prosecna plata u australiji

Prosečna plata u Australiji za 2014. godinu

Prosečne plate u Australiji

Australija ima 20.3 miliona stanovnika. Od toga je radno sposobno njih oko 10 miliona.

Obavezni mesečni troškovi su 24% za jednu osobu, 21% za bračni par bez dece i 11% za osobu sa dvoje dece, kao i za bračni par sa dvoje dece.

Australija ima Bruto Domaći Proizvod (BDP) nešto viši od Velike Britanije, Nemačke i Francuske. Na listi magazina “ Ekonomist ” je zauzela visoko, šesto mesto po opštem kvalitetu života.

Inflacija je 2 – 3%, a minimalna kamatna stopa 5 – 6%. Skoro 70% BDP-a čini sektor usluga: turizam, obrazovanje i finansijske usluge. A 3 – 5% BDP-a čine poljoprivreda i prirodne sirovine. Australija dosta izvozi u: Kinu, Japan, Južnu Koreju, Sjedinjene Američke Države i na Novi Zeland.

Prosek plata u Australiji po zanimanjima

Prosečna plata u Australiji se kreće u rasponu od 3 900 do 4 800 evra, mada je prisutan izuzetno veliki raspon između najniže i najviše mesečne zarade. Osobe zaposlene u oblasti sportskih aktivnosti, fitnesa i rekreacije uopšte mesečno zarađuju nešto više od 1 700 evra. U oblasti zabavnih aktivnosti i medija je mesečna zarada oko 2 500 evra. Zaposleni u osiguranju zarađuju oko 2 800 evra mesečno, a za oko 100 evra više od njih zarađuju turistički radnici i zaposleni u ugostiteljskim objektima. Dadilje zarađuju oko 3 000 evra mesečno u proseku, a osobe koje se bave izdavanjem nekretnina oko 3 100 evra. Farmaceuti i lekari ostvaruju mesečnu zaradu od 4 200 evra u proseku, a računovođe oko 4 500. Za nijansu više od njih zarađuju bankari, a pravnici oko 5 300 evra mesečno.

prosecna plata u australiji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts