Virak za plodnost i mršavljenje

Virak ili vrkuta, latinski naziv ( Alhemilla vulgaris) je već dugo poznata kao univerzalni lek za mnoge ženske, ali i druge bolesti. Ova biljka ima još mnogo imena, kao što su gospin plašt, zečja šapa, govedja trava, lavlja noga…Virak je jako rasprostranjena biljka, koja uspeva na velikim nadmorskim visinama, prijajujoj vlažna staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima…

Lekovitost imaju listovi i cvetovi ili cela biljka u cvatu, dok koren nema lekovita svojstva. Listove je najbolje brati za vreme cvetanja od maja do avgusta. Mogu se brati i na prolećeali im je lekovitost tada suženija.

Ne preporučuje se branje tokom vlažnog i kišnog vremena jer tada biljka sadrži dosta vode. Listove treba sušiti na prozračnom mestu u hladu, ili u rerni, na temperaturi do 45°C. Od per kilograma sveže biljke dobija se oko kilogram suve za čaj. Tinkura ili virak čaj, može se naći takodje u mnogim apotekama.

vrkuta

Virak ima mnogobrojna lekovita svojstva, a neka istraživanja tvrde da pomaže i kod zaustavljanja raka dojke.

Čemu služi čaj od virka

Čaj od virka ima protivupalno dejstvo, zaustavlja krvarenje i pomaže zarastanje rana, leči groznicu, pomaže kod tegoba sa  želucem i crevima (proliv, gastritis, polipi, čir, hemoroidi, ulcerozni kolitis…).

Upotrebljava se još kod kožnih bolesti, gnojnih rana, uboda insekata i za kožu lica. Koristi se takodje za ispiranje usne šupljine i grla, a leči rane posle vadjenja zuba.

Virak će pomoći još kod srčanih tegoba, nervoze, nesanice, glavobolje, slabog apetita, astme i povišenog šećera u krvi.

Smanjiće bolove koje uzrokuju giht ili reuma, jača mišiće kod dece (u vidu kupki), jača organizam, pomaže kod tegoba sa bubrezima i mokraćnom bešikom.

Virak, žene i plodnost

Kod bolne, neredovne ili obilne menstruacije, kod upala i bolesti materice, jača oslabljene mišiće i vezivno tkivo materice nakon porodjaja, pomaže lečenje cisti, belog pranja, tegobe u klimaksu,smanjuje sklonost pobačaju, olakšava porodjajne bolove.

Virak takodje pomaže kod upale jajnika, gljivičnih infekcija, hormonalnih poremećaja, neplodnosti…

Osim toga, virak se često koristi za mršavljenje.

Mere opreza

Virak sadrži tanine, flavonoide, organske kiseline, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo  vitamina C, zbog kojih ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Tanini iz virka ne opterećuju  želudac već imaju i jako lekovito delovanje.

Ipak, obilje tanina ima svoje  mane  patako ljudi koji imaju probleme sa žuči, želucem i jetrom, treba da budu obazrivi i konzumiraju male doze čaja.

Takodje, virak se ne preporučuje u trudnoći, dok dojite, ili ako imate obolelu jetru.

Ako uzimate aspirin, andol, ili lekove  protiv zgrušavanja krvi, pre uzimanja čaja od virka, morate potražiti savet lekara. U ostalim slučajevima, ovo je sigurna biljka i nema posebne kontraindikacije. Njena duža upotreba može da podigne imunitet.

Način upotrebe

Virak se kao vrlo lekovita biljka najviše koristi kao čaj, tinktura, krema, prašak ili ekstrakt.

Čaj od virka

Kako se pije čaj od virka? Čaj se može samostalno piti, ili u mešavini sa drugim lekovitim biljem. U mešavinama se uglavnom koristi za ženske bolesti a najčešće se u te svrhe kombinuje sa stolisnikom, kamilicom, envenom, kaduljom…

Priprema čaja – Čaj od virka pripremite tako što ćete dve kašičice zelenog virka  preliti sa 2 dl  kipuće vode, a onda ostavite poklopljeno oko deset minuta. Procedite. Čaj se pije u količini od tri šoljice dnevno. Koristite uvek sveže pripremljen čaj.

Za ublažavanje menopauze i tegoba u klimaksu preporuka je da se čaj pije 10 dana u mesecu. Čaj od virka se može upotrebiti i kao oblog, za ispiranje ili u vidu kupke.

menstruacija devojcice

Krema od virka za genitalni svrab

Potrebno Vam je 15 ml ružine vodice, 15 ml tinkture od virka, 50 grama belobaze koja se kupuje u apoteci.

Belobazu zagrejte na pari. Ružinu vodicu i tinkturu od virka pomešajte i zagrejte, pa dobijvenu smesu, kap po kap dodajte u zagrejanu belobazu. Stalno mešajte da dobijete ujednačenu, kremastu masu.

Kremu čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Koristite je 2 do 3 puta dnevno za mazanje.

Tinkturu koja Vam je potrebna za kremu možete kupiti u apoteci, ali je možete takodje sami napraviti.

Treba Vam 200 g zelenog virka i litar 60-procentnog alkohola.

Usitnite biljku pa prelijte alkoholom. Ostavite dana toplom mestu odstoji mesec dana. Povremeno protresite.

Ovu tinkturu možete koristiti kod unutrašnjeg krvarenja tako što ćete 10 do 15 kapi (do dva puta dnevni) rastvoriti u malo čaja ili soka. Za spoljnu upotrebu, tinktura služi kao dezinfekcijsko sredstvo kod lečenja rana i raznih kožnih nečistoća.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts