Kako je potonuo Titanik

Kako je potonuo Titanik

15. aprila 1912 godine potonuo je „Titanik“, slavni brod toga vremena za kojeg su tvrdili da ga ni Bog ne moze potopiti. Toga dana na dnu okeana zavrsilo je vise od 1.500 ljudi. O ovom kobnom dogadjaju napisano je dosta knjiga i snimljeno je dosta dokumentarnih filmova koji su nam pomogli da bolje razumemo sta se to zaista desilo i kako je potonuo „Titatnik“. Bilo je mnogo faktora koji su doveli do njegovog potonuca: snazan udarac u ledeni breg, brzina i pravac u kojem se kretao i slaba konstrukcija broda.

Santa leda
Ledena santa koja se nalazila duboko u vodi, je bila kobna za ovaj brod, koji nije bio u stanju da izdrzi poslednice snaznog udara. Udar u ovu ledenu santu je napravio velika ostecenja, sto je izazvalo poplavu na brodu i dovelo do velike tragedije.

Kapetan Titanika
Mnogi istoricari krive kapetana broda, Edward J. Smith, za potonuce. Uprkos cinjenici da je kapetan primetio led, on je nastavio da vozi 22.5 cvorova kroz tamnu noc. Analize su pokazale da je ovo bila velika brzina, u kombinaciji sa niskom temperaturom i krhkom celicnom konstrukciom od koje je „Titanik“ izgradjen. Profesor Robert H. Essenhigh pretpostavlja da je kapetan isao velikom brzinom, jer je pokusavao da odrzi vatru u bunkeru koja je proizvodila paru.Posada Titanika
Louise Patten, unuka glavnog oficira koja je prezivela katastrofu „Titanika“, tvrdi da je brod potonuo zbog greske jednog od clanova posade. U svojoj knjizi, u kojoj razmatra tajne o potonucu „Titanika“, ona kaze da kada je clan posade video ledeni breg, bio je u velikoj panici, koja je uticala na to da pravilno radi svoj posao. Ovaj clan posade okrenuo je tocak prema lednom bregu, umesto daleko od njega. Ona smatra da je posada imala dovoljno vremena da okrene brod daleko od ledenog brega, ali jednostavno nije pravilno izvrsen manevar.

Konstrukcija Titanika
Graditelj Titanika nazvao ga je „nepotopljivi“ zbog svoje velicine i snage materijala koji je koriscen. Medjutim, mnogi istoricari koji su proucili ostatke „Titatnika“ su potpuno ubedjeni da brod jeste bio jak, ali ocigledno ne dovoljno. Robert Ballard, koji je tragao za ostacima Titatnika, utvrdio je da je brod slomljen na dva dela, sto moze da znaci da celik od kojeg je napravljen nije bio veoma jak. Dva naucnika, Jennifer Hooper McCarty i Tim Foecke, ispitali su materijal „Titatnika“ i utvrdili da on sadrzi visok nivo „sljake“ sto je moglo da izazvove da se brod prelomi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts