čičen Ica jedno od sedam svetskih čuda novog sveta. Dovoljan razlog da ukoliko dođete u Meksiko nipošto ne propustite priliku da obiđete ovaj drevni grad. 

#4 Cenote – jedinstveno prirodno bogatstvo Jukatana

Prirodno formirane vrtače ili ponikve na krečnjačkom tlu još jedan su simbol Jukatana. Cenote, kako ih narod Jukatana zove, što bi u prevodu značilo bunar ili ambis, su jedinstveni prirodni fenomeni, koji čine mrežu jezera i pećina ispunjenih vodom. Inke su ih smatrale svojevrsnim “portalima” koji ih povezuju sa podzemnim svetom. 

Dve cenote koje su najpoznatije i koje privlače najviše pažnje turista su Ik-Kil i Dos Ojos. Prva, Ik-Kil, je jedna je od najfotogeničnijih cenota sa blistavim vodopadima, visokim gotovo vertikalnim zidovima i lozama koje se ljuljaju iznad vode. Druga, Dos Ojos ili Dva oka, ima preko 500 metara podvodnih pećina i predstavlja pravi užitak za one koji vole da rone. 

Ovo su dve najpoznatije cenote, ali ih na samom poluostrvu ima preko 6000, a pojedine, kao ona u blizini Tuluma, su prirodno stanište velike populacije morskih kornjača i tropskih riba. U nekim cenotama je dozvoljeno plivanje i ronjenje i na njima postoje spasilačke službe koje brinu o bezbednosti kupača

#5 Tradicionalna trpeza Jukatana ne sme se propusiti!

Jukatan je poznat i po svojoj jedinstvenoj kuhinji. Najveći uticaj na nju imale su Maje i španski kolonizatori, što je jasno vidljivo, posebno na obali. Neka od specifičnih i tradicionalnih jela na ovom poluostrvu uključuju Cochinita pibli, Panuchos i različite varijante takosa. 

U Meksiku obavezno probajte Tacos al pastor – punjen tankim listovima marinirane svinjetine. Izuzetno ukusan lokalni specijalitet koji će se svideti svakom turisti gurmanu. Isto tako, ne propustite da na ulicama nekih od gradova u kojima boravite kupite kukuruz (elote), koji se služi sa različitim meksičkim prelivima.

Ne treba zaboraviti ni na morske specijalitete, s obzirom na veliku tradiciju ribarstva na Jukatanu. Specijaliteti od ribe i morskih plodova su često na meniju restorana koji služe jela lokalne kuhinje, a naša preporuka je da probate prženu ribu prelivenu jakim slatkim i kiselim sosom.

Kada je reč o tradicionalnim pićima, na poluostrvu, kao i u drugim delovima Meksika, svi piju tekilu. Mi vam predlažemo da probate i horchatu – slatko piće na bazi pirinča i agaus freskas – neka vrsta voćnog soka.  

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da za vaše sledeće daleko putovanje odaberete upravo Meksiko i poluostrvo Jukatan. Divni spoj prirodnih lepota, istorije, kulture i tradicije. Ukusna kuhinja, najčešće bazirana na svinjskom mesu, ribljim specijalitetima i pasulju, bogata istorija koja će vam otkriti tajne drevne majanske civilizacije i prirodne lepote Karipskog mora i Meksičkog zaliva su nešto što ne biste trebali propustiti. 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts