Bogumila (bugenvilija), saveti za uzgoj i održavanje

9

Bugenvilija ili bogumila – zaštitini znak mediteranskih bašta

Predivne, raskošne krošnje puzavice radjaju cvetove u jarkim ljubičastim, roze, crvenim, žutim I belim tonovima. Divimo im se kada ih primetimo u vrtovima kuća u oblasti Mediterana.

Ovo cveće se obično se kupuje kad je već u cvetu, i namotana na oslonce. Poreklom je iz tropskih krajeva Latinske Amerike, a na naš kontinent preneta je u 19.veku.

Bogumila, latinski naziv  –  Bougainvillea, u raznim krajevima sveta nosi drugačija imena. Kod nas je učestalo ime bogumila, na Filipinima i Tajlandu zovu je Papirni cvet.

Bogumila vrlo brzo raste, pa u vrtu može biti visoka i šest metara, a u sobnim uslovima tri metra.

bogumila cvetovi u basti

Cveće bogumile

Cveće bogumile su jedostani cvetovi, sitni i jarkih boja. Ima oko 300 vrsta bogumile koje se razlikuju po cvetovima.

Biljka cveta od juna do novembra. Kao sobna biljka cveta leti i s rane jeseni.

Održavanje i gajenje bogumile

Ako želite da bogumila bujno cveta, sadite je na mestu gde dnevno ima bar pet sati jakog sunčevog svetla.

Neka bude dobro zaštićena od vetra koji joj ne prija. Zimi može da podnese temperature od 5 do deset stepeni. Zimi gubi listove, a na proleće razvijaju se novi.

Bogumilu prihranjujte gnojivom za biljke cvetnice na svake dve nedelje sve do septembra. Povremeno treba da se doda djubrivo bogato gdoždjem i magnezijumom.

Zalivanje

Bugenviliju treba zalivati tri puta sedmično. U zimskom periodu zalivajte tek kad se zemlja prosuši. Zalivajte je tvrdjom vodom, fino podnposi krečnjak, ali je potrebno da višak vode iz tacne, ako je gajite u saksijama, prospete nakon 15 minuta, jer koren može da počne da truli.

Za vreme cvetanja treba je prskati na par dana, ali bez kvašenja cvetova.

Presađivanje bogumile

Sadnja Bugenvilije je  u proleće, i to u istu ili malo  veću saksiju. Inače ova biljka  bolje cveta u maloj saksiji.  Na dnu nove saksije treba staviti  drenažni sloj, a olovkom sklonite potrošenu iscrpljenu zemlju. Vodite računa da ne oštetite koren. Ako je bogumila dosta velika, makazama  treba da odrežete dugo korenje. Bogumilu stavite u sredinu saksije ili žardnijere, dopunite svežom zemljom, i neka odstoji dva dana u hladu. Tada je nemojte zalivati, da se koren dobro uhvati.

Zemlja koja joj odgovara je rastresita baštenska, tresetna, uz dodatak peska.

bugenvilija cvece gajenje

Orezivanje

Obrezivanje bogumile  je neophodno ako treba da ograničite njen divlji rast I podstaknete žbunasti oblik.

Orezivanje osnovnih grana uradite u februaru.

Orežite vrh koji raste i to direktno nad listom ili nad pupoljkom, da bi ostalo olo 7 cm novog izdanka.

Najbolje je orezivati kad se brakteje osuše. Odsecite osim starih cvetnih stabljika I malo onih sa svežim cvetovima.

Bogumila će tako nastaviti da se razvija I svaka grana će imati nove cvetove posle 3,4 sedmice.

Tako ćete obezbediti da biljka od juna do oktobra ima  raskošne cvetove, a da ne raste preterano u visinu.

Razmnožavanje

Bogumilu možete razmnožavati reznicama ali I izdancima korena. Najsigurnije je nabaviti novu biljku i razmnožavanje ostavite stručnjacima.

Bogumila u saksiji

Uzgoj bogumile u saksiji nije komplikovan. Ako bogumilu gajite u saksiji, postavite ih na osunčano mesto. Neka zemlja bude bogata humusom, djubrenje takodje treba da je izdašno. U saksije bogumilu presadjujte kad žile počnu da izlaze iz manje saksije gde ste je držali.

Nemojte birati velike saksije jer mođe doći do prezalivanja i smanjenja cvetova. Pošto dobro podnosi niže temperature, saksije držite napolju do ranih mrazeva.

Nema jak koren, zaštitite sksije od vetra ali biljki pružite oslonac u vidu stuba ili mrežice.

Saksije se u kuću unose u jesen i to u hladan prostor od oko 7 stepeni. Tada će joj otpasti cveće i lišće, pa zalivanje treba da je minimalno.

Orezujte u proleće zbog dobijanja željenog oblika, a tokom vegetacije, prskajte preparatima protiv plamenjače.

KLIKNI OVDE - Pogodite koji grad se nalazi na slikama i osvojite 30€


loading...

PREPORUČENI POSTOVI

Zumbul – saveti za gajenje u bašti i na balkonu Cveće zumbul Zumbul, latinski naziv (Hyacinthus orientalis) potiče iz Male Azije, a u Evropi je ova lukovičasta biljka odomaćena od 16 veka. Razlikuj...
Vinka, nega i gajenje Cveće vinka Vinka, latinski naziv (Catharanthus roseus) je biljka koja je poreklom iz tropskih krajeva, tačnije sa Madagaskara. U našim krajevima, ga...
Verbena – nega i gajenje Cveće verbena Verbena, latinski naziv (Verbena officinalis) se kod nas gaji kao jednogodišnja biljka. Jedna je od najlepših cvetnica. Vrste viseće ve...
Tulipani (lale) – saveti za gajenje u bašti i na balkonu Cveće tulipani (lale) Tulipan ili lala je jedna od zadivljujućih predstavnika porodice ljiljana, latinski naziv: (Liliaceae). Iako je za mnoge prva a...
Tekoma – nega i uzgoj Cveće tekoma Tekoma, latinski naziv (Campsis radicans) je listopadna biljka penjačica  koja može da izraste i od 5 do 10 metara. Vrlo je popularna bi...
Tamjanika (Sveta Petka) – saveti za negu i gajenje Tamjanika, latinski naziv (PLECTRANTHUS SP.) je biljka , odnosno cveće, koju kod nazivaju još I Sveta Petka. Rod tamjanike obuhvata dosta vrsta puzaju...
Spatifilum, omiljeno sobno cveće Sobno cveće spatifilum Spatifilum, latinski naziv (Spathiphyllum) je jako popularna sobna biljka, koja je laka za negu i održavanje. Ovo cveće u p...
Sobno cveće ZAMIJA ZAMIJA - sobno cveće, kućna biljka Sobna biljka Zamija (latinski Zamioculcas zamiifolia) poreklom je iz Afrike. Krajem 20. veka je, zahvaljujuci uzga...
Share.

9 komentara

  1. Prosle godine sam kupila jednu sadnicu i drzala je u saksiji. Preko zime je bila u zatvorenoj prostoriji i opalo joj je lisce i cvetovi. Ovog proleca sam je presadila u dvoriste, na mesto sa dosta sunca, ali su joj listovi zuti i jos nije izbacila pupoljke. Sta da radim?

Leave A Reply