Najlepše saksijsko cveće za terase i balkone

Naravno da je najlepše, ako ste ljubitelj cveća, imati veliku baštu gde ćete uz bezbroj mogućnosti saditi i negovati različite i omiljene vrste cveća.

Ipak, za uživanje u zelenilu i cvetovima, dovoljan je i balkon. Uz malo mašte I organizaciju prostora, napravite od vaše terase originalnu oazu boravka u prolećnim i letnjim danima.

Preporučujemo vam vrste cveća, uz pomoć kojih će terasa izgledati čarobno. Neke od njih cvetaju u različitim periodima, što će omogućiti neprekidno uživanje u pogled na vaše delo.

Goruća ljubav

Goruca ljubav za terasu

Ageratum ili Goruća ljubav je idealna za uzgoj na terasi jer se odlikuje svežinom cvetova koji jako dugo traju. Potiče iz Latinske Amerike i ima je u više od 30 varijeteta.

Za balkon izaberite niske vrste koje rastu od 15 do 20 cm. Visoke vrste goruće ljubavi su pogodnije za gajenje u bašti. Ageratim je posebno dekorativan jer ima srcolike listove i okrugle cvetove u plavoj, ružičastoj, beloj ili ljubičastoj boji. Ulepšavaće cvetanjem vaš balkon od maja pa do prvih mrazeva.

Goruću ljubav negujte tako što ćete joj omogućiti laku propusnu zemlju i redovnu prihranu. Cvet biljke zaštitite od promajnih mesta. Ne preterujte sa zalivanjem, a regenerisaćete je orezivanjem.

Nadjite ovoj biljci sunčlano mesto na terasi, mada može dobro uspevati i na polusenovitim mestima. Ova biljka ne zahteva  posebnu negu i uslove. Može da podnese skoro svaki tip zemljišta u saksiji. Cvetanje ćete produžiti redovnim uklanjanjem starih cvetova.

Ljubičice – nezaobilazni ukras terasa

ljubicice u saksijama

Ljubičice broje oko čak pet stotina vrsta, i kao višegodišnje biljke krase balkone svojim plišanim najčešće ljubičastim cvetovima. Cvetaju s prvim  prolećnim danima. Cvetovi nekih sorti mogu biti beli, žuti, plavi…

Ljubičice zalivajte jednom nedeljno i to u podmetač. Koristite ustajalu vodu, iscedite višak iz tacne i nemojte orošavati ljubičice.

Da biste imali što više ljubičica na terasi možete ih sami lako razmnožiti. Uzmite list s matične biljke iz drugog ili trećeg red i stavite u vodu da pusti korenčić. List sa korenom zatim posadite u saksiju.

Ljubičice vole svetlost, pa nabalkonu za njih birajte msto sa dosta sunca. Prihranjujte ih uz zalivanje tečnim NPK djubrivom. Svremena na vreme, očistite četkicom prašinu sa lišća ljubičice.

Bogumila – Mediteransko cveće na vašoj terasi

bogumila na balkonu

Bugenvilija ili bogumila je zaštitini znak mediteranskih bašti. Predivne, raskošne krošnje puzavice radjaju cvetove u jarkim ljubičastim, roze, crvenim, žutim I belim tonovima koje će biti nesvakidašnji ukras na vašoj terasi.

Cveće bogumile su jedostavni cvetovi, sitni u jarkim bojama. Ima oko 300 vrsta bogumile ali koju god izaberete, krasiće cvetovima balkon od juna pa sve do novembra. Ako želite da bogumila bujnije cveta, postavite je na mestu na terasi gde dnevno ima bar pet sati jakog sunčevog svetla.

Zaštitite je i od promaje i vetra, a prihranjujte gnojivom za biljke cvetnice na dve sedmice sve do početka jeseni. Bugenviliju zalivajte tri puta nedeljno a zimi tek kad se zemlja osuši.

Dok traje period cvetanja, treba je prskati na nekoliko dana, ali bez kvašenja cvetova bogumile. Odgovara joj baštenska rastresita zemlja sa malo dodatog peska.

Orezivanje bogumile  se preporučuje ako hoćete da joj ograničite rast i dobijete žbunasti oblik. Pošto bogumila dobro podnosi hladnoću, saksije možete držiti na terasi do prvih mrazeva.

Ciklama – osetljiva ali pogodna za balkon u toplim danima

ciklame za terasu i balkon

Ciklama je najpre pogodna za uzgoj kao sobna biljka ali je možete gajiti na terasi ako je držite na zaštićenom mesu od promaja i jakog sunca.

Zavisno od prostora na terasi, i ukusa, izaberite patuljaste vrste, nešto krupnije visine do 15 cm, ili one malo više koje rastu do 30 cm. Ciklama cveta od maja do oktobra.

Kompost u saksiji gde je ciklama treba da bude stalno vlažan, a najbolji metod zalivanja je uranjanje  saksije u vodu. Kad kupujete ciklame, obratite pažnju da ste platili za zdravu biljku kako bi  svojim raskošnim cvetovima dugo ulepšavala balkon.

Poseban dekor dobićete ako biljku u saksiji okružite vlažnim kamenčićima što će ciklami i te kako prijati.

Vinka (žbunasta ili padajuća) – idealna za terasu

cveće vinka za terasu i balkon

Vinka je hednogodišnja cvetnica poreklom sa Madagaskara.

Za gajenje u našoj zemlji se koriste novije niske sorte,  koje rastu u visinu od oko 20 cm.

Vinki pogoduju polusenovita mesta na balkonu za gajenje u saksiji ili žardinjeri. Izaberite izmedju žbunastih i padajućih vrsta za svoj balkon.

Cvetovi vinke, veličine od 2 do 4 cm, imaju najčešće roze, belu, ljubičastu boju…Na terasi će vam cvetati od aprila do prvih jesenjih mrazeva Prilikom biranja pozicije na terasi, omogućite joj i dovoljno svetlosti, ali  joj nadjite mesto bez direktnog izlaganja sunčevim zracima.

Vinku treba je oprezno zalivati, i povremeno orošavati listove.

Petunija – kraljica balkona

petunija na terasi

Petunija je sezonska biljka cvetnica koja je uz muškatle najrasprostranjenija  biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cveće ali i u kućnom vrtu. Levkasti cvetovi ili zvonasti, bez mirisa ili sa blagim mirisom, veliki ili maleni, roze, ljubičasti, beli, šareni, žuti, indigo boje….. Izbor je veliki a vi napravite pravu kombinaciju za vašu terasu.

Petunije se na otvoren prostor iznose u aprilu, i tada ih možete presaditi u veće saksije.

Da bi obilno cvetala, redovno čistite biljku od starih cvetova. Stavite saksije sa petunijama na zapad ili istok. Nikako je stavljajte na sever jer će uvenuti ili izgubiti cvetove.

Petuniji je potrebno redovno i obilno zalivanje. Najbolje ih je zalivati rano ujutru kišnicom. Prihranjujte ih gnojivom sa kalijumom i fosforom na desetak dana.

Ljutić

ljutic na terasi

Ljutić ili ranunculus je biljka koja je odlična za ukrašavanje bašti i balkona jer bogato cveta.

Ranunculus može da poraste u visinu od 30 do 45 santimetara, cvetovi su slični cvetovima božura i krasiće vaš balkon od kraja proleća pa i tokom leta.

Cvetaće lepše i bujnije ako redovno odstranjujete ocvale cvetove. Ranunculus voli sunčano mesto i peskovito tlo, pa imajte ovo u vidu kad birate položaj na balkonu.

Ranunkulus traži dosta vlage  pa ga zalivajte temeljno i redovno, a naročito kada su jake žege i vrlo visoke temperature.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts