Prosecna plata u Austriji

Prosečna plata u Austriji za 2014. godinu

Prosečne plate u Austriji

Austrija ima oko 8.2 miliona stanovnika. Od toga je njih 3.8 miliona radno sposobno.

Obavezni mesečni troškovi za jednu osobu su 32,1%, a za bračni par bez dece 31%. Za jednog roditelja sa dvoje dece, kao i za bračni par sa dvoje dece ti troškovi su skoro upola manji, te iznose oko 16,7%.

Zakonski obavezan minimum godišnjeg odmora je 5 nedelja, a za starije zaposlene dostigne I 7 nedelja godišnje.

Po visini Bruto Domaćeg Proizvoda Austrija se nalazi među 10 najbogatijih zemalja. Ima visok životni standard i visoko razvijenu socijalnu politiku i industriju. Najveći udeo u nacionalnoj privredi, pored industrije ima turizam.

Nacionalnu privredu karakteriše ubrzan ekonomski rast.

Prosek plata u Austriji po zanimanjima

Plate se u Austriji kreću od 1 000 do blizu 8 000 evra, a prosek je oko 3 000. Najniže plate imaju kućne pomoćnice i čistačice, oko 1 300 evra. Zaposleni u zdravstvenom sektoru Austrije imaju prosečnu mesečnu zaradu oko 1 600 evra. Oko 2 000 evra mesečno zarađuju zaposleni u firmama koje se bave uvozom, odnosno izvozom. Istu platu imaju i zaposleni u telekomunikacionom sektoru, a zaposleni u uslužnim delatnostima imaju za oko 100 evra višu platu od njih. U sektoru informacionih tehnologija je prosečna mesečna plata oko 2 800 evra, dok zaposleni u administraciji zarađuju oko 3 200 evra mesečno. Osobe koje se bave računovodstvom i finansijama zarađuju oko 4 300 evra mesečno, a zaposleni u avio industriji blizu 8 000 evra.

Prosecna plata u Austriji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts