|

Šta je Room Escape i zašto je sve popularniji?

Ljubitelj ste avanturističkih igara i nesvakidašnje zabave? Onda ste sigurno upoznati sa pojmom Room Escape. Igre bekstva iz sobe prevazilaze – bekstvo iz sobe. One testiraju mnoge vaše veštine: logičko razmišljanje, spretnost, delovanje u timu, smišljanje kreativnih rešenja i rad pod pritiskom (od otkucaja sata).

Ako ste iskusan igrač, sigurno vam je dobro poznat neopisiv osećaj zadovoljstva i odlučnosti nakon ispunjene misije. U slučaju da se još uvek niste oprobali u ovoj igri i u potrazi ste za novim vidom zabave – nezaboravno adrenalinsko iskustvo u tematskim sobama za bekstvo definitivno je jedan od najboljih načina da razbijete monotoniju svakodnevice.

4 zanimljivosti o Room Escape

Zvuči kao zabava kojoj biste se iznova vraćali? Pre nego što okupite ekipu i odaberete svoj novi izazov, u nastavku teksta pročitajte nekoliko zanimljivosti o Room Escape – koje bi vam mogle biti korisne da (uz malo prakse) postanete ekspert u fascinantnom svetu zagonetnih soba.

#1 Video igra je bila inspiracija za Room Escape

Iako je poreklo igre bekstva iz sobe tema o kojoj se i dalje mnogo raspravlja, većina vernih fanova veruje da je koncept nastao po ugledu na kultnu video igru Crimson Rush.

Ovu video igru je stvorio Toshimitsu Takagi 2004. godine. Cilj igre je bio nešto slično onome što se danas radi u sobama za bekstvo: igrači komuniciraju sa okruženjem kako bi mogli izaći iz sobe, pri čemu rešavaju zagonetke i prolaze različite nivoe. 2007. japanska kompanija SCRAP prvi put je transformisala ovaj koncept i pretvorila ga u interaktivnu igru uživo.

#2 U svetu postoji preko 50.000 soba za bekstvo

Da je kompanija SCRAP došla na sjajnu ideju (koja se za samo nekoliko godinu pretvorila u industriju), svedoči impozantan broj soba za bekstvo širom planete.

U novembru 2019. godine, procenjeno je da postoji više od 50.000 soba za bekstvo! Kontinent koji prednjači po broju Room Escape igara je Evropa. Potražnja ovom vrstom adrenalinske zabave i dalje raste, kao i broj zagonetnih misija koje stavljaju dosad neviđene izazove pred igrače.

#3 Nije sve logično

Escape Room je u početku bila igra zasnovana na čistoj logici. Danas, ako se zadubite u samu igru, otkrićete da su, osim rešavanja zagonetki, dobrodošle i mnoge druge veštine. Da li znate koji su najuspešniji timovi? Oni koji su sastavljeni od raznih talenata.

Kreativci, lingvisti, naučnici, vojnici, prodavci i muzičari – možda zvuče kao nespojiva ekipa, ali upravo zbog toga čine igru najuzbudljivijom. Stoga, da bi misija bila ispunjena, nemojte se oslanjati samo na logiku, već upotrebite sva znanja i veštine!

#4 Glavna svrha nije zabava

Escape sobe su posebno dizajnirane s jednim ciljem – a to nije zabava (iako je ona zagarantovana). Sobe za bekstvo su osmišljene za izgradnju i testiranje timskog rada!

U jednoj tematskoj sobi ima suviše izazova za jednog igrača, a neke zagonetke fizički zahtevaju više ljudi. Da biste ispunili misiju pre isteka vremena, potreban je dobar timski rad i još bolje komunikacijske veštine. Veštine koje razvijete ili usavršite u tematskoj sobi, primenljive su i na svakodnevni život – što je ujedno i razlog zašto su ove sobe sve češći izbor za team building.

Najzabavniji način da izađete iz zone komfora

Ako nije zanimljivost, sigurno je prednost: Room Escape zahteva da prihvatite svoje talente i prevaziđete strahove. Primera radi, ako imate tremu od iskazivanja svojih ideja pred drugima – u ovoj igri morate komunicirati ako želite da pobedite. Ako niste naučili da brzo rešavate „začkoljice“ – u tematskoj sobi ćete morati da napustite svoju zonu komfora i da delujete brzo, jer sat otkucava (uglavnom) 60 minuta!

Drugim rečima, prednosti koje donosi ova igra nisu samo uzbudljiva filmska avantura, već neprocenjive veštine koje će vam značiti u stvarnom svetu.

Kroz timski rad, otvorenu komunikaciju i kreativno razmišljanje, dobijate mnogo više od popunjenog slobodnog vremena. Razvijate veštine: upravljanja vremenom, slušanja, zapažanja detalja i brzog pronalaska rešenja. Istovremeno, povećavate samopouzdanje i postajete spremniji za buduće izazove.

Postoji li bolji način da izađete iz zone komfora i razvijete ove veštine, nego kroz sjajnu zabavu? I mi se slažemo da ne postoji.

Ako uskoro krećete u sobu za bekstvo sa svojim prijateljima ili kolegama, sada ste verovatno dodatno motivisani i nestrpljivi zbog onoga što sledi! Možda čak i poboljšavate svoje tehnike sobe za bekstvo i istražujete trikove i metode za uspešno rešavanje zagonetki. (Zašto da ne!)

Sve ono što vas čeka iza zatvorenih vrata tematske sobe, pozitivno utiče na vaše opšte raspoloženje i način razmišljanja. Ove male doze zadovoljstva pomažu vam da se osećate spremnije i sigurnije – da sve češće napustite zonu komfora i uživate u svemu za šta pre niste imali smelosti!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts