Kako renovirati dom sa ograničenim budžetom?

Renoviranje doma je generalno izazovan proces, a posebno je tako ako imate ograničen budžet. Međutim, sa dobrim planom i strategijom, moguće je da značajno promenite i osvežite prostorije vašeg doma bez prekomernog finansijskog opterećenja.

U ovom članku istražićemo nekoliko praktičnih saveta i trikova kako da renovirate dom sa ograničenim budžetom.

Renoviranje podova

Kada razmišljate o renoviranju, podne obloge su jedan od najvažnijih elemenata koji može transformisati izgled vašeg doma. Sa ograničenim budžetom, važno je izabrati opciju koja je pristupačna, ali istovremeno i estetski privlačna i izdržljiva.

Laminat je jedna od najboljih opcija za oblaganje podova zbog pristupačnosti i lakoće kada je u pitanju održavanje. Još jedna prednost laminata je ta što ga možete i sami postaviti i to preko stare podne podloge. Osim toga, proizvodi se u velikom broju boja, tekstura i u zanimljivim dezenima, tako da ga lako možete uklopiti u estetiku svog doma bez trošenja velike sume novca.

Takođe, laminatne podne obloge su relativno izdržljive i lake su za održavanje, što ih čini praktičnim rešenjem za svakodnevnu upotrebu.

Vinilne podne obloge su još jedna pristupačna opcija koja nudi širok izbor dezena i tekstura. Ove podne obloge su izdržljive, vodootporne i lako se održavaju, što ih čini pogodnim izborom za prostorije poput kuhinja, kupatila ili hodnika.

Pored ovih opcija, tepisi su takođe vrlo popularni jer dodaju toplinu i udobnost prostoriji. Tepisi su dostupni u različitim bojama, dezenima i teksturama, pružajući vam mogućnost da personalizujete prostoriju prema vašim preferencijama. Međutim, važno je imati na umu da tepisi zahtevaju redovno održavanje i čišćenje.

Izbor boja zidova

Kada je reč o bojama zidova, mogućnosti su beskonačne, ali važno je odabrati boje koje će doprineti atmosferi koju želite postići u svakoj prostoriji. Sa ograničenim budžetom, možda nećete moći da priuštite skupocene premaze ili tapete, ali to ne znači da ne možete postići atraktivan izgled.

Jedan od trikova je da koristite neutralne boje poput belih, sivih ili bež tonova, koje je lako kombinovati sa različitim dekorima, a čine da vaš dom deluje luksuznije. Ove boje takođe mogu stvoriti osećaj prostranosti i svetlosti u prostoriji, čineći je prijatnijom i otvorenijom.

Takođe, možete razmotriti korišćenje tehnika poput farbanja samo jednog zida u prostoriji ili korišćenje tapeta na jednom zidu kao naglasak. Ova tehnika može posebno imati veliki efekat u prostorijama poput dnevnih soba ili trpezarija, gde želite dodati dramatičan ili zabavan element.

Popravke u kupatilu i kuhinji

Kuhinja i kupatilo su često najskuplji delovi kuće za renoviranje, ali postoje načini da ih osvežite i unapredite bez prekomernog troška. Umesto potpunog renoviranja, razmislite o manjim popravkama i promenama koje mogu napraviti veliku razliku.

Jedan od najefikasnijih načina kako da renovirate dom sa ograničenim budžetom jesu DIY (uradi sam) projekti. Na ovaj način ćete uštedite novac koji bi inače bio potrošen na profesionalce. Postoji veliki broj različitih DIY projekata koje možete sami odraditi kako biste osvežili izgled vašeg doma, a da ne pređete preko vašeg budžeta.

Umesto da menjate pločice u svojoj kuhinji, možete kupiti perive 3D tapete koje ćete sami zalepiti preko postojećih pločica i na taj način uneti neku promenu. Takođe, razmislite o samostalnoj izradi određenih elemenata poput polica, tako možete dati lični pečat svom domu i to bez velikih troškova.

Umesto potpune zamene kuhinjskih ormarića, razmislite o farbanju ili zameni ručica za ormare, jer na taj način možete podići njihov izgled na jedan sasvim novi nivo.

Takođe, možete razmotriti zamenu slavina, tuša, osvetljenja ili dodavanje novih pločica kao način da osvežite kupatilo. Ukoliko ste umogućnosti, uložite u velika ogledala sa osvetljenjem koja će učiniti da vaše kupatilo deluje luksuznije.

Važno je da imate na umu da iako je pristupačnije da sami odradite neke manje popravke i promene, neke stvari možda zahtevaju profesionalnu pomoć. Na primer, ako imate probleme sa vodovodnim instalacijama ili strujom, najbolje je angažovati stručnjaka kako biste izbegli potencijalne probleme i dodatne troškove u budućnosti.

Pametne kupovine i recikliranje nameštaja

Kada je reč o opremanju doma sa malim budžetom, pametne kupovine i recikliranje nameštaja mogu biti ključni. Umesto kupovine novog nameštaja po punoj ceni, istražite mogućnosti poput buvljaka ili online platformi za prodaju polovnog nameštaja.

Pored kupovine polovnog nameštaja, recikliranje i prenamena postojećeg nameštaja takođe mogu biti korisne strategije. Stari komadi nameštaja mogu dobiti potpuno novi izgled uz malo kreativnosti i truda. Na primer, stari sto ili stolice mogu se prekriti novim presvlakama ili farbati u drugu boju kako bi se uklopili u novu estetiku prostorije.

Dodavanje dekorativnih elemenata ili detalja poput novih ručica za ormare ili dodataka za nameštaj može osvežiti izgled postojećih komada i doprineti novom stilu prostorije. Takođe, preuređenje i prilagođavanje postojećeg nameštaja može biti ekonomičan način da se dobiju potpuno novi komadi koji odgovaraju vašim potrebama i estetskim preferencijama.

Sa pravim planom, kreativnošću i pametno donesenim odlukama, možete osvežiti izgled vašeg doma i stvoriti prostor koji odražava vaš stil i ličnost, bez preteranog troška. 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts