Nega muške kože

Neki kažu da su žene mnogo osetljivije od muškaraca, i to je definitivno tačno, bar kada se radi o koži lica. Muškarci možda misle da im ne treba posebna nega kao ženama i da ne moraju da koriste kreme i kremice radi lepšeg izgleda, ali i kod muškaraca problemi mogu da se jave i to prilikom brijanja. Za muškarce sa jakom bradom brijač može da predstavlja veliki problem, ali ako pažljivo neguju lice, imaće glatku, lepu kožu i brijanje će preći u prijatnu dnevnu rutinu.

Očistite lice 

Vaša nega treba da se bazira na čišćenu lica i obično, muškarci koriste običan sapun. Obično su to sapuni koji kožu lica isušuju pa je zbog toga potrebno pažljivo napraviti izbor sapuna. Koža muškaraca ima više pora nego ženska koža pa su sami tim i lojne žlezde više aktivne, a te lojne žlezde regulišu unutrašnju hidrataciju vaše kože. Nekada one proizvedu više sebuma pa koža tada postaje masnija. Zbog toga je najbolje da za umivanje koristite gel, a nakon toga tonik za lice koji uklanja suvišnu masnoću a pri tome je blag i ne iritira kožu.

Nega muske koze

Piling lica

Verovatno mislite da je taj piling potreban samo ženama, ali neophodan je i muškarcima, da bi otklonio nečistoće i da bi se koža regenerisala. Piling u sebi ima sitna zrnca, koja, kada se nanose na kožu masiranjem, ulaze u kožu i tako eliminišu nečistoće koje su se nakupile unutar pora. Kada utrljate piling, isperite lice i koža će vam biti meka i glatka a vi ćete moći lakše i detaljnije da se obrijete!

Hidratacija lica

Ako vam je koža suva, gruba i nema elastičnost, to znači da vam je sapun uklonio veliki deo vlage, pa zbog toga treba da koristite tonik pomoću kojeg ćete dubinski hidrirati kožu. Ako vam je koža prirodno suva, poželjno je da koristite hidratantnu kremu.

Ako vam je lice posle brijanja uvek iritirano, pokušajte sa kremom za brijanje sa alojom. Pre brijanja bilo bi dobro prvo da se umijete i ostavite vlažno lice jedan minut pre nego što počnete sa brijanjem. Ulje pre brijanja je dobra solucija – ono se nanosi nekoliko minuta pre brijanja, jer ulje pomaže koži da bude mekša i omekšava bradu.

Aftershave je obavezan

Za meku i nežnu kožu lica, posle brijanja obavezno nanesite aftershave, da biste umirili, hidrirali i obnovili kožu lica. Današnji aftershave preparati sadrže sastojke koji neguju kožu pa čak ublažavaju i starenje. Najbolje bi bilo da potražite one koji sadrže umirujuću aloa veru i D-pantenol koji regeneriše kožu.

Nega usana

Muškarcima ruž nije potreban, ali bezbojni labelo jeste. Pošto je koža usana vrlo osetljiv predeo na našem licu, niske temperature i vetar mogu im puno naškoditi. Zato, da bi koža bila mekana, treba piti što više tečnosti i zimi, jer se manjak vode u organizmu naročito ispoljava na usnama, a da ne bi došlo do pucanja, kad izlazite napolje, obavezno stavite labelo.

Naučna istraživanja dokazala su nam da su današnji muškarci shvatili da je potrebno da koriste kozmetičke preparate i da redovno neguju svoje lice, jer to mnogo govori o njima, a ovo posebno važi za poslovne ljude. Da bi se dopali drugima ali i sebi samima, potrebno je da nega postane sastavni deo svakodnevne higijene, kao pranje zuba.  Inače, Nemci i Danci su prvi u Evropi po količini prodataih preparata za negu muške kože.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts