Trakaste zavese – prednosti, održavanje i postavljanje

Trakaste zavese su pristupačan i praktičan način za uredjenje stambenog i poslovnog prostora, uglavnom za kancelarije. Dobro blokiraju spoljnu svetlost, obezbeđuju privatnost, i na svoj način, doprinose estetici enterijera. Imaju mogućnost procentualnog zamračenja, odnosno regulisanja nivoa osvetljenja.

Trakaste zavese su takodje i jednostavne za rukovanje. Podešavaju se obično pomoću kanapa koji zavese rotiraju po vertikalnoj osi, i povlačenjem po garnišni za uklanjanje u stranu.

trakaste zavese2

Dimenzije

Mogu se prilagoditi skoro svakom prostoru, prodaju se najčešće na metar, a vaisina se takodje može birati. Kada je reč o širini traka, takodje možete da izaberete od jako tankih pa do vrlo širokih.

Trakaste zavese se izradjuju u različitim veličinama(standardna širina traka je 127 mm.) , bojama i dezenima kao i od različitih materijala, tako mogu biti pvc, gumene, aluminijumske, od plastificirane tkanine, pa i na daljinski, sa posebnim sistemom upravljanja.

Trakaste zavese se sastoje od vertikalnih lamela – traka . Osim manuelnog mehanizma, i upravljanja na daljinski, postoji motorni mehanizam . Praktične su zato i što mogu da se postave pod kosinama i u lukovima.

Paleta boja i dezeni su takodje bogati. Proizvode se u gotovo svim bojama, (30 do 40 boja) a ako želite trakaste zavese na primer za dečiju sobu, možete izabrati šarene, sa različitim motivima, koje će se uklopiti u ambijent. Za stambene prostorije, na primer za dnevnu sobu, najbolje je izabrati upravo zavese od plastificirane tkanine jer one ne skupljaju prašinu, nemaju miris i lake su za održavanje.

Postoje trakaste zavese sa manuelnim mehanizmom (perla i kanap), kao i motornim, koji omogućava povlačenje i okretanje traka po horizontali. Ovaj sistem je vrlo praktičan za poslovne prostorije. Mogu se postavljati i pod kosinama i u lukovima (moguće horizontalno savijanje).

trakaste-zavese_1

Kako se peru trakaste zavese

Održavanje trakastih zavesa je prilično jednostavno. Zaboravite na skidanje, pranje, peglanje i kačenje. Pravilnom upotrebom i redovnim održavanjem zavesa produžićete njihov vek trajanja. Trakaste zavese treba prati specijalnim hemijskim sredstvima koje će ukloniti prljavštinu i fleke, ako je reč o tkanini. PVC i aluminijumske trakaste zavese, dovoljno je brisati od prašine običnom krpom, a s vremena na vreme, možete ih oprati i deterdžentom za sudove.

Možete ih takodje jednostavno naprskati sredstvom za pranje stakla i obrisati magičnom krpom. Ako su platnene, skinite ih i operite u kadi.

Trakaste zavese – da ili ne

Iako su nekada trakaste zavese bile odlika poslovnih prostora, zahvaljujući velikom izboru dezena i boja trakaste zavese našle su svoju primenu i u stambenim objektima.

Osim što se mogu montirati na male staklene površine, velike prozore, i daju odličnu zaštitu od sunca, povećavaju estetski izgled savremenog enterijera.

Trakaste zavese u Vašem domu, neće sakupljati prašinu, a njihova boja biće postojana. Važno je i to što ne sakupljaju mirise. Ako izaberete adekvatan materijal, pružiće toplinu Vašem domu isto kao i klasične zavese od raznih tkanina.

Postavljanje trakastih zavesa

Postavljanje trakastih zavesa je vrlo brzo i jednostavno i zbog toga se masovno koriste u modernim stambenim objektima. Za montažu jedne zavese je potrebno samo 5 – 10 minuta. Najpre se uzimaju mere površine na koju želite da postavite zavese, a nakon dan dva, u zavisnosti od dogovora sa izvodjačem, zavese će biti postavljene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts