|

Da li je preskakanje doručka opasno po zdravlje

Hranljive materije koje obezbeđuje doručak ključne su za obnavljanje energije organizma. Nastavite da čitate ovaj članak da biste saznali koje posledice mogu da se jave usled preskakanja doručka.

Mnogo je onih koji nisu svesni posledica preskakanja doručka, pa i dalje izostavljaju ovaj važan obrok. Premda se poslednjih godina u zdravom načinu ishrane stavlja naglasak na doručak, i dalje postoje oni koji potcenjuju neverovatno dejstvo doručka.

Zapravo, ima onih koji i dalje misle da će uneti manje kalorija ukoliko ne doručkuju i tako brže smršati. Međutim, ne samo da takav efekat izostaje, već preskakanje doručka može da dovede do debljanja i da izazove druge probleme koji pogoršavaju kvalitet života.

Zbog toga je od presudne važnosti da u ishranu uključite ovaj važan obrok i, pre svega, vodite računa da se zdravo hranite.

Da li znate šta se događa u vašem organizmu kada ne doručkujete? U ovom članku ćemo vas upoznati sa glavnim posledicama preskakanja doručka.

7 posledica preskakanja doručka

1. Nećete obnoviti energiju

Da biste tokom dana imali optimalne fizičke i mentalne rezultate, od presudne je važnosti da organizam „napunite energijom“ pomoću dobrog doručka. Zato u posledice preskakanja doručka spadaju umor i pospanost koji ne prolaze.

Međutim, budite obazrivi! Zamena doručka kafom i krekerima neće upaliti.

Ako je cilj da organizam napunite „gorivom“, doručak mora da sadrži pravilnu kombinaciju namirnica bogatih esencijalnim hranljivim materijama.

2. Porašće vam nivo šećera u krvi

Hranljive materije koje dobijate iz doručka su krucijalne za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Usled toga, kada ne doručkujete na vreme ili doručak nadomešćujete nezdravim zamenama, koncentracija insulina opada i vaš organizam akumulira više šećera.

Ovo je prilično alarmantan problem, posebno za osobe koje imaju faktore rizika za nastanak dijabetesa. Ukoliko se ovaj problem ne reši što je moguće ranije, povišeni nivo glukoze može da izazove i druge simptome i oboljenja.

3. Bićete gladniji ako ne doručkujete

Jedna od posledica neuzimanja ovog obroka je osećaj anksioznosti, koji može da prouzrokuje debljanje.

Premda isprva izgleda da ćete ako ne doručkujete konzumirati manje kalorija, to zapravo dovodi do toga da jedete više nego što bi trebalo, jer preskakanje doručka izaziva neutaživu glad.

4. Patićete od emocionalne neuravnoteženosti

Nedostatak hranljivih materija, zbog preskakanja prvog dnevnog obroka, može da izazove i emocionalnu neuravnoteženost.

Pošto visokokvalitetne namirnice sadrže supstance koje obezbeđuju blagostanje, loš doručak je okidač za stres i razdražljivost.

Ako ove emocije u poslednje vreme utiču na vaš posao ili porodični život, trebalo bi da se još jednom osvrnete na svoju ishranu. Štaviše, nije loše da u ishranu uvrstite namirnice koje stimulišu proizvodnju serotonina, a u koje spadaju tamna čokolada, banane i avokado.

5. Oslabiće vam imuni sistem

Hranljive materije koje dobijate iz doručka jačaju imuni sistem.

Iz tog razloga, preskakanje doručka može da vam oslabi imuni sistem i da vas tako učini podložnijima infekcijama.

6. Javiće vam se problemi sa varanjem

Sporo varenje i konstipacija su takođe posledica preskakanja doručka. Mada postoje brojni faktori koji mogu da dovedu do istih problema, nedostatak hranljivih materija izazvan time što ne doručkujete može da bude okidač.

Od presudne je važnosti da u doručak uvrstite dijetalna vlakna, masne kiseline i vodu. Ova kombinacija pomaže da se reguliše funkcija creva, a organizmu olakšava da se oslobodi otpadnih materija. Pored toga, ova kombinacija reguliše i pH vrednost crvene flore i smanjuje stepen rizika od nastanka gastritisa i loše probave.

7. Povećavate stepen rizika od pojave bolesti srca

Prema studiji Harvardske T. H. Čan  škole javnog zdravlja, muškarci koji ne doručkuju imaju 27% više šansi da dobiju infarkt ili ozbiljne bolesti srca.

Očigledno je da preskakanje doručka može da dovede do nastanka dijabetesa, gojaznosti, povišenog nivoa holesterola i hipertenzije. Svi ovi faktor direktno utiču na povećan stepen rizika za razvoj bolesti srca, a takođe utiču i na zdravlje mozga.

Međutim, istraživači kažu da je svakodnevni doručak preventivna navika.

Prestanite da preskačete doručak

Da li doručkujete svakog dana? Da li je vaš doručak potpun i uravnotežen?

Pošto sada znate kakve su posledice preskakanja doručka, probajte da u doručak uvrstite namirnice visoke hranljive vrednosti čak iako je vaš cilj mršavljenje. Takođe, imajte na umu da bi sadržaj doručka trebalo da bude 25% dnevnih potreba vašeg organizma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts