Zašto je dobro koristiti arganovo ulje?

Saznajte za šta je dobro koristiti arganovo ulje

Arganovo ulje dobro je koristiti protiv bora, peruti, protiv opadanja kose, za negu krtih i lomljivih noktiju, ekcema, dermatitisa, psorijaze, ožiljaka, opekotina, strija…

Arganovo ulje koje još nazivaju i „ tekuće zlato“ proizvodi se u Maroku gde se već vekovima unazad koristi u razne svrhe. Drvo argana raste samo u pustinjama jugozapadnog dela Maroka. Ima velike, okrugle, zelene plodove. Unutra se nalazi orah koji mora da se raspukne da bi se iz njega dobilo ulje. Ono se i dan danas proizvodi na tradicionalan način kao i pre više vekova.

Arganove orahe razbijaju kamenom, jezgro ploda samelju, a zatim ga rukama  gnječe i cede sve dok ne dobiju ulje.Da bi se dobio 1l  arganovog ulja potrebno je  oko 100 kg svežih plodova argana i 20 sati rada. Izgledom je malo tamnije i crvenkastije od maslinovog ulja. Bogato je vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama pa ima široku primenu.

arganovo ulje za kosu i nokte

PROTIV BORA

Arganovo ulje se smatra  jednim od najboljih prirodnih preparata za sprečavanje i „peglanje“ bora. Podstiče regeneraciju hidrolipidnog sloja kože jer uspostavlja ravnotežu lipida i vode, štiti vezivno tkivo i na taj način sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti pa tako sprečava nastanak bora. Tome doprinosi i velika  količina vitamina E (tokoferola) koja se nalazi u njemu a koji važi za najsnažniji prirodni antioksidant (usporava proces starenja i neutrališe slobodne radikale). Korišćenjem prirodnog ulja argana željeni rezultati traju duže jer su sastojci u njemu  vrlo slični  sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju kože. Na taj način koža uspeva da se i sama regeneriše.

LEČENJE KOŽNIH BOLESTI I PROMENA NA KOŽI

Arganovo ulje pomaže u lečenju raznih kožnih bolesti i promena na koži kao što su: ekcem, dermatitis, “guščija koža“, psorijaza, razni ožiljci na koži, opekotine, strije. Za  postizanja što boljih rezultata pored utrljavanja ulja na obelela mesta kože treba dnevno popiti i dve kašike ovog ulja. Ulje je pogodno za sve tipove kože i utrljava se na vlažnu kožu. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masne tragove.

SNIŽAVA HOLESTEROL I JAČA IMUNITET

Arganovo ulje se koristi u lelovite svrhe, jer deluje protivupalno, snižava nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, jača imunitet a i kao prevencija kod kardiovaskularnih bolesti. Može se  koristiti  kao začin za razna jela i salate, ali ne sme se  termički obrađivati, jer će tako izgubiti svoja lekovita svojstva.

ZA NEGU KOSE

Arganovo ulje kosi vraća mekoću, daje prirodan sjaj, revitalizuje ostećene krajeve i pospešuje rast kose. Nanosi se nakon pranja na vlažnu kosu. Ako imate jako suvu i lomljivu kosu možete i  pre pranja kose staviti malo ulja, ostaviti da deluje oko pola sata, a zatim kosu oprati na standardan način.

arganovo ulje protiv bora i peruti

PROTIV PERUTI

Ukoliko se dva puta nedeljno utrlja u koren kose i ostavi da deluje preko noci oslobodiće kožu glave od peruti jer regulise lučenje sebuma.

ZA NEGU KRTIH I LOMLJIVIH NOKTIJU

Arganovo ulje se nanosi pre spavanja na vlažne ruke, utrlja u kožu i nokte i ostavi da deluje tokom noći.

PILING ZA TELO

Mešanjem arganovog ulja sa malo krupne soli dobija se sjajan piling za telo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts