Kako najlakše rešiti stambeno pitanje danas – Da li biti podstanar ili kupiti stan

Rešavanje stambenog pitanja je jedna od najvećih životnih odluka. Ukoliko niste dobili životni prostor na poklon od roditelja ili ga nasledili, neizbežno ćete se susresti sa pitanjem da li je bolje biti podstanar ili kupiti sopstvenu nekretninu. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane i samo od vas i vaših potreba zavisi za koju ćete se odlučiti. Kupovina nekretnine se često odlaže zbog finansijskog momenta, pa mnogi vide iznajmljivanje nekretnine kao idealno rešenje, dok ne skupe dovoljno novca. Ipak, kao podstanari, svaki mesec dajete izvesnu sumu stanodavcu, umesto da ulažete u ličnu svojinu, što ujedno otežava štednju.

Obaveza na duge staze

Najveći problem kod podizanja stambenog kredita jeste što se radi o dugoročnoj obavezi koju je neophodno redovno plaćati. Dakle, stabilni i sigurni mesečni prihodi su prioritet. S druge strane, prednost ulaganja u sopstveni dom jeste što vaš novac radi za vas i ne predstavlja više nenamensku investiciju. Cene zakupa su drastično porasle u poslednjih nekoliko godina, što znači da u većini slučajeva nema velike razlike u odnosu na iznos rate kredita. Imajući to na umu, spremnost na dugoročnu obavezu se čini manje upitnom. Ipak, ne zaboravite da ukoliko iznajmljujete nekretninu, uvek možete da se preselite u jeftiniji prostor u slučaju finansijskih problema. Ocenite svoje finansijske mogućnosti i budite racionalni ako razmišljate o kupovini nekretnine.

Pitanje prioriteta

Svako od nas ima različite želje i prioritete, pa kupovini nekretnine treba pristupiti posmatrano iz ugla individualnih potreba. Samci, studenti i porodice će svakako imati različite prioritete kada se radi o izboru lokacije, veličine prostora i načina plaćanja nekretnine. Ukoliko vas posao, ambicije ili prosto stil života koji preferirate vezuju za veće gradove, proučite stanje na tom tržištu. Kada je u pitanju kvalitetna novogradnja, Novi Beograd je naročito popularan izbor zbog sadržaja koje nudi, kao i ostali veći gradovi Srbije. Činjenica je da su nekretnine u ovim gradovima najtraženije, što neminovno utiče na cenu kvadrata, ali njihova lokacija, saobraćajne veze i trend izgradnje pružaju mogućnosti kompromisa u vezi sa lokacijom, koji mogu uticati na to da se nekretnina uklopi u vaš budžet.

Photo by Alena Darmel:
https://www.pexels.com/photo/a-realtor-giving-a-family-a-house-tour-7642206/

Održavanje nekretnine

Postoji mnogo skrivenih troškova o kojima i ne mislimo dok se ne upustimo u avanturu iznajmljivanja ili kupovine nekretnine. Osim obaveznih poreza i računa koje je neophodno plaćati, bilo bi dobro i da razmislite o nekoj vrsti osiguranja koje, iako neobavezno, može da vam pruži garanciju da ćete biti zaštićeni u slučaju eventualne štete. Podstanari uglavnom ne moraju da brinu o dodatnim troškovima održavanja, osim onoga što sami žele da promene. Vlasnici stana moraju da brinu o održavanju ne samo njihovog prostora, već i o izgledu zgrade i okruženja. Ipak, svako ulaganje povećava vrednost stana, pa ukoliko se jednog dana odlučite na prodaju, svi troškovi će se pokazati kao odlična investicija.

Stil života

Pitanje stila i načina života sigurno nije prvo koje će vam se nametnuti, ali lako može da se desi da upravo ono diktira vaše odluke po pitanju kupovine ili iznajmljivanja. Zapitajte se šta je ključno za kvalitet vašeg života, sloboda odlučivanja i nezavisnost ili se pak bolje osećate kada imate utvrđen put ispred sebe. Ako se odlučite za kupovinu stana na kredit, moraćete da razmišljate o štednji i da napravite dugoročne planove, što zahteva određena odricanja. S druge strane, život u iznajmljenom stanu znači da ćete imati nešto više finansijske slobode i mogućnosti odlučivanja. Takođe, snosite određene odgovornosti za vlasnikovu imovinu i uvek ste dužni da postupate po prethodno utvrđenim pravilima ponašanja.

Visina i stabilnost prihoda

Za kupovinu stana na kredit potreban je početni kapital za učešće, a potrebno je imati i nešto novca za osnovno opremanje doma. Ovo se najčešće navodi kao razlog zašto mnogi ljudi radije biraju da budu podstanari. Što se tiče fluktuacija visine primanja, troškovi podstanarskog života mogu da se podmire i sa relativno nestabilnim primanjima, a početni kapital nije bitan faktor. Štaviše, većina stanova za iznajmljivanje je potpuno nameštena, jer nameštaj, bela tehnika i opremljena kuhinja opravdavaju veću cenu stanarine. Zbog toga je iznajmljivanje za mnoge ljude doslovno jedino isplativo rešenje.

Pre nego što donesete odluku o kupovini ili iznajmljivanju, razmislite da li ste spremni na dugoročne investicije i realno procenite svoju finansijsku situaciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts