| | |

Da li je mršavljenje nakon odmora dobra ideja

Posle zasluženog odmora i opuštanja, mnogi od nas se teškom mukom vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima, uključujući režim ishrane i vežbanje. Uživalo se u hrani, piću, večerama, pa je povratak u realnost doneo razmišljanja o kreiranju novog plana mršavljenja, a  zatim i uspostavljanja dnevnih rutina koje smo na odmoru pomalo zanemarili.

Da li je upuštanje u sve to neposredno nakon odmora dobra ideja? Naravno, ali postoje i prednosti i mane. Umesto drastičnih dijeta ili ekstremnih režima vežbanja, trebalo bi da se fokusiramo na postepeno uspostavljanje zdravih navika koje možemo održavati na duže staze. Svakako, temu treba razmotriti iz različitih perspektiva.

Psihološki aspekt

Odmor je vreme kada se oslobađamo stresa od posla i svakodnevnih briga. To je skup trenutaka kada sebi dajemo dozvolu da se opustimo, uživamo u hrani i piću, te se manje fokusiramo i na svoju rutinu vežbanja ili plan ishrane. I to je sasvim u redu. Dajemo telu šansu da se regeneriše i napuni energijom. 

A nakon odmora – trebalo bi da se osećamo relaksirano i mentalno osveženo. Ovo može biti pravi trenutak za postavljanje novih ciljeva i započinjanje starih/novih navika. Kada ste puni energije i motivacije, veće su šanse da ćete biti uspešni u svom cilju, kao što je mršavljenje.

Promena ishrane tokom odmora

Često se dešava da tokom boravka na odmoru jedemo i kad nismo gladni ili konzumiramo više kalorične (uglavnom nedozvoljene) hrane. Posećujemo restorane i uživamo u lokalnim specijalitetima i slatkišima. 

Takođe, odmor je povezan sa emocijama kao što su radost, lakoća, ali ponekad i stres (putovanje, organizacija, itd.). Kada se suočavamo sa emocionalnim stresom, skloni smo utapanju emocija u hrani.

Šta god da je razlog, ukoliko ste se nakon odmora ugojili, osetićete potrebu da se vratite svojoj normalnoj težini. U ovom kontekstu, mršavljenje nakon povratka sa odmora može biti praktična odluka.

Fizička aktivnost

Poznato je da se mnogi osećaju pomalo neraspoloženo nakon povratka sa odmora. A šta bolje može popraviti raspoloženje od endorfina koji se oslobađa dok vežbamo?

Ako ste tokom leta bili manje aktivni u odnosu na period pre odmora, telo će vam samo slati signale da se ponovo pokrenete i povećate nivo svoje fizičke aktivnosti. Redovno vežbanje je ključno za mršavljenje, pa je ovaj post-vacation period idealan da ponovo steknete rutinu vežbanja. A kada smo kod rutine…

Povratak u svakodnevnu rutinu

Nakon odmora, većina ljudi se brzo vraća svakodnevnim obavezama, što ume da olakša uspostavljanje redovnije ishrane i vežbanja. Rutina je najvažnija u postizanju discipline i doslednosti kada je u pitanju mršavljenje. I najbrže donosi vidljive rezultate.

Potencijalne prepreke

Sa druge strane, povratak sa odmora je uglavnom praćen nizom obaveza, kao što je previše posla, priprema dece za školu itd. To potencijalno otežava fokusiranje na mršavljenje. Osim toga, ako se vratite umorni ili iscrpljeni, možda ćete osećati manjak energije za vežbanje ili pripremu zdrave hrane.

Emocionalni aspekt

Ako se osećate krivim zbog prejedanja tokom odmora, važno je da pristupite mršavljenju sa zdravim stavom. Umesto da se kažnjavate, usmerite se na pozitivne akcije koje će poboljšati vaše zdravlje. Iskoristite početnički zanos sada kada ste odmorni I ispunjeni.

Kako započeti proces?

Osećaj „novog početka“ nakon relaksiranih dana mnogi od nas dožive kao snažan motivator za promene u životnom stilu. Svi mi zaslužujemo povremeno da se opustimo i uživamo, ali važno je i da znamo kako se vratiti zdravim navikama kada se odmor završi. Mršavljenje i povratak na pravi put zahtevaju vreme, strpljenje i doslednost, ali uz prave korake, možete to postići. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se vratite u formu nakon odmora:

Prihvatite trenutno stanje: Prvo i najvažnije, ne osuđujte sebe. Važno je prihvatiti da ste se opustili, uživali i zasluženo odmorili. Negativne misli i samokritika mogu vas samo obeshrabriti.

Postavite realna očekivanja: Neka vaš cilj bude postepeno smanjenje težine, a ne drastično mršavljenje u kratkom vremenskom periodu. Postavljanjem realnih očekivanja smanjujete rizik od razočaranja.

Tražite podršku: Razgovarajte sa prijateljima ili porodicom o vašim ciljevima, pridružite se grupi za vežbanje ili pronađite partnera za vežbanje. Na stranici https://milanstrongman.com/ ćete pronaći sjajne besplatne savete i treninge ili odabrati online podršku da nastavite dalje. 

Hidratacija: Pijte puno vode! Voda če značajno pomoći u čišćenju vašeg sistema, smanjenju nadimanja i poboljšanju opšteg osećaja u telu. Ciljajte na najmanje 8 čaša vode dnevno.

Ponovo uspostavite zdrav režim ishrane:

  • Počnite sa planiranjem obroka.
  • Uključite puno povrća, voća i proteina.
  • Smanjite unos prerađene hrane, šećera i visokokaloričnih pića.
  • Merite porcije i pratite makronutrijente.

Nemojte preskakati obroke. Iako može zvučati kontraproduktivno, redovni obroci zapravo pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečavaju prejedanje kasnije tokom dana.

Uključite fizičku aktivnost: Ne morate odmah započeti sa intenzivnim treninzima. Počnite sa nečim što vam prija, bilo da je to brza šetnja, joga, plivanje ili vožnja bicikla. Postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vežbanja. Čak i šetnje od 20-30 minuta mogu napraviti veliku razliku u energiji koju osećate.

Spavanje: Potrudite se da dobijate dovoljno sna. Kvalitetan san je značajan u regulaciji hormona koji kontrolišu apetit i poboljšaće vašu energiju tokom dana.

Pratite svoj napredak: Bilo da koristite aplikaciju, dnevnik ili jednostavno pravite mentalne beleške, praćenje napretka je odlična motivacija.

Izbegavajte restrikcije: Umesto da sebi zabranjujete određene namirnice, fokusirajte se na uravnoteženu ishranu. Restrikcije mogu dovesti do prejedanja u budućnosti.

Budite strpljivi i dosledni: Promene se ne dešavaju preko noći. Dajte sebi vreme da vidite rezultate i budite dosledni u svojim naporima. Osvestite u sebi da je povratak na zdravu rutinu putovanje, a ne trka. Uživajte u procesu, slušajte svoje telo i nagradite se za svaki postignuti cilj. 

Pre upuštanja u nove navike,iskreno i otvoreno raščistite sa sobom da odmor i služi opuštanju i uživanju, a kilogrami koje ste doneli kao suvenir nisu kazna, već samo posledica kratkotrajnih užitaka. Možda vam zvuči kao fraza, ali ključ uspešnog mršavljenja zaista leži u povratku zdravim navikama, umerenoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Samopouzdanje, bolje zdravlje, više energije – to su samo neki od benefita. Sa promišljenim pristupom i posvećenošću, možete se vratiti u formu i osećati se bolje nego ikada. To je uvek odlična ideja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts