Jojobino ulje za zdravu i jaku kosu i kožu

O lepoj, bujnoj, sjajnoj kosi verovatno svaka žena sanja, ali  većini to ne polazi za rukom zbog raznih tretmana, farbanja i prečestih odlazaka kod frizera. Koliko samo koštaju kreme protiv bora ili preparati za sušenje akni? Previše. Ali redovnom upotrebom ovog jedinstvenog ulja, može se popraviti kompletan izgled kose i kože, zato što ulje jojobe ima širok spektar delovanja i upravo zbog toga je toliko i popularno.

Ulje jojobe dobija se iz semena biljke jojobe (Simmondsia Chinensis), vrste žbuna koji samoniklo raste  u pustinjama Kalifornije, Arizone i Meksika. Koristili su ga još Indijanci za tretiranje rana, povreda, za negu kože i kose, a semenke jojobe su mleli i pili kao kafu. A kako mi danas koristimo ovo ulje?

jojobino ulje za kosu i kozu

Nega lica

Jojoba ulje reguliše stvaranje sebuma pa je dobro za negu i vraćanje ravnoteže mešovitoj (kombinovanoj) koži, kao i za tretiranje akni. Ako imate masnu kožu, ne morate brinuti o bubuljicama, jer ulje jojobe uspeva da uravnoteži proizvodnju sebuma kože.

Isto kao i maslinovo ulje, ulje jojobe možete koristiti za uklanjanje šminke oko očiju. Na malo vatice sipate malu količinu ulja jojobe i to će potpuno ukloniti sve ostatke maskare, senki, ruža i rumenila, a pored toga, negovaće i vaše trepavice, pa će one postati jače i zdravije. Kao što već znate, kada nekim uljem čistimo lice, nakon toga koristite vlažnu maramicu kako bi uklonili višak ulja sa lica.

Nega tela

Ulje jojobe neguje vaše telo. Možete ga koristiti samo, ili ga dodati u svoj losion za telo.

Nega ruku

Ako su vaše ruke grube, redovnim utrljavanjem ulja jojobe oko zanoktica i na nadlanice, učiniće ih mekanim i hidriranim.

jojoba ulje u kozmetici

Nega kose

Za oporavak suve kose, možete dodati nekoliko kapi ulja u vaš regenerator. Na taj način, vaša kosa biće zdrava, sjajna i snažna. Ulje će sprečiti da vam vrhovi popucaju. Možete i malu količinu utrljati na dlan pa utrljati u krajeve vlažne kose.

Ulje jojobe podstiče i rast kose i takođe je delotvorno za rešavanje problema peruti i seboreje.

Savet za farbanu kosu:

Namažite jojobino ulje celom dužinom kose i ostavite sat vremena. Kada budete isprali ulje, vaša kosa biće neverovatno sjajna i meka!

Takođe je dobro i za negu kože nakon depilacije.

Ulje jojobe može se naći i preko interneta i naručiti po ceni od oko šesto dinara za 50 ml. Toliko koštaju i prosečne kreme za lice, a s obzirom na višestruku korist ovog ulja, trebalo bi da ga svaka žena doda u svoj kozmetički ormarić!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts